Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
19-24.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
119.81 Кб
Скачать

21. Ідея фізичного виховання в історії зарубіжної та вітчизняної педагогіки

Основними завданнями фізичного виховання є:

• сприяння правильному фізичному розвитку учнів, зміцненню їхнього Здоров'я;

• розвиток основних рухових якостей. Спеціалісти вважають, що у поча­тих класах потрібно виховувати спритність і швидкість, у середніх поряд "^ - загальну витривалість, у старших класах - спритність, швидкість,

У і спеціальну витривалість. У процесі фізичного виховання школярі

вчаться переборювати невпевненість, страх, утому, завдяки чому в них розвиваються не тільки фізичні, але й моральні якості;

формування життєво важливих рухових умінь і навичок: біг. Стрибки плавання, метання, вправи на гімнастичних снарядах, акробатика і т.д.;

виховання стійкого інтересу і потреби в систематичних заняттях фізичною культурою;

набуття необхідного мінімуму знань в галузі гігієни і медицини, фізичної культури і спорту.

Школярі повинні одержати чітке уявлення про режим дня й особистої гігієні, про значення фізичної культури і спорту для зміцнення здоров’я і підтримки високої працездатності, про гігієнічні правил занять фізичними вправами, руховий режим і природні фактори загартовування, шкоду паління й алкоголю і т.д.

До основних засобів виховання фізичної культури школярів належать фізичні вправи, природні і гігієнічні фактори.

На відміну від фізичної культури спорт завжди пов'язаний із досягненням максимальних результатів в окремих видах фізичних вправ. На змагай нях, в умовах гострої спортивної боротьби, підвищеної відповідальності? свої результати перед колективом, учні долають значні фізичні і нервові н3 вантаження, виявляють і розвивають рухові та морально-вольові якості.

Серед засобів фізичного виховання школярів особлива роль належить природним факторам (сонце, повітря, вода).

Ретельно продуманий і систематично виконуваний режим дня зміцнює здоров'я, створює бадьорий, життєрадісний настрій, виховує акуратність, точність, організованість, дисциплінованість, пунктуальність, самоконтроль.

Режим дня не може бути однаковим для всіх школярів. Він диференцію­ється від стану здоров'я, рівня працездатності, конкретних умов життя й ін­дивідуальних особливостей учнів. Загальні для всіх є ранкова гімнастика, туалет, навчальні заняття в школі, обід, післяобідній відпочинок, виконання домашніх завдань, перебування на свіжому повітрі, спорт, заняття за інтере­сами, вечеря, вечірня прогулянка, підготовка до сну.

Спартанська система виховання:

Мета вих.- виховання воїна. До 7 р. Дітей виховували дома під наглядом няні-виховательниці. Потім було державне вих. в 3 періоди:

7-15 р. Виховання під керівництвом байдонома-вихователя.

Дітей заганяли в загони, вчили читати, писати, головна увага приділялась фіз.. вих., вчили лаконічно викладати свої думки.

15-20 р. Поч.. з посвяти в ейрени. Вони отримували громадянські права і обовязки. Умови фіз.. вих. надзвичайно складні. Головна увага вихованню сили волі, дисципліни. Жорстокі тілесні покарання. Ейрени добували собі їжу крадіжками. В них виховували вміння виконувати секретні доручення. В кінці здавали екзамен кріптії – спеціальне полювання на рабів.

20-30 р. – військова служба. Вих. під керівництвом командирів. Кожен отримував свій власний наділ землі. В кінці служби дозволено заводити сім’ю.

Естетичне вих. мало військовий характер. Для жінок теж військове вих. відсутність гуманістичної освіти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]