Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
61
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
63.49 Кб
Скачать

ЕТАЛОНИ ВІДПОВІДЕЙ НА ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ

1.

1) Кухарка, холодець

2) Кров на гемокультуру, кал і сечу на посів для виділення збуд­ника

3) Епідемічний спалах

2.

1) Хворий на малярію на батьківщині студента

2) Трансмісивний, через укус комара

3) Товста крапля, мазок крові

3.

1) Береться мазок слизу з носоглотки стерильним ватним тампоном, який закріплений на металевому дроті. Дріт за­гинають під кутом 1350 на відстані 1-2 см від кінця, на який накру­чують ватний тампон. Матеріал беруть з обов’язковим натискуван­ням шпателем на корінь язика. Тампон вводять за м’яке піднебіння в носоглотку і проводять 2-3 рази по задній стінці. При виведенні тампон не повинен торкатися зубів, слизової щік, язика і язичка.

2) Реконвалесцентне носійство.

3) При 1-кратному негативному результаті посіву з носоглотки на менінгокок і клінічному виздоровленні.

4.

1) До здорового носійства.

2) Для взяття матеріалу використовують сухі. стерильні ватні тампони. Матеріал з мигдаликів і носу беруть окремими тампонами натще або не раніше, ніж через 2 години після їди, з використанням шпателя, не торкаючись тампоном язика, слизової щік та зубів. Там­пони повинні бути доставлені в лабораторію не пізніше 3-х годин після взяття матеріалу.

3) Може бути допущений після проведеної санації і 2-х від’єм­них результатів бактеріологічних досліджень, проведених з інтер­валом 1-2 дні, не раніше як через 3 дні після відміни антибіотиків.

5.

1) Чи не їли м’ясо тварин вимушеного забою або диких тварин.

2) Трихінельоз відноситься до зоонозних гельмінтозів.

3) Джерело інфекції - тварини, шлях передачі аліментарний, фактори передачі – м’ясо диких і свійських тварин (ведмеді, кабани, свині).

6.

1) Джерело інфекції – гризуни, велика рогата худоба, механізм передачі – фекально-оральний, шляхи – водний, фактори передачі – вода, забруднена виділеннями тварин, гризунів.

2) До групи кишкових інфекцій, зооноз

3) Не можуть

7. Знезараженню підлягають виділення хворих, предмети з якими контактували пацієнти (судна, горшки, посуд, білизна). Застосо­вується освітлений розчин хлорного вапна в концентрації 0,2-3%, для знезараження випорожнень хворих - хлорновапняне молоко або сухе хлорне вапно.

8. Бактеріологічний контроль в осередках кишкових інфекцій здійснюється шляхом виявлення кишкової палички. Задовільною вважається заключна дезінфекція при висіванні кишкової палички не більше, ніж у 0,5% змивів. У цьому випадку - незадовільна, 20% змивів позитивні.

9.

1) Вказані речі краще дезінфікувати за допомогою пароформа­лі­нової камери

2) Дезінфекцію проводять за допомогою комбінованої дії’ гаря­чого вологого повітря при температурі 58°-62°С і хімічної речовини -формаліну.

10. Комбінований курс антирабічних щеплень: антирабічний імуноглобулін 40 МО/кг ваги і вакцинація КОКАВ 1 мл на 0, 3, 7, 14, 30 і 90 день.

11. За собакою встановити ветеринарне спостереження протя­гом 10 днів, якщо він залишилася здоровим, лікування КОКАВ припиняється після третьої ін’єкції.

12. а/ вважати нещепленим і ввести 1,0 мл АП і 3000 МО ППС або 250 МО ППЛІ;

б/ то саме;

в/ то саме;

г/ 0,5 мл АП.

13.

Нозологічна форма

Абс.

число

хворих

Захворюваність на 100 тис.населення

Абс.

число померлих

Смертність на 100 тис. населення

Летальність, %

Черевний тиф

3

2

2

1,3

66,6

Шигельоз

45

30

3

2

6,7

Кір

300

200

6

4

2

14.

_ 1__ х 100 = 4%.

25

15.

1.

Кількість хворих

Вікові групи

Всього

До 1р

1-2р

3-6р

7-14р

15-19р

> 19

Абсолютна

1

5

4

9

23

38

80

На 100 тис. населення

48

124

48

63

149

34

51

Приклад: до року 1х100000 / 2095 = 48

1-2 рік 5х100000 / 4024 = 124

2.

Кількість хворих

Соціально-побутові групи

Всього

Діти орг.

Діти не орг.

Учні шкіл

Учні ПТУ

Студенти

Робочі

Абсолютна

3

7

14

17

18

20

80

На 100 тис.населення

29

164

89

889

95

47

51

Приклад: Діти організовані 3х100000 / 10200 = 29

16. Лікар, який виявив хворого на шигельоз, повідомляє про це відразу телефоном в епідвідділ СЕС, потім направляє в СЕС екст­ренне повідомлення /форма 058/ не пізніше 12 год. з моменту виявлення хворого. Епідобстеження починає проводити дільнич­ний лікар, він же заповнює схему збору епіданамнезу, яка направ­ляється в СЕС разом з екстреним повідомленням. Лікар-епідеміо­лог проводить епідобстеження осередку і заповнює карту епідоб­сте­ження осередку.

17. Повідомити головного лікаря про виявлення хворого, пі­доз­рілого на ОНІ, запросити захисний одяг, укладку для забору матеріалу на дослідження, зібрати епіданамнез, об­стежити хворого, надати йому допомогу. Не впускати нікого в кабінет і нікого не випускати. Взяти від хворого матеріал для лабо­раторних дослід­жень. Чекати на евакобригаду.

18. Хворих госпіталізувати, провести в осередку заключну дезінфекцію. Провести бактеріологічне обстеження членів двох ро­дин, води із криниці. Обстеження осередку, спостереження за кон­тактними 25 днів.

19. 1). Хворого перевести в інфекційну лікарню, зібрати епіда­нам­нез у хворого, провести бактеріологічне дослідження (кал, сеча, кров) і повторне серологічне дослідження. Заходи в терапевтично­му відділі: провести заключну дезінфекцію, викликати людей, що спіл­кувалися з хворим, за ними проводити медичне спостереження про­тягом 25 днів, контактних осіб і персонал обстежити бактеріологіч­но (кал), провести фагопрофілактику, при виписці із стаціонару, вказати про спілкування з хворим на черевний тиф. Заходи в сім’ї хворого: провести заключну дезінфекцію, виявити всіх, хто спілку­вався з хворим в родині, провести бактеріологічне і серологічне об­сте­ження членів сім’ї з хворим хворого, фагувати тих, хто спілкувався з хво­рим і бакте­ріоносієм, про хворого повідомити по місцю роботи.

2) дільничний лікар не зібрав епідеміологічний анамнез, пізно госпіталізував хворого, неправильно госпіталізував хворого у тера­певтичне відділення, лікар стаціонару не провів бактеріологічне до­слід­ження хворому, для постановки реакції Відаля взято багато крові /треба 1 мл /, відповідь із лабораторії одержано пізно.

20. Хворого М., необхідно госпіталізувати в інфекційну лікар­ню, проводити бактеріологічне обстеження та лікування. Після госпі­талізації хворого в квартирі провести заключну дезінфекцію. Вра­хо­вуючи те, що жінка та дочка хворого відносяться до декретованої групи, має бути проведене одноразове бактеріологічне обстеження і встановлений нагляд протягом 7 днів. У лікарні, де знаходиться хворий, проводиться поточна дезінфекція.

21. Можемо думати про спалах хвороби. При вияленні шигел Флекснера - посилити заходи щодо нейтралізації водного шляху передачі, Шигел Зонне - харчового (особливо, молоко та мо­лочні продукти), шигел Григор’єва-Шига - побутового шляху.

22. За особами, які були в контакті з хворою на вірусний ге­патит А дитиною, протягом 35 днів ведуть систе­матичний медич­ний нагляд один раз на тиждень: опитування, термометрія, визна­чення розмірів печінки і селезінки, оцінка кольо­ру шкіри і сечі. З інтервалами 15-20 днів визначають активність АлАТ, АсАТ у крові, жовчні пігменти в сечі. При появі повторних захво­рю­вань термін нагляду збільшується, відлік днів ведеться від остан­нього випадку. Мати хворої дитини не допускається до донорства протягом 6 мі­сяців з моменту госпіталізації дитини. Другій дитині 6 міс., вводять імуноглобулін – 0,75 мл. Дітям у дитячому садку можна ввести імуноглобулін. У групі встановлюється карантин

23. Дані про стан здоров’я родичів у селі, працівни­ків цеху, де працює хвора (наявність хворих та носіїв, захворю­ва­ність на диф­терію у селі). Межі осередку: примі­щення, де мешкає сім’я хворої, де живуть родичі в селі. Встановлен­ня нагляду за членами сім’ї на 10 днів, їх бактеріологічне і серологіч­не обстежен­ня, обстеження контактних родичів в селі. Щеплення проти дифтерії доньки і чо­ловіка хворої проводиться, якщо вони не щеп­лені, або не мають захисних титрів антитоксину (менше 0,03 МО/мл). У квартирі про­водиться заключна дезінфекція. Донька і чоло­вік мають бути огля­нуті ЛОР-лікарем. Подається термінове по­відомлення в СЕС при випадок дифтерії.

24. Госпіталізація хворих в ізолятор. Контактних серед коман­ди і пасажирів взяти під спостерження на 5 днів, провести їм профі­лактичне лікування антибіотиками. Провести додаткове хлоруван­ня води, заключну дезінфекцію у каютах хворих, поточну дезін­фек­цію біля хворих в ізоляторі, профілактичну дезінфекцію на кораблі.

25. Хірург, персонал станції переливання крові, лаборанти клі­нічної лабораторії, лікар відділу гемодіалізу, лікар-гінеколог, сто­ма­толог, персонал швидкої допомоги.

26. Дезінфекція, передстерилізаційна очистка, стерилізація. Дезін­фекцію і промивання інструментів проточною водою. Шляхом про­ведення бензидинової і амідопіринової проби.

27. Донор може здати кров через 6 місяців. Донорська кров про­хо­дить біохімічне обстеження (загальний білірубін, активність трансаміназ) і серологічне обстеження (HBsAg, анти- HCV, антиті­ла до ВІЛ-інфекції).

28. Лікар-нейрохірург міг заразитися під час операції, його треба госпіталізувати, виписка не раніше 21 дня від початку жовтя­ниці. Спостереження за контактними до 6 міс., обстеження їх на HBsAg.

Соседние файлы в папке Епідеміологія