Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціологія -Клюєнко.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
406.53 Кб
Скачать

Тема 2. Чоловіча та жіноча поведінка: проблема гендеру і гендерної нерівності.

Поняття статі та гендеру. Причини існування різниці в поведінці чоловіків та жінок: роль біологічних і культурних чинників (навчання). Висновки із досліджень соціобіології та ідея репродуктивної стратегії. Гендерна стигматизація дітей (навішування статевих ярликів): «поводитися як дівчинка і поводитися як хлопчик».

Поняття гендерної соціалізації. Чотири складових гендерної ідентичності особи: біологічна стать, гендерна ідентичність, гендерні ідеали, гендерні ролі. Механізм гендерної соціалізації: різниця в ставленні до дітей в залежності від біологічної статі, статева диференціація дитячого культурного продукту та виховання дітей у відповідності зі статевими ярликами («бути чоловіком і бути жінкою»).

Культурні відмінності у вихованні чоловіків і жінок: багатоманітність уявлень про гендерні ролі в різних культурах. Чи існують «закладені в нас» природні ролі чоловіків і жінок: дослідження Маргарет Мід. Соціальне конструювання статі: виховання «чоловіків» і «жінок» у новітніх суспільствах (дитячий садок, початкова школа, середня школа, після шкільна освіта). Жіночий феномен «побоювання успіху» як причина гендерного поділу професій («чоловічі та жіночі»).

Тема 3. Соціологія людського тіла: соціальні аспекти харчування, захворювання та старіння.

Людське тіло і суспільство: ексцентричність сприйняття людиною самої себе («Я» і «моє тіло» - свідомість та організм). Соціологія тіла та напрямки її досліджень. М.Фуко про «технології себе» - соціальні технології тіла.

Розлади харчування і культ тіла. Ж.Бодріяр про чотири моделі тіла у новітньому суспільстві: труп, звір, робот, манекен. Розлади харчування у новітніх суспільствах мають не біологічні а соціокультурні причини. Анорексія та булімія – захворювання, що є наслідком змін в уявленнях (в ідеалах новітньої культури) про досконале жіноче тіло. Фактори перетворення розладів харчування з індивідуальної проблеми у масову (соціологічну): глобалізація виробництва їжі, медична та наукова інформація про харчування та їжу. «Хворобливі пристрасті» та культ тіла. Соціальна зумовленість розладів харчування та захворювань.

Соціалізація природи. Репродуктивні технології та людське тіло: контрацепція, сучасне дітонародження, генна інженерія (біоконструювання дітей), проблема абортів.

Уявлення про здорове і нормальне та нездорове і ненормальне тіло в різних культурах та в різні епохи відрізняється. Соціальна зумовленість рівня та структури захворювань, середньої тривалості життя та рівня смертності.

Вплив в віку на соціальний статус людини: культурні відмінності. Збільшення середньої тривалості життя сучасних людей. Зміни у процесі старіння. Старіння та культ молодості у новітніх суспільствах. Ейджизм.

Тема 4. Дослідження інтимного життя: соціальні чинники сексуальної поведінки людей.

Чому сексуальність є провідною темою поп-культури новітніх суспільств? Сексуальність як соціальний капітал (фактор соціального успіху та престижу). Сексуалізація культурного продукту і демонстрація сексуальності (мода, реклама, життя зірок, друкована та відеопродукція тощо). До історії поняття «сексуальність». Чим визначається сексуальність людей – біологією чи навчанням: основна соціологічна проблема. Ідея пластичної сексуальності людини на відміну від тварин (З.Фройд, Е.Гіденс). Десять типів сексуальної ідентичності людини. Розмаїття норм і видів сексуальної поведінки в різних культурах. Чи існує «правильна», «нормальна» сексуальність: соціологічні дослідження різних культур.

Три історичні етапи формування уявлень про сексуальність людини в новітніх суспільствах: вплив християнства, медицини, технологій, культурних продуктів. Три типи уявлень про те, якою має бути сексуальність людини: традиціоналістське (християнське), ліберальне та гедоністичне. «Ера вседозволеності» (Е.Гіденс), поняття сексуального збочення (відхилення), сексуального плюралізму та сексуального релятивізму в новітніх суспільствах (дослідження В.Райха, М.Фуко). Початок моди на сексуальність. Дослідження Елфріда Кінсі.

Передумови «сексуальної революції» в західних суспільствах (поч.другої пол..ХХ ст..). Сутність та вісім основних рис «сексуальної революції». Поняття гомосексуальності: історична довідка. Соціологічні дослідження феномену гомосексуальності у незахідних традиційних культурах та у новітній західній культурі. Статистичні дані Б.Сінгера та Д.Дешампа. Соціологічне дослідження чотирьох типів гомосексуальності.