Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

База тестів-укр терапія 4 курс

.doc
Скачиваний:
188
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
229.38 Кб
Скачать

Хворий З., 55 років страждає на виразкову хворобу шлунку протягом 10 років. За останні 6 місяців схуд на 15 кг, посилилась слабкість, з’явилась анорексія, відраза до м’ясної їжі, блювання, відчуття порушення прохідності їжі. Яке найбільш вірогідне ускладнення протягом хвороби розвинулось у хворого?

A. Малігнізація.

B. Стеноз воротаря.

C. Перфорація.

D. Пенетрація.

E. Кровотеча.

Хвора 42 рокiв скаржиться на рiзку слабiсть, значне схуднення, посилене випадiння волосся, кровоточивiсть ясен, порушення менструального циклу, бiль в кiстках та м'язах, рiдкий стiлець (5-10 раз на добу), здуття живота, бурчання. Хворiє з дитинства. Об-но: язик вологий, сосочки згладженнi, живiт помiрно здутий, бiльше навколо пупка. Данi копрограми: виявлено багато жирних кислот, сполучнотканиннi волокна, клiтковина. Діагноз:

A. Хронiчний колiт.

B. Хвороба Крона.

C. Хвороба Уїпла.

D. Неспецифичний виразковий колiт.

E. Хронiчний ентерит.

У хворого С., 62 років, який страждав на цироз печінки протягом 5 років, з’явились різка слабість, блідість шкіри, холодний піт, спрага, відмічалася блювання з домішками крові темно-вишневого кольору. Яка найбільш частіша причина виникнення даного виду кровотечі?

А. Тромбоз печінкових вен.

В. Портальна гіпертензія.

С. Малігнізація.

D. Серцева недостатність.

Е. Тромбоемболія легеневої артерії.

Жінка, 35 років, доставлена в хірургічне відділення у важкому стані зі скаргами на сильний розлитий біль по всьому животу, нудоту, блювання. Погіршення стану настало за 2 дні до госпіталізації, коли на шкірі кінцівок виникла дрібнокрапчаста геморагічна висипка, виникли переймоподібні болі в животі, кров’янисті виділення з прямої кишки. За 2 тижні до цього перенесла гостру вірусну інфекцію. Об-но: АТ - 90/60 мм рт. ст., ЧСС - 95/хв, живіт при пальпації напружений, є симптоми подразнення очеревини. При дослідженні крові спостерігаються нейтрофільний лейкоцитоз та еозинофілія, зменшення кількості еритроцитів та гемоглобіну. Який діагноз можна встановити у хворої?

А. Геморагічний васкуліт.

В. Гемофілія.

С. Тромбоцитопенічна пурпура.

D. Хвороба Крона.

E. Гемороїдальна кровотеча.

У хворої 29 років, яка амбулаторно лікувала ГРВІ, виникло підвищення температури до 39,0 °С кашель з виділенням “іржавого харкотиння”, задишка, виражена кволість. При проведенні ренгендослідження виявлено інфільтрат в нижній долі правої легені. Чим ускладнився перебіг ГРВІ у пацієнтки?

А. Ексудативним плевритом.

В. Спонтанним пневмотораксом.

С. Гострим бронхітом.

D. Пневмонією.

Е. Ателектазом легені.

Хворий 57 років, страждає захворюванням легень впродовж 12 років. Останні 8 років турбують напади ядухи, кашель з харкотинням жовто-зеленого кольору, що важко відходить, субфебрильна температура ввечері. Користується сальбутамолом, але не дивлячись на частий прийом, полегшення від нього не відчуває. На Rtg ОГК: посилення легеневого малюнка. Який найбільш ймовірний діагноз?

А. Бронхіальна астма.

В. Муковісцидоз.

С. Туберкульоз легень.

D. Бронхоектатична хвороба.

Е. Хронічне обструктивне захворювання легень.

Хворий скаржиться на різку задишку, яка посилюється при фізичному навантаженні. Скарги з’явились різко 2 години тому на роботі: різкий біль зліва у грудній клітині, кашель. Біль зменшувався, але зростала задишка, запаморочення, блідість, холодний піт, ціаноз. Відсутнє везикулярне дихання, рентгенологічно – просвітлення з лівого боку. Яку патологію можна запідозрити?

А. Спонтанний лівобічний пневмоторакс.

В. Інфаркт легені.

С. Плеврит.

D. Лівобічна пневмонія.

Е. Абсцесс легені.

Аускультативно при вислуховуванні серця у хворого 40 років, який раніше тривалий час хворів ангінами і не лікувався, встановлено: тони серця ритмічні, І тон на верхівці послаблений, акцент ІІ тону на легеневій артерії, на верхівці серця визначається систолічний шум, що проводиться в ІІ міжребер'я зліва та в ліву підпахвинну впадину. Для якого патологічного стану характерні наведені клінічні симптоми?

A. Недостатність півмісячних клапанів аорти.

B. Недостатність мітрального клапану.

C. Недостатність тристулкового клапану.

D. Мітральний стеноз.

E. Стеноз устя аорти.

У хворого В., 66 років, з діагнозом «ІХС. Кардіосклероз постінфарктний (Q-інфаркт міокарда передньої стінки лівого шлуночка 29.05.2000). Хронічна застійна серцева недостатність ІІ А стадії, систолічний варіант, ІІІ ФК (за критеріями NYHA)» встановлено, що рівень загального холестерину в крові становить 12,2 ммоль/л, β-ліпопротеїдів – 12 000 ммоль/л, триацилгліцеринів – 1,37 ммоль/л. Яких із перелічених нижче лікарських засобів найбільш показаний хворому:

А. Уфібрат.

B. Симвастатин.

C. Пробукол.

D. Холестирамін.

E. Максепа.

Хворий Д., 49 років скаржиться на проноси з виділенням великої кількості кашкоподібного калу без домішки крові і без тенезмів, з наявністю неприємного запаху, здуття живота, втрату у вазі. Об-но: стан задовільний, зниженого відживлення. Шкірні покриви сухі, звичайного забарвлення. Язик сухий, покритий білим нальотом. Живіт при пальпації м'який, помірно чутливий в лівому підребер'ї, по ходу низхідного відділу товстого кишечника. Печінка по краю реберної дуги. Селезінка не пальпується. Копроцитограма: стеаторея, креаторея. Проведення якої медикаментозної терапії необхідне в даному випадку?

A. Еубіотики, спазмолитики.

B. Антибіотики, ферментні препарати.

C. Ферментні препарати, антидіарейні препарати.

D. Антациди, спазмолітики.

E. Спазмолітики, антибіотики.

Хворий С. 51 р., інвалід ІІ гр., скаржиться на блювання кров’ю, важкість в лівому підребер’і, слабкість. Зловживав алкоголем. Хворіє з 40-річного віку, коли вперше виникла жовтяниця. При огляді: шкіра та видимі слизові жовтушні. На шкірі передньої грудної клітки “судинні зірочки”. Зниженого відживлення. Діяльність серця ритмічна, тони ослаблені, систолічний шум над усіма точками, живіт збільшений в об’ємі, спостерігається “голова медузи”, випинання пупка. Відзначається асцит. Край печінки гострий, неболючий, на 3 см виступає з під краю реберної дуги, селезінка значно збільшена, неболюча при пальпації. ЗАК: Hb – 80 г/л, лейк. – 3х109/л, тромбоц. – 85х109/л. Ендоскопічно визначаються верикознорозширені вени стравоходу. Причиною портальної гіпертензії у хворого є:

А. Рак печінки.

В. Гемохроматоз.

С. Хвороба Коновалова-Вільсона.

Д. Синдром Бадда-Кіарі.

Е. Цироз печінки.

Жінка, 35 років, доставлена в хірургічне відділення у важкому стані зі скаргами на сильний розлитий біль по всьому животу, нудоту, блювання. Погіршення стану настало за 2 дні до госпіталізації, коли на шкірі кінцівок з’явилася дрібнокрапчаста геморагічна висипка, виникли переймоподібні болі в животі, кров’янисті виділення з прямої кишки. За 2 тижні до цього перенесла гостру вірусну інфекцію. Об-но: АТ - 90/60 мм рт. ст., ЧСС - 95/хв, живіт при пальпації напружений, є симптоми подразнення очеревини. При дослідженні крові спостерігаються нейтрофільний лейкоцитоз та еозинофілія, зменшення кількості еритроцитів та гемоглобіну. Які основні синдроми захворювання спостерігаються у хворої?

А. Лейкемічний.

В. Геморагічний та гіперспленізму.

С. Тромбогеморагічний.

D. Імунних порушень.

E. Геморагічний та анемічний.

У хворого, 50 років, фіброзно-кавернозний туберкульоз легень. Останнім часом у нього з’явилися набряки на нижніх кінцівках. В аналізі сечі відзначається протеїнурія, циліндрурія. Яка найвірогідніша причина змін в аналізах сечі?

A. Гострий нефрит.

B. Туберкульоз нирок.

C. Полікистоз.

D. Амілоїдоз.

E. Хронічна ниркова недостатність.

У хворого Т., 47 років, який хворіє на ішемічну хворобу серця близько 5 років, протягом останнього тижня відмічено значне погіршення клінічного стану, а саме: посилення інтенсивності та частоти виникнення загрудинного болю на висоті фізичних навантажень. На ЕКГ “коритоподібна” депресія сегменту ST в ІІ, ІІІ, аVF відведеннях. Реакції з боку крові не відмічається. Який діагноз є найбільш вірогідним?

A. Прогресуюча стенокардія.

B. Вазоспастична стенокардія.

C. Стенокардія, що вперше виникла.

D. Гострий передній інфаркт міокарду.

E. Гострий задній інфаркт міокарду.

Хворий Н., 40 років. Скарги на підвищення температури до 37,5 °С, кашель з гнійним харкотинням до 0,5 літрів за добу, головним чином зранку. Хворіє з дитинства. Яке захворювання слід підозрювати в першу чергу?

А. Рак легенів.

В. Бронхоектатична хвороба.

С. Хронічний бронхіт.

D. Фіброзуючий альвеоліт.

Е. Вогнищева пневмонія.

У хворого Н, 64 років, що давно страждає на захворювання легень, виникло чергове загострення. При дослідженні харкотиння виявлено «трьохшаровий пиріг»: харкотиння шарувате, жовто-зелене, містить багато лейкоцитів, детрит, еластичні волокна. Якому захворюванню може відповідати такий аналіз?

А. Бронхіальній астмі.

В. Гострому бронхіту

С. Хронічному абсцесу легені.

D. Пневмонії.

Е. Бронхоектатичній хворобі.

Хворий, 28 років, після аденовірусної інфекції скаржиться на біль в ділянці серця, серцебиття, задуху. Об-но: пульс 92 за хв, АТ - 90/60 мм рт. ст. Блідий, акроціаноз, межі серця розширені праворуч і ліворуч, тони глухі. На ЕКГ – PQ 0,22, низький вольтаж зубців R. Для якого захворювання найбільш характерна така симптоматика?

A. Вірусний міокардит.

B. Інфекційний ендокардит.

C. Ревматичний міокардит.

D. Ексудативний перикардит.

E. Дилятаційна кардіоміопатія.

У юнака 16 років через 2 тижні після ангіни з'явилися різкі болі і припухлість дрібних суглобів кистей рук і стоп, грудинно-ключичних зчленувань, підвищення температури до 38 °С, серцебиття, задишка. Біль у суглобах носить мігруючий характер, без стійкого порушення функції. У крові: нейтрофільний лейкоцитоз із помірним паличкоядерним зсувом, ШОЕ - 30 мм/год.С-реактивний білок «+». Ваш діагноз?

A. Реактивний артрит.

B. Гостра ревматична лихоманка.

C. Хвороба Рейтера.

D. Інфекційно-алергічний міокардит.

E. Ревматоїдний артрит.

Хвора 22 р. скаржиться на біль по всьому животу, дефекацію до 20 разів на день з домішками крові, тенезми. Об-но: схуднення, болючість по ходу товстої кишки, помірна гепато- та спленомегалія. Нв – 98 г/л, ШОЕ – 24 мм/год, АЛТ – 1,8 ммоль/л, у калі – еритроцити, слиз у великій кількості. Який діагноз є найбільш ймовірним?

A. Неспецифічний виразковий коліт.

B. Бацилярна дизентерія.

C. Амебіаз.

D. Гранульоматозний коліт.

E. Хвороба Крона.

Хвора Р., 36 років, поступила до терапевтичного відділення зі скаргами на болі в кістках, свербіж, пітливість, загальну слабкість. Об-но: шкіра та видимі слизові блідо-рожеві. Шийні лімфовузли збільшені, щільні, не болючі. Т - 38,2оС. Пульс - 84/хв. АТ - 120/90 мм рт. ст. Тони серця ритмічні, звучні. Дихання везикулярне. Живіт м’який, безболісний. Печінка +2 см, щільна. Пальпується селезінка. Яке дослідження є необхідним для верифікації діагнозу?

А. Загальний аналіз крові.

В. УЗД печінки та селезінки.

С. Цитологічне дослідження кісткового мозку.

D. Цитохімічне дослідження мазків периферичної крові.

Е. Гістологічне дослідження біоптату лімфовузла.

Хвора 62 р. Турбують періодичний біль в епігастрії, нудоту, блювання, проноси. Об-но: зріст 167 см, маса тіла 51 кг. Язик потовщений, помірна болючість в епігастрії. ШОЕ 60 мм/год, альбуміни 29,5%, гама-глобуліни - 28%, бета-ліпопротеїди - 63 опт. од. Рентгенологічно - звуження воротаря, дуоденостаз, гіпотонія кишківника. Проба з метиленовим синім колір сечі не змінила. Який діагноз у хворої?

  1. Виразкова хвороба шлунка.

  2. Первинний ентеропатичний амілоїдоз.

  3. Хвороба Крона.

  4. Рак шлунка.

  5. Неспецифічний виразковий коліт.

Чоловік 52 р., знаходиться на стаціонарному лікуванні з інфекційним ендокардитом. Хворіє 2 місяці, тричі змінювали схему антибіотикотерапії, на даний момент зберігається субфебрилітет, з`явилися ознаки лівошлуночкової недостатності, виявлена значна недостатність аортального клапану. Вирішальним для лікування хворого є:

  1. Імуномодулююча терапія.

  2. Зміна антибактеріальних препаратів.

  3. Підключення ксенобіотичної селезінки.

  4. Кардіотонічна терапія..

  5. Протезування аортального клапану

Хворий 64 років, скаржиться на підвищення температури тіла до 38,9 °С, на болі в правій половині грудної клітки, задишку, сухий кашель, серцебиття, загальну слабість. Два тижні тому переніс ГРВЗ, ускладнене правобічною н/долевою пневмонією, лікувався амбулаторно. В зв’язку з суб’єктивним покращенням на 3 день самостійно відмінив антибактеріальні препарати. Об’єктивно: притуплення перкуторного звуку в н/долі правої легені, там же ослаблене везикулярне дихання. Яке захворювання можна запідозрити у хворого?

А. Рак легень.

В. Правобічний абсцес легень.

С. Правобічний сухий плеврит.

D. Правобічний ексудативний плеврит.

Е. Правобічний пневмоторакс.

Хворий 29 рокiв поступив в клiнику зі скаргами на спастичний бiль в животi, здуття живота, наявнiсть закрепiв (стiлець 1 раз на тиждень). Регулярно протягом 10 рокiв користується послаблючими засобами або клізмами. Рентгенологично: наявнiсть рiзкого подовження та атонiї сигмовидної кишки. Ваш дiагноз?

A. Долiхосигма.

B. Синдром подразненої товстої кишки.

C. Хвороба Гiршпрунга.

D. Стриктура сигмовидної кишки.

E. Рак сигмовидної кишки.