Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика 2 курс.docx
Скачиваний:
753
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

8.Індивідуальне завдання: «Застосування промивальних рідин на вуглеводневій основі».

Промивальні рідини на вуглеводневій основі призначені для розкриття нафтоносних пластів, відбору керна, коли необхідно одержати взірці порід, не забруднені фільтратом; для розбурювання глинистих порід, стійкість яких значно знижується при зволоженні, а також хемогенних порід, які легко розчиняються у воді і схильні до втрати стійкості.

Промивальні рідини на вуглеводневій основі являють собою складну багатокомпонентну колоїдно-хімічну систему, в якій дисперсійним середовищем є рідкі вуглеводні, а дисперсною фазою - вода і тверді компоненти. Їх можна поділити на два види: практично безводні та інвертні емульсії.

З практично безводних найперспективнішими є вапняно-бітумні суспензії (ВБР), в складі яких нафта є дисперсійним середовищем, а дисперсною фазою - високоокислений бітум, обважнювач, невелика кількість мінералізованої води та високоактивний оксид кальцію.Стабільність практично безводних суспензій на вуглеводневій основі значно залежить від вмісту води, тому в процесі буріння слід попереджувати попадання води в такі суспензії.

В інвертних емульсіях дисперсійним середовищем є нафтопродукт, а дисперсною фазою - вода. Вода перебуває у вигляді тонкодиспергованих глобул і рівномірно розподілена по всьому об’єму нафтопродукта. Емульсію стабілізують шляхом введення ПАР-емульгатора. Для цього використовують залізні мила окисленого петролатуму, кальцієві мила жирних кислот та інші ПАР.Оскільки в інвертній емульсії міститься, як правило, не більше 30 % об’єму рідких вуглеводнів, то її вартість значно нижча за вартість практично безводних емульсій.

Перевагами промивальних рідин на вуглеводневій основі є: забезпечення високої якості розкриття продуктивних пластів, низькі або нульові значення фільтрації; достатньо високі тіксотропні властивості; низька густина в необважненому виді; добра прокачуваність, не зважаючи на порівняно високу в’язкість; нерозчинність гірських порід в їх дисперсійному середовищі; високі протизносні та мастильні властивості; висока стабільність у часі та ін.

До вад промивальних рідин на вуглеводневій основі належать: порівняно висока вартість, руйнування гумових деталей обладнання, підвищена пожежонебезпека, великі затрати праці на приготування та обслуговування, складність проведення електрометричних робіт.

Висновки

На даній ознайомчій практиці , я ознайомився з циклом будівництва глибоких свердловин та техніко-економічними показниками виконання бурових робіт ,обладнанням та інструментом, що застосовується для буріння глибоких свердловин і видобутку нафти і газу ,способами видобутку нафти, газу і конденсату, способами збору та підготовки нафти і газу до транспортування.Також я ознайомився з основними типами гірських порід , що є колекторами нафти і газу, а також з геологічними особливостями ,що виникають при бурінні нафтових і газових свердловин. Я дізнаввся , на які класи поділяються гірські породи , за своїм віком і типом утворення, вивчив класифікацію свердловин за їх призначенням .Екскурсійно відвідав геологічний музей ІФНТУНГ, науково-дослідницький центр «Загвіздя» , і дізнався про особливості бурової вишки УралМАШ-3Д-76 . Також я ознайомився з усіма видами робіт,що складають цикл будівництва свердловини.

Список використаної літератури :

1 Коцкулич Я. С. Буріння нафтових і газових свердловин: Підручник / Я. С. Коцкулич, Я. М. Кочкодан. – Коломия: Вік, 1999. – 504 с.

2 Річні звіти бурового підприємства, науково-дослідних організацій.

3 Довідкова література, керівні документи з окремих питань технології спорудження свердловин.

4http://studopedia.org/2-133648.html