Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T_1_PZ.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
175.1 Кб
Скачать

3. Визначення поняття небезпеки. Класифікація джерел небезпеки, небезпечних та шкідливих факторів, небезпечних зон

Небезпека — це явища, процеси, об'єкти, інформація і самі люди, які можуть викликати небажані наслідки і призво­дити до погіршення стану здоров'я чи смерті людини, завда­вати шкоди навколишньому середовищу й об'єктам господар­ської діяльності.

Щодо небезпеки для людини, то це явище, процеси, об’єкти, властивості, здатні за певних умов завдавати шкоди здоров’ю чи життю людини або системам, що забезпечують життєдіяльність людей.

Джерелом небезпеки може бути все живе і неживе, а підлягати небезпеці також може все живе і неживе.

Джерелами (носіями) небезпеки є:

  1. природні процеси та явища,

  2. елементи техногенного середовища,

  3. людські дії, що криють в собі загрозу небезпеки.

Всі небезпеки поділяють на 4 групи:

  1. природні,

  2. техногенні,

  3. соціально-політичні,

  4. комбіновані.

Класифікація надзвичайних ситуацій затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 15.07.98 р. № 1099. На території України НС поділяються на: НС техногенного, НС природного, НС соціально-політичного та НС військового характеру:

а) природні джерела небезпеки – це природні об’єкти, явища природи та стихійні лиха (землетруси, зсуви, селі, вулкани, повені, снігові лавини, шторми, урагани, зливи, град, тумани, ожеледі; блискавки, астероїди, сонячне та космічне випромінювання; небезпечні тварини, рослини, риби, комахи, гриби, бактерії, віруси; заразні хвороби тварин і рослин);

б) техногенні джерела небезпеки – небезпеки, пов’язані з використанням транспортних засобів, підіймально-транспортного обладнання, використанням горючих, легкозаймистих і вибухонебезпечних речовин та матеріалів, з використанням процесів, що відбуваються при підвищених температурах та підвищеному тиску, з використанням електричної енергії, хімічних речовин, різних видів випромінювання (іонізуючого, електромагнітного, акустичного).

До техногенного джерела небезпек відносять – генну інженерію (мікроби, створені у військових лабораторіях), виведені породи собак -бультер’єр, яка небезпечна не тільки для чужих людей, а й для господарів;

в) до соціальних джерел небезпеки належать небезпеки, викликані низьким культурним та духовним рівнем: бродяжництво, проституція, п’янство, алкоголізм, злочинність тощо. Першоджерелами цих небезпек є незадовільний матеріальний стан, погані умови проживання, страйки, революції, конфліктні ситуації на міжнаціональному, етнічному, расовому чи релігійному грунті;

г) джерелами політичних небезпек є конфлікти на міжнаціональному та міждержавному рівнях, духовне гноблення, політичний тероризм, ідеологічні, міжпартійні, міжконфесійні та збройні конфлікти, війни;

д) комбіновані небезпеки:

  1. природно-техногенні небезпеки, смог, кислотні дощі, порохові бурі, зменшення родючості ґрунту, виникнення пустель та інші явища, породжені людською діяльністю;

  2. природно-соціальні небезпеки – наркоманія, епідемії інфекційних захворювань, венеричні захворювання, СНІД та інші;

  3. соціально-техногенні небезпеки – професійне захворювання, професійний травматизм, психічні відхилення та захворювання викликані виробничою діяльністю, масові психічні відхилення та захворювання, викликані впливом на свідомість і підсвідомість засобами масової інформації та спеціальними технічними засобами, токсикоманія.

Існування джерела небезпеки свідчить про існування або можливість утворення конкретної небезпечної ситуації, при якій буде спричинена шкода. До матеріальних збитків, пошкодження, шкоди здоров’ю, смерті або іншої шкоди призводить конкретний вражаючий фактор.

Під вражаючими факторами розуміють такі чинники життєвого середовища, які за певних умов завдають шкоди як людям, так і системам життєзабезпечення людей, призводять до матеріальних збитків. За своїм походженням уражаючі фактори можуть бути:

а) фізичні, в т. ч. енергетичні (ударна повітряна чи водна хвиля, електромагнітне, іонізуюче, акустичне випромінювання, об’єкти, що рухаються з великою швидкістю або мають високу температуру тощо);

б) хімічні (хімічні речовини та сполуки, елементи);

в) біологічні (тварини, рослини, мікроорганізми);

г) соціальні (збуджений натовп людей та інші);

д) психофізіологічні.

Залежно від наслідків впливу конкретних вражаючих факторів на організм людини в деяких випадках вони поділяються на шкідливі та небезпечні. Шкідливими факторами називають такі чинники життєвого середовища, які призводять до погіршення самопочуття, зниження працездатності, захворювання і смерті, як наслідку захворювання.

Небезпечними факторами називаються такі чинники життєвого середовища, які призводять до травм, обморожень, опіків, інших пошкоджень організму або окремих його органів і навіть до раптової смерті.

Поділ вражаючих факторів на небезпечні та шкідливі досить умовний. Він ефективно використовується в охороні праці для організації розслідування та обліку нещасних випадків і професійних захворювань, профілактики травматизму та захворюваності на виробництві. Всі небезпечні та шкідливі фактори поділяються на 4 групи: фізичні, хімічні, біологічні та психофізіологічні.

Небезпечні та шкідливі фактори часто бувають прихованими, неявними. Це стосується будь-яких небезпек та шкідливих факторів, джерел небезпеки, які породжують їх. Так, сонячне випромінювання, яке необхідне для існування майже всіх живих організмів на землі може бути причиною захворювання шкіри; дитяча іграшка – виділяти шкідливі речовини і т. д.

Коли джерело небезпеки є більш очевидним, наприклад, вибухівка; зброя, автомобіль, діючий вулкан, будинок, що руйнується, ми говоримо про наявність джерела небезпеки, але це ще не завжди означає наявність небезпечної ситуації, тобто події, при якій створюється реальна можливість прояву небезпеки або небезпека проявляється. Часто одне джерело небезпеки може призводити до різного роду небезпечних ситуацій, а останні породжують різні вражаючі фактори. В свою чергу, вражаючі фактори можуть спричиняти утворення нових небезпечних ситуацій чи навіть джерел небезпек.

Сучасне життєве середовище, навіть побутове, не кажучи про виробниче, містить багато джерел небезпек. Це і електрична мережа і електроапаратура, система водопостачання, медикаменти, отруйні та пожежонебезпечні речовини, балкони, мисливська та інша зброя тощо. Для того, щоб виникла реальна небезпечна ситуація, необхідна причина або умова, своєрідний “пусковий механізм”, при якому потенційна небезпека переходить у реальну.

Логічним процесом розвитку небезпеки, реалізації потенційної загрози є тріада: джерело небезпеки – причина (умова) – небезпечна ситуація. Небезпека, як правило, проявляється у визначеній просторовій області, яка отримала назву небезпечна зона. Найбільш небезпечна ситуація для людини виникає за таких умов:

  1. небезпека реально існує;

  2. людина знаходиться в зоні дії небезпеки;

  3. людина не має достатніх засобів захисту, не використовує їх або ці засоби неефективні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]