Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ручне електродугове зварювання металів.docx
Скачиваний:
175
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
86.85 Кб
Скачать

7. Техніка ручного зварювання плавким електродом

Після запалювання та сталого горіння електрод рівномірно подається до заготовки і поступово переміщується вздовж зварного з'єднання з підтриманням довжини дуги для забезпечення її горіння. З метою забезпечення доброго проварювання та формування шва електрод розташовують з невеликим нахилом 15-20° в сторону руху. Для доброго проплавлення кромок деталей, що зварюються та отримання (при необхідності) більш широкого шва електроду надається поперечно-коливальний рух з амплітудою, що дорівнює 2-3 діаметрам електрода. Зварювання деталей великої товщини виконують багатошаровим швом.

8. Дефекти і зовнішній контроль швів

Дефекти, які з'являються в зварних з'єднаннях, розрізняються по місцю розташування (зовнішні та внутрішні) та причинам утворення. Характерні дефекти зварних швів наведеш в табл. 3.3.

Таблиця 3.3

Дефекти зварних швів

Дефекти

Основні причини їх виникнення

1

2

Непровари та незплавлення

Велика довжина дуги. Велика величина притуплення. Малий зазор між кромками. Коливання сили струму та напрури при зварюванні. Завищений діаметр електроду.

Підрізи основного метаалу

Завищена сила зварювального струму. Низька напруга на дузі. Малий кут нахилу електроду.

Зайве посилення шва

Завищена сила зварювального струму. Низька напруга на дузі. Малий кут обробки кромок та велике притуплення.

Послаблення:

увігнутість, звуження

Великий зварювальний струм. Великий зазор між зварювальними кроками. Нерівно підібрана швидкість зварювання. Нерівні коливальні рухи електроду.

Пори

Погана зачистка кромок від іржі та забруднення. Підвищена вологість електродів. Велика довжина дуги.

Шлакові включення

Неякісні, забрудненні зварювальні матеріали. Погана зачистка кромок.

Незварені кратери

Великий зварювальний струм. Невиконання операцій заплавлення кратерів. Раптовий відрив дуги.

Пропали

Великий зварювальний струм. Мала швидкість зварювання. Мале притуплення кромок.

Тріщини (гарячі і холодні)

Неправильно вибрані зварювальні матеріали. Невиконання температурного режиму (зварювання при низькій температурі) та ін.

Непровари - це відсутність сплавлення між наплавленим металом шва і основним металом при зварюванні за один прохід (рис. ЗЛО, о), чи відсутність сплавлення між окремими валиками при багатошаровому зварюванні. Підрізи - це поздовжні поглиблення, що виникають в зварних швах (рис. 3.10,6). Підрізи є концентраторами напруг і послаблюють основний метал. При випробуваннях зварених деталей метал руйнується, починаючи з підрізів, при невеликих

Рис. 3.10. Непровари а і підрізи б зварювального шва навантаженнях.

При зовнішньому огляді зварних швів перевіряють, чи нема нспроварів, підрізів, посилень шва (напливів), пропалень, не заварених кратерів, тріщин та інших дефектів, а також відповідність швів формам і розмірам.

Дефекти можна знайти візуально або через лупу (зі збільшенням у 10 разів). Розміри швів перевіряють різними вимірювальними інструментами, калібрами і шаблонами.