Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кирил.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
68.47 Кб
Скачать

13. Листоштампувальні преси-автомати.

Група кривошипних пресів простої дії включає найбільшу кількість типів машин за технологічним призначенням. Розрізняючись між собою конструкціями головних вузлів і деталей, а також дизайнерським оформленням, преси простої дії мають елементарну схему з одним головним виконуючим механізмом тієї чи іншої модифікації. Універсальні преси простої дії призначені для виконання операцій вирубки, неглибокого витягування, згинання та ін. їх конструкції можуть бути одностійковими відкритого типу і двостійковими відкритого та закритого типу.

Кривошипні одностійкові преси. Розрізняють преси з нерухомим столом (рис. 10.1), з пересувним столом і з рогом. Призначені вони для виконання різних операцій холодного штампування. Параметри та основні розміри цих пресів наведені в ГОСТ 9408. Станина у більшості пресів лита чавунна з одною стійкою або зварна із сталевих листів. Кривошипний вал розташований перпендикулярно до фронту преса на двох опорах ковзання. Преси виконують з регульованим ходом повзуна шляхом повороту ексцентрикової втулки на кривошипі. Згідно ГОСТ 9408, конструкція преса (крім пресів з пересувним столом і рогом) повинна передбачати можливість встановлення механізмів автоматичної подачі заготовок і притискних подушок.

14. Преси для об’ємного штампування

Важливою перевагою гідравлічних пресів для об’ємного штампування є відсутність обмежень на номінальне зусилля і хід рухомої поперечки. Гідравлічні преси для об’ємного штампування поділяють нагарячі- і холодноштампувальні, які можуть бути як універсальними, так і спеціалізованими, призначеними для виконання різноманітних технологічних операцій, наприклад прошивки, пресування, видавлювання та ін.

Однією з проблем створення гідравлічних штампувальних пресів є вибір конструкції і компоновки, які забезпечували б найменші габаритні розміри преса в плані. Це викликано тим, що тиск, необхідний для заповнення металом порожнини штампа при гарячого об’ємного штампування поковок з алюмінієвих, магнієвих, титанових сплавів і сталі, має бути від 200 до 1000 МПа і більше, а при холодній – до 2500МПа.

Розвиток космічної та атомної техніки, літакобудування потребує виготовлення великогабаритних виробів. При цьому підвищуються вимоги до міцності при статичному і динамічному навантаженні, які не завжди задовільні при використанні зварювально-литих конструкцій. Тільки монолітні вироби, виготовлені з кованих і штампованих поковок, дозволяють вирішити цю проблему. Однак для цього необхідне створення потужних КШМ, а отже, електрогідравлічних приводів високого і надвисокого тиску, різноманітних конструкцій станин, в тому числі в здвоєному рамному виконанні типу тандем, з обмоткою високоміцної сталевої стрічки та ін.

Розрахунки показують, що для штампування великогабаритних поковок деталей типу панелей з ребрами, рам, стійок, дисків необхідні гідравлічні преси з Рном до 750 МН. У Росії накопичений великий досвід створення потужних універсальних штампувальних пресів, наприклад конструкції Уральського заводу важкого машинобудування (УЗТМ) з номінальним зусиллям 300 МН і конструкції Всесоюзного науково-дослідного інституту металургійного машинобудування спільно з Новокраматорським машинобудівним заводом (ВНИИметмаш-НКМЗ) з номінальними зусиллями 650 і 750 МН.

Основна проблема створення таких пресів полягає в розробці збірних конструкцій основних вузлів – станини, рухомою і нерухомою поперечок, колон , маса і розміри яких настільки великі, що їх неможливо виготовити з однієї заготовки. Ця проблема може бути вирішена з використанням сучасних способів зварювання. Всі основні вузли пресів ВНИИметмаш-НКМЗ зібрані з елементів, які виготовлені з плит (200...400 мм), з’єднаних електрошлаковим зварюванням. Так, станини містять збірні рами, що складаються із стійок і поперечок, які, в свою чергу, виконані з плит. У зазорах між плитами, що утворюють стійки, встановлені прокладки для виключення прослизання плит під дією сил, що виникають в процесі експлуатації. При цьому поверхні плит і прокладок виконані рифленими.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]