Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RNP_12_13_Menedzhment_zachet.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
363.01 Кб
Скачать

Тема 4. Система технологій металургії

Вивчаючи перше питання, необхідно чітко засвоїти зміст понять “металургія” та “чорна металургія”, зрозуміти що металургійний завод, як правило, працює на закупній сировині, а металургійний комбінат використовує в процесі виробництва продукцію, що виробляє сам (агломерат, кокс і т. ін.). Необхідно звернути увагу на заводи з повним і неповним металургійним циклом.

Розглядаючи друге питання, треба перш за все з’ясувати призначення окремих видів сировини, що використовуються для виплавки чавуну: руди, окатишів, агломерату, коксу, флюсів, а також складових печі: колошника, шахти, розпару, наплічників і горна. Важливо переконатись у тому, що сутність доменного процесу полягає у відновленні оксидів заліза, що забезпечується безупинною взаємодією шихтових матеріалів, що опускаються, і висхідного потоку пальних газів, що утворюються при горінні коксу в горні.

Важливо запам’ятати матеріальний баланс доменної плавки і назви продукції доменного виробництва (передільний, ливарний, спеціальний чавуни) та її використання.

Вивчаючи четверте питання, необхідно з’ясувати сутність поняття “сталь”, її властивості в порівнянні з чавуном (вміст вуглецю від 0,01 до 2%, висока механічна міцність, порівняно легко обробляється тиском, добре зварюється і т.ін.). Треба знати сировину, з якої виплавляється сталь, та сутність технології виплавки сталі в кисневих конвертерах, мартенівських та електричних печах, якість продукції та затрати виробництва. Особливу увагу доцільно приділити міні-заводам, як перспективному напрямку розвитку металургії.

Література [2,11,15,16]

Змістовий модуль 2. Технології ведучих галузей народного господарства

Тема 5. Система технологій машинобудування

Вивчаючи перше питання змістового модуля, необхідно засвоїти терміни “машинобудівельний комплекс” та “технологія машинобудування”, з’ясувати сутність і розробку технологічних процесів металообробки в машинобудуванні.

Вивчення матеріалу другого питанню дасть змогу зрозуміти, що одним з основних засобів виготовлення заготовок у машинобудівному виробництві є одержання їх заливанням розплавленого металу у відповідні форми. При цьому треба звернути увагу на сировину (сірий чавун, чавунний брухт, стружку, відходи металообробки, сталь, сплави кольорових металів, кокс, вапняк), моделі, формувальний матеріал, формувальні машини, вагранки, методи лиття, , що забезпечують високу якість продукції.

За третім питанням важливо засвоїти термін “різання металів” та види обробки металів різанням на токарних, свердлильних, фрезерних, шліфувальних верстатах. Доцільно звернути увагу на інструменти, що застосовуються при обробці металів різанням, загартування різців, а також проаналізувати ефективність застосування обробних центрів, верстатів з програмним управлінням, сутність і ефективність застосування поточного методу виробництва.

Вивчаючи четверте питання, необхідно приділити увагу електричним, хімічним, ультразвуковим, плазмо-лазерним та гідро пластичним методам обробки, зрозуміти їх суть та умови ефективного використання в машинобудуванні.

Література [2,5,11,17]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]