Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
564.22 Кб
Скачать

1.2. Рахунки бухгалтерського обліку на досліджуваному підприємстві

Рахунки є важливим джерелом потрібної інформації для оперативного керівництва і контролю за станом і рухом засобів господарства, наявністю і змінами джерел фінансування та їх результатами. Для повного відображення бухгалтерським обліком необхідних показників потрібна заздалегідь визначена система рахунків для відображення господарських операцій. Саме з цією метою і складають план рахунків.

План рахунків – це систематизований перелік рахунків, який визначає організацію всієї системи поточного бухгалтерського обліку на підприємствах, в організаціях та установах. Зміна кількості, змісту і призначення рахунків зумовлює зміну плану рахунків.

ДП СЛАП «Любешівагроліс», використовує план рахунків відповідно до Програми реформування бухгалтерського обліку, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 1998 р. №1706, Міністерством фінансів України Наказом від 30 листопада 1999 р. №291 затверджено План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій та Інструкцією по застосуванню Плану рахунків бухгалтерського обліку (План рахунків підприємства відображений в додатку В).

ДП СЛАП «Любешівагроліс», використовує типовий План рахунків , але не всі рахунки і субрахунки відображаються у господарських операціях.

Облік витрат на лісогосподарське виробництво ведеться на синтетичних рахунках 232 і 233.

Аналітичний облік ведеться за статтями витрат відповідно до об’єктів обліку за такими видами продукції, робіт і послуг:

- лісосіки, відведені під всі види рубок;

- молодняки, пройдені доглядом;

- насадження, пройдені рубками, пов'язаними з веденням господарства;

- дороги лісогосподарського призначення, виконані господарським способом;

- біотехнічні заходи;

- послуги державі по захисту лісу від шкідників і хвороб;

- гідролісомеліоративні і лісоосушувальні роботи;

- лісовирощування (лісові культури, захисні насадження, природне поновлення);

- полезахисні лісові смуги;

- маточні плантації і лісонасінневі дільниці (закладка і утримання);

- заходи по охороні лісу від пожеж;

- послуги по виявленню пожеж;

- гасіння лісових пожеж;

- послуги Де послуги по охороні і відтворенню диких тварин;

- інша продукція і послуги, що надаються на сторону.

Цей перелік може бути зміненим в залежності від конкретних умов підприємства та має бути зазначений в наказі про облікову політику.

    1. 1.3. Використання подвійного запису на дп слап «Любешівагроліс»

Економічна суть господарської операції полягає в тому, що вона викликає подвійні й рівновеликі зміни засобів та джерел їх формування. Двоїстий характер господарської операції зумовлює необхідність відображення її на рахунках методом подвійного запису.

Подвійний запис — метод, що випливає з економічної суті відображення операцій, кожна з яких обумовлює зміни у двох частинах в активі, у пасиві чи в активі й пасиві одночасно.

Відображення кожної господарської операції двічі, за дебетом одного і за кредитом другого рахунків в одній і тій же сумі називають подвійним записом.

Подвійний запис на ДП СЛАП «Любешівагроліс» це не тільки принцип однакового відображення операцій на рахунках, а й основний технічний прийом бухгалтерського обліку, бо забезпечує горизонтальний взаємозв'язок між рахунками, а також важливий контрольний прийом, оскільки очевидно, що скільки не було б операцій, але загальна сума записів за дебетом рахунків завжди дорівнюватиме загальній сумі записів за кредитом рахунків.

Такий взаємозв'язок між рахунками на ДП СЛАП «Любешівагроліс», що виникає шляхом подвійного запису, називається кореспонденцією рахунків, а такі рахунки кореспондуючими.

Правильна кореспонденція рахунків складена на підприємстві має велике значення для організації бухгалтерського обліку, його достовірності й правильності, оскільки на перший план виступають сутність господарської операції і її правдиве відображення на рахунках. Тому з метою забезпечення єдиних підходів до відображення операцій розробляють інструкції і типові кореспонденції рахунків. їх наводять у спеціальних довідниках і в коментарях до плану рахунків.

Соседние файлы в папке теоретична частина.(всі розділи, вступ, титул.,висновок