Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кирил.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
68.47 Кб
Скачать

16. Карбувальні преси та преси для видавлювання

Нерідко в різного роду промисловому виробництві і в різних сферах діяльності використовується таке обладнання як карбувальний прес. Дане обладнання є незамінним для виконання таких робіт, як калібрування поверхні, продавлювання, видавлювання рельєфного узору на поверхні, і безпосередньо самої карбування поверхні.

 

Особливість даного обладнання у наявність спеціального механізму, який і виробляє всі вищеназвані роботи з матеріалами. Такий механізм має назву кривошипно-колінний, і він забезпечує виконання найтоншою і важкої роботи з обробки матеріалу. Робочий хід такого механізму є невеликим і плавним, при цьому сила, з якою діє механізм, є достатньою для виконання чеканочних робіт.

 

Карбувальний прес обладнується додатково такими елементами, які виробляють виштовхування деталі з-під штампувального інструменту після того, як з ними проведені всі необхідні роботи. Таким чином, роботу Чеканочні преса можна вважати циклічною, деталь подається, обробляється за допомогою штампують елементів або іншими деталями, і після завершення робіт виштовхується допомогою спеціального обладнання, вбудованого в систему. Цикл роботи можна вважати завершеним, і приступати до виготовлення наступних матеріалів.

Як правило, карбувальний прес виконується з закритим типом станини, при цьому він залежно від моделі має або одне, або двухколенчатий вал. Деякі карбувальні преси для більшої працездатності оснащуються додатковим ходом. Повзун Чеканочні преса має близько восьми поверхонь направляючого типу. Муфта преса працює за допомогою пневматичної системи.

 

Гальма Чеканочного преса виконуються з такого матеріалу, як металокераміка і занурені у ванну з маслом.  Окремо варто сказати про робоче місце оператора, який виконує управління даними обладнанням. Воно дуже надійно захищене спеціальним бар'єрним загородженням, для забезпечення найбільшої безпеки при виконанні робіт. Огородження має дві частини, одна з яких, а саме задня виконується нерухомою, передня стінка загородження є рухомої, для забезпечення більшої зручності.

17. Горизонтально-ковальскі машина

Горизонтально-кувальні машини широко застосовуються для гарячого об'ємного штампування. Горизонтально-кувальні машини (ГКР) (рис. 1) являє собою механічний прес з горизонтальним напрямом деформуючого зусилля. У кінематичній схемі ГКР крім основного кривошипно-шатунного механізму 1, 2, 3 є затискний механізм 9, 10, 11. Останній забезпечує затискач не деформується частини заготівлі, запобігаючи тим самим її виштовхування з штампу горизонтальним зусиллям ГКР.  Штамп ГКР складається з трьох частин: блоку пуансонів 4 і двох матриць - нерухомої б і рухомий 8. Блок пуансонів кріпиться в головному повзуні 3, нерухома матриця 6 - в станині, а рухлива матриця 8 - у затискному повзуні. Штамп має два роз'єми: один - між блоком пуансонів і матрицями, другої між матрицями. Причому площину роз'єму між матрицями може бути вертикальною і горизонтальною. Всі подальші відомості відносяться до ГКМ з вертикальним роз'ємом матриць, як одержали найбільше поширення. 

Рис. 1. Схема штампування на горизонтально-кувальної машині (вид зверху)

Взаємодія механізмів ГКР і частин штампа в процесі штампування здійснюється за наступною схемою (рис. 1). Заготівлю-пруток 7 закладають у затискну частина струмка нерухомої матриці 6 і подають вперед до упору 5. Частина прутка довжиною Lв, що виходить за межі затискної частини струмка, називається висаджується частиною заготовки. Таке розташування механізмів машини, частин штампу та заготівлі передує включенню машини на робочий хід і позначено на схемі, як Положення а. Включенням машини на робочий хід механізми і частини штампа наводяться послідовно до Положень б и в. У початковій стадії повороту колінчастого вала 1 кулачок 11 через ролик 10 приводить в рух механізм 9. Затискний механізм переміщує матрицю 8 в робоче положення і здійснює щільний затиск заготовки про довжину Lз. Після цього впритул 5 відходить, а пуансон 4 приходить в зіткнення з торцем прутка 7 (Положення б). При подальшому русі пуансона деформується висаджуємося частина прутка, заповнюючи порожнину струмка (положення в). При зворотному ході машини з порожнини струмка видаляється пуансон 4, потім відходить матриця 8, а упор 5 встановлюється у вихідне положення. Як тільки починається відхід рухомий матриці, штампувальник виймає пруток з висадженим кінцем зі струмка і перекладає у наступний струмок. Цикл повторюється.  ГКР з вертикальним роз'ємом матриць виготовляють за ГОСТ 7023-70 дванадцяти типорозмірів з зусиллям від 1 до 31,5 МН.  За характером перебігу металу операції, що виконуються на ГКР, можна розділити на висадку (рис.2, а), прошивку (рис. 2, 6), пробивання (рис. 2, в) і відрізку (рис. 2, г).  Під час висадки на кінці дроту 3 або на якесь його ділянці отримують потовщення тієї чи іншої форми. При цьому необхідно дотримуватися правила висадки, згідно з яким довжина висаджується частини L вне повинна перевищувати двох з половиною діаметрів заготівлі В (див. рис. 1). В іншому випадку може статися поздовжній вигин і затиск заготівки. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]