Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4.охорона праці1111.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
99.33 Кб
Скачать

4. Охорона праці

4.1. Аналіз стану і заходи поліпшення виробничої санітарії і гігієни праці

Об’єктом дослідження виступає приватна агрофірма «Селекціонер», яка розміщена на території села Скоморохи Сокальського району Львівської області. Головною метою діяльності даного підприємства є отримання прибутку, яка досягається шляхом виготовлення різного роду сільськогосподарської продукції. Загальна площа на якій підприємство проводить свою діяльність складає 712 га, з яких 660 га – рілля.

Станом на 2011 рік на підприємстві поголів’я ВРХ становить 207 голів, а поголів’я свиней - 240. Відповідно до цього основними видами продукції є наступні:

- продукція рослинництва – зернові, цукрові буряки;

- продукція тваринництва – молоко, м’ясо ВРХ, м’ясо свиней. Відповідно до цього проведемо аналіз стану охорони праці.

Підприємство є юридичною особою, приватної форми власності, утворене на засадах угоди юридичними особами і громадянами України шляхом об’єднання їх майнових і земельних паїв. Засновниками товариства виступають колишні члени колективного агроформування – власники майнових і земельних паїв. Закон України «Про охорону праці» закріплює гарантії прав громадян України на охорону праці на виробництво, визначає основні положення щодо видів стимулювання роботи з охорони праці, дії державних, міжгалузевих та галузевих нормативних актів про охорону праці; затверджує структуру і порядок функціонування державного управління охороною праці, державний нагляд і громадський контроль за охороною праці.

Зважаючи на специфіку певних видів сільськогосподарської продукції процес її виробництва може дещо негативно відобразитися на здоров’ї працюючих, тут до уваги варто взяти ряд факторів таких як: механічні, хімічні, теплові, електричні та інші. Недотримання основних вимог щодо охорони праці може привести до непоправних наслідків, спричинити різного роду захворювання і травматизму робітників.

Організація роботи з охорони праці в ПАФ «Селекціонер» здійснюється у відповідності до Законів України «Про охорону праці», «Про пожежну безпеку», «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення», Положення «Про роботу по охороні праці і техніці безпеки на підприємствах, організаціях і сільськогосподарських підприємствах» та ін.

Власник відповідає за організацію роботи з охорони праці у господарстві. Інженер з охорони праці слідкує за своєчасним веденням інструктажів, дотриманням безпеки виробничих процесів, виробничого обладнання та техніки, забезпечення засобами індивідуального захисту та інших працеохоронних заходів.

Керівництво підприємства впроваджує сучасні засоби техніки безпеки, які запобігають виробничому травматизмові, і забезпечувати санітарно-гігієнічні умови, що запобігають виникненню професійних захворювань працівників. Складовою частиною плану економічного і соціального розвитку дослідного господарства є комплексні плани поліпшення умов охорони праці і санітарно-оздоровчих заходів. Вони погоджені з технологічно-фінансовими планами, забезпечуються необхідними матеріально-технічними і фінансовими ресурсами, в обов'язковому порядку включаються в колективний договір і угоду з охорони праці. На робочих місцях проводять наступні види інструктажів: первинний, повторний, позапланований та цільовий.

У підприємстів недоліками роботи з охорони праці є:

- не повне забезпечення працівників засобами індивідуального захисту та спецодягу;

- відсутність плакатів, графіків щодо охорони праці.

До заходів щодо поліпшення умов праці належать всі види діяльності, спрямовані на попередження, нейтралізацію або зменшення негативної дії шкідливих і небезпечних виробничих факторів на працівників.

Планування заходів з покращання охорони праці у ПАФ «Селекціонер» проводиться службою охорони праці. Джерелами фінансування заходів щодо поліпшення умов праці у господарствах можуть бути: власні кошти, бюджетні кошти держави, благодійні внески, в окремих випадках - банківські кредити, тощо. При цьому працівники не приймають ніякої участі у фінансуванні цих заходів. Щодо їх планування, то у ПАФ «Селекціонер» складається відповідний план, що включає перелік відповідних заходів.

Негативним є те, що через нестачу коштів планування і фінансування заходів з охорони праці знаходиться на низькому рівні. Тому більшість техніки у господарстві дещо застаріла, термін її використання минув, відповідно існує об’єктивна необхідність розробки ефективної системи управління заходами з охорони праці, яка буде передбачати відповідну оцінку і порядок стимулювання роботи систем управління безпекою виробництва у кожному виробничому підрозділі.

Впровадження і фінансування заходів щодо поліпшення умов праці дасть змогу господарству досягнути певних цілей у поліпшенні стану охорони праці, а саме:

- збільшити кількість робочих місць, що відповідають нормативним вимогам;

- полегшити умови праці, зменшити кількість робочих місць з важкими умовами праці тощо;

- звести до мінімуму ймовірність випадків професійної захворюваності.

Роботодавець зобов'язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці.

Припис спеціаліста з охорони праці може скасувати лише роботодавець.

Ліквідація служби охорони праці допускається тільки у разі ліквідації підприємства чи припинення використання найманої праці фізичною особою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]