Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_Konst_pravo_2014_ist_fak_4_kurs_1.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
503.3 Кб
Скачать

Методичні рекомендації

У першому питанні слід визначити місце і роль Верховної Ради в механізмі державної влади в Україні. Вкажіть ознаки Верховної Ради, зокрема, її єдність (винятковість, універсальність), загальнонаціональний характер тощо. Необхідно пояснити, чому Верховна Рада України є однопалатним парламентом. Як її будова пов'язується з особливостями адміністративно-територіального устрою України? Проаналізувати недоліки однопалатного парламенту.

Друге питання передбачає аналіз складу та структури парламенту України. Розкрити поняття депутатська (парламентська) фракція і депутатська група, комітети Верховної Ради України, міжфракційне депутатське об'єднання, тимчасові спеціальні комісії, тимчасові слідчі комісії тощо.

При розгляді наступного питання слід виходити з того, що функції парламенту - це основні напрямки його діяльності в різних сферах державного та суспільного життя. Проаналізувати представницьку, законодавчу, установчу, контролюючу та інші функції Верховної Ради України. Висвітлити повноваження Верховної Ради України, якими вона наділяється для виконання своїх функцій. Слід визначити повноваження парламенту у сферах державного будівництва, зовнішньої політики, оборони і державної безпеки, охорони прав і свобод людини і громадянина, в економічній сфері тощо.

Розглядаючи четверте питання, слід виходити з того, що порядок роботи органів парламенту України та його посадових осіб визначається Конституцією і Законом України «Про Регламент Верховної Ради України». Проаналізувати такі організаційно-правові форми роботи парламенту як сесії і пленарні засідання. Сесія Верховної Ради України – це основна організаційно-правова форма її діяльності. Охарактеризуйте види сесій, особливості підготовки першої сесії, процес формування порядку денного та процедуру голосування депутатами.

У п’ятому питанні необхідно проаналізувати законодавчий процес в Україні як вид парламентських процедур. Розкрити поняття, види та стадії законодавчої процедури; суб’єктів, що мають право законодавчої ініціативи; зміст трьох читань законопроекту; особливості прийняття, підписання та оприлюднення закону.

Шосте питання присвячене конституційно-правовому статусу народного депутата України. На підставі чинного законодавства України слід охарактеризувати форми діяльності, права та обов’язки народного депутата України. Особливу увагу слід звернути на такі форми роботи депутата як: депутатський запит та депутатське звернення. Розкрити порядок та підстави дострокового припинення повноважень народного депутата. Проаналізувати гарантії діяльності народного депутата, а також підстави, умови та форми відповідальності парламентарів.

Останнє питання передбачає аналіз поняття, місця і ролі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в системі органів державної влади. Слід проаналізувати повноваження, а також права й обов'язки Уповноваженого як невід'ємний елемент його конституційно-правового статусу. Охарактеризуйте акти Уповноваженого як форму реагування на факти порушень прав і свобод людини й громадянина, зокрема, конституційне подання Уповноваженого Верховної Ради України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]