Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4.охорона праці1111.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
99.33 Кб
Скачать

4.3. Обгрунтування організаційно-технічних рекомендацій з охорони праці

Заходи щодо поліпшення умов праці здійснюються з метою створення безпечних умов праці шляхом:

- доведення до нормативного рівня показників виробничого середовища за елементами умов праці;

- захисту працівників від дії небезпечних і шкідливих виробничих факторів.

В процесі господарської діяльності дуже важливим є дотримання оптимального освітлення в приміщеннях. Воно має бути поєднаним, тобто природне освітлення доповнене штучним. Бажано щоб природне освітлення було боковим одностороннім. Для зменшення засліплюючої дії сонячних променів світлові отвори мають бути зорієнтовані на північ чи північний схід.

Для забезпечення необхідних метеорологічних умов у холодну пору року в приміщеннях підприємства створені центральні джерела теплової енергії, трубопроводи, по яким циркулює теплоносій (вода).

Шум - це сукупність звуків різної частоти та інтенсивності, які сприймаються слуховими органами людини та викликають неприємні відчуття. Наслідками шкідливих дій виробничого шуму можуть бути професійні захворювання, підвищення загальної хворобливості, зниження працездатності, підвищення ризику травм та нещасних випадків, зниження продуктивності праці.

Однією з організаційно – технічних рекомендацій є засоби індивідуального захисту. Для спеціальних видів робіт існує і спеціальний одяг який на підприємстві видається безкоштовно, а також інші елементи індивідуального захисту, якщо вони необхідні для виконання певних видів робіт.

Необхідну кількість спецодягу та інших засобів захисту визначають за формулою:

n = [12 Р / Сп ] - Нбу,

де Р – кількість працівників по кожній професії, або зайнятих на шкідливих умовах робіт; 12 – кількість місяців експлуатації спеціальних засобі;

Сп - період носіння засобів індивідуального захисту;

Нбу - наявність придатних засобів захисту.

Результати розрахунків занесено до таблиці 4.1.

Таблиця 4.1.

Розрахункова потреба у засобах індивідуального захисту

Професії

Середньо

спискова

кількість

працівників

Засоби індивідуального захисту

Костюм захисний

Фартух брезен-товий

Черевики

Рукавиці

Окуляри

Завідуючий гаражем

1

1

-

1

1

-

Механізатор

10

10

-

10

20

-

Водій

8

8

-

8

15

-

Майстри наладчики

9

9

9

9

18

9

Отже, для кожного виду роботи необхідна різна кількість засобів індивідуального захисту. Це залежить від рівня складності роботи, її шкідливості та індивідуальних якостей кожного працівника.

У ПАФ «Селекціонер» оптимальні мікрокліматичні умови - сполучення параметрів мікроклімату, які при тривалому і систематичному впливі на людину забезпечують збереження нормального функціонального і теплового стану організму без напруження реакцій терморегуляції. Вони забезпечують відчуття теплового комфорту і створюють передумови для високого рівня працездатності. В теплий період року вони досягаються вентиляцією, у холодний - вентиляцією і системою опалення від центральної тепломережі .

Вентиляція є комплексом пов'язаних пристроїв, призначених для організованого повітряного обміну, що полягає у видаленні з виробничого приміщення забрудненого або нагрітого повітря із подачею замість нього чистого або охолодженого повітря, що дозволяє створити в робочій зоні сприятливі умови для праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]