Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
59
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
181.76 Кб
Скачать

ТЕМА: ХІМІКО-ТОКСИКОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ АЛКАЛОЇДІВ

План лекції

1. Застосування і фізико-хімічні властивості алкалоїдів.

2. Токсична дія.

3. Поводження в організмі і метаболізм.

4. Спрямований хіміко-токсикологічний аналіз алкалоїдів.

1. Застосування і фізико-хімічні властивості алкалоїдів

Алкалоїди - це азотовмісні речовини складної сполуки переважно рослинного походження, які володіють сильною фармакологічною дією.

В основі їхньої хімічної будови лежать найрізноманітніші гетероциклічні ядра: піридину і піперідину, тропану, хіноліну, ізохіноіну, пуріну, індолу й ін.

Похідні піридину і піперідину:

Головними алкалоїдами даної групи є:

Нікотин - міститься в тютюні, хвощі польовому, у плаунах.

Анабазін - міститься в ежовнике безлистяному, у тютюні.

Пахікарпин - міститься в софорі товстоплідній і термопсісі ланцетоподібному.

Похідні тропану:

Головними алкалоїдами даної групи є:

Атропін - міститься в беладоні, скополії.

Скопаламін - міститься в дурмані, скополії.

Кокаїн - міститься в листях кока.

Похідні хіноліну:

Головними алкалоїдами даної групи є:

Хінін - міститься в корі хінного дерева.

Похідні ізохіноліну:

Головними алкалоїдами даної групи є:

Морфін і кодеїн - містяться в опії, отриманому зі снодійного маку.

Морфін Кодеїн

Похідні індолу:

Головними алкалоїдами даної групи є:

Стрихнін і бруцін - містяться в блювотному горісі і бобах Ігнатія.

Резерпін - міститься в раувольфії зміїній.

Похідні пуріну:

Головними алкалоїдами даної групи є:

Кофеїн - міститься в каві, чаї і деяких інших рослинах.

Теобромін - міститься в плодах какао і листях чаю.

Теофілін - міститься в листях чаю.

Ациклічні алкалоїди.

Ефедрін - міститься в деяких видах ефедри.

Фізико-хімічні властивості алкалоїдів. Алкалоїди у виді основ - це порошки, добре розчинні в органічних розчинниках (хлороформ, ефір, ізоаміловий спирт), але гірше розчинні або практично нерозчинні у воді. Алкалоїди у виді солей добре розчинні у воді, але гірше розчинні або практично нерозчинні в органічних розчинниках.

Похідні піридину і піперідину - ареколін, коніїн, нікотин, анабазин і пахикарпін - у вигляді основ є безбарвними маслянистими рідинами, які швидко засмолюються на повітрі; добре змішуються з водою й органічними розчинниками, що характеризуються леткістю.

Застосування.

Похідні піридину і піперідину - нікотин застосовується в сільському господарстві для боротьби зі шкідниками рослин; анабазину гідрохлорид - для полегшення відвикання від паління, анабазин використовується у ветеренарії для боротьби з вошивістю тварин. Пахікарпіну гідройодид - для посилення пологової діяльності, при спазмах периферичних судин.

Похідні тропану - атропіну сульфат застосовується при виразковій хворобі шлунку і дванадцятипалої кишки, холіциститі, жовчокам’яній хворобі, в офтальмології. Скополамін входить до складу таблеток «аерон» у якості противорвотного і заспокійливого засобу при морській і повітряній хворобах. Кокаїну гідрохлорид володіє місцевоанестезуючою властивістю.

Похідні хіноліну - хінін (у вигляді солей - сульфату, гідрохлориду і дигідрохлориду) - діє на збудника малярії, застосовується при аритміях, в акушерській практиці для посилення пологової діяльності.

Похідні ізохіноліну - морфіну гідрохлорид застосовується як сильний болезаспокійливий засіб при шоці, онкозахворюваннях. Кодеїну фосфат - застосовується при головних болях; невралгіях; при кашлі; як болезаспокійливий засіб.

Похідні індолу - настій блювотного горіха і стрихніну нітрат застосовуються при гіпотонічній хворобі, зниженому обміні речовин, ослабленні серцевої діяльності, паралічах. Бруцину нітрат - аналогічний по дії стрихніну. Резерпін - для лікування гіпертонії, при серцевій недостатності, застосовується в психіатрії і неврології.

Ациклічні алкалоїди - ефедрину гідрохлорид застосовується при лікуванні бронхіальної астми, в очній практиці, входить до складу таблеток «теофедрин» і інших лікарських засобів..

Похідні піримідину - кофеїн застосовується у вигляді солей - кофеїну бензоат натрію, кофеїну саліцилат натрію й у вигляді лікарських форм (аскофен, пірамеїн, цитрамон) для лікування захворювань центральної нервової системи, для збудження дихального центру, при лікуванні мігрені. Теобромін - у вигляді лікарських форм (темісал, теоверин) стимулює серцеву діяльність, підсилює діурез, використовується при спазмах судин мозку. Теофіллін - застосовується у вигляді лікарських форм (еуфіллін, теофедрин) як диуретик, протиастматичний засіб, для лікування ішемічної хвороби серця.

Соседние файлы в папке 5 курс токсика