Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
14
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
564.22 Кб
Скачать

3.5. Перевірка фінансової звітності на дп слап «Любешівагроліс»

При проведенні аудиту фінансової звітності на ДП СЛАП «Любешівагроліс» аудиторспирається на основні завдання аудиту фінансової звітності, серед яких виділяють такі:

  • дослідити достовірність та відповідність записів звітності даним Головної книги та регістрів аналітичного обліку; 

  • прослідкувати за своєчасністю подання бухгалтерської звітності до відповідних державних органів; 

  • вивчити взаємоузгодженість показників звітності підприємства; 

  • порівняти дані річної фінансової звітності з даними квартальної і поточної фінансової звітності; 

  • оцінити можливість постійного функціонування підприємства; 

  • оцінити вплив подій, що відбулися, на фінансову звітність та їх відображення в звітності. 

При проведенні аудиту фінансової звітності на досліджуваному лісництві вивчаються наступні питання: 

  1. чи наявні документи про реєстрацію підприємства як платника податків;

  2. чи дотримуються терміни подання звітності податковим органам, управлінню статистики, органам управління спеціальними позабюджетними фондами тощо; 

  3. чи правильно відображені дані в поточному бухгалтерському обліку і чи внесені зміни, виправлення до фінансової звітності. 

Аудитор при проведенні аудиту фінансової звітності ДП СЛАП «Любешівагроліс» повинен перевіряти достовірність початкових та порівняльних показників цієї звітності. При цьому слід враховувати, що початкові та порівняльні показники повинні відображати результати фінансово-господарської діяльності підприємства за попередній період, а також, свідчити про постійність його облікової політики в звітному та попередньому періодах. 

Предметом аудиту фінансової звітності на ДП СЛАП «Любешівагроліс» є встановлення відображення у звітності в усіх суттєвих аспектах реального фінансового стану підприємства, взаємозв'язку та несуперечності показників окремих форм звітності, відповідності фінансової звітності вимогам Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» та П(С) БО; розкриття у звітності підприємства усіх суттєвих аспектів облікової політики. 

Об'єктами вивчення на ДП СЛАП «Любешівагроліс» є квартальна та (або) річна бухгалтерська звітність, склад та форми якої затверджені чинним законодавством у періоді, який перевіряється, Головна книга, регістри бухгалтерського обліку. 

Стан бухгалтерського обліку та звітності на лісогосподарському підприємстві характеризується наступними показниками:  1. Форма ведення бухгалтерського обліку. 

2. Відповідність бухгалтерського обліку до вимог Порядку подання фінансової звітності, відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» та нормативних документів Міністерства фінансів України щодо організації бухгалтерського обліку в Україні та інших нормативних документів з питань організації бухгалтерського обліку. 

3. Висновок про проведення річної інвентаризації відповідно до вимог Інструкції з інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів, розрахунків, та відображення її результатів. 

4. Своєчасність складання бухгалтерської звітності. 

До форм річної бухгалтерської звітності належать:

1) форма №1 «Баланс» (порядок складання регулюється П(С) БО;

2), форма №2 «Звіт про фінансові результати» (П(С) БО;

3), форма №3 «Звіт про рух грошових коштів» (П(С) БО;

4), форма №4 «Звіт про власний капітал» (П(С) БО;

5), форма №5 Примітки до річної фінансової звітності. 

Слід також перевірити правильність заповнення форм звітності на ДП СЛАП «Любешівагроліс», проаналізувавши ділянки з високим аудиторським ризиком, перевірити взаємоув'язку показників по різних формах звітності.  Перевіряючи звітність на лісогосподарському підприємстві з точки зору якості її складання слід акцентувати увагу на таких властивостях, як: доречність, значимість, достовірність даних (останнє поняття включає вимоги правдивості, пріоритету змісту над формою, об'єктивності, обережності, доступності для перевірки і порівнянності). 

Аудиторська фірма при проведенні первинного аудиту на ДП СЛАП «Любешівагроліс» повинна отримати достатній обсяг аудиторських підтверджень, щоб впевнитися у наступному: 

  • початкові і порівняльні показники фінансової звітності, яка перевіряється, не містять суттєвих викривлень; 

  • кінцеві і порівняльні показники фінансової звітності попереднього звітного періоду відповідним чином перенесені на початок звітного періоду, що перевіряється;

  • результати початкових і порівняльних показників фінансової звітності відповідним чином розкриті в поясненнях до фінансової звітності, яка перевіряється;

  • облікова політика економічного суб'єкта, який перевіряється, застосовується на постійній основі тощо. 

При цьому аудиторська фірма зобов'язана проаналізувати на ДП СЛАП «Любешівагроліс»: 

- суттєвість початкових і порівняльних показників фінансової звітності;  - величину ризику можливих викривлень фінансової звітності в попередньому звітному періоді; 

- облікову політику економічного суб'єкта; 

- аудиторський висновок фінансової звітності у разі проведення аудиту звітності господарюючого суб'єкта попередньою аудиторською фірмою (аудитором).  У процесі підтвердження достовірності інформації звіту з фінансових результатів на ДП СЛАП «Любешівагроліс» , який перевіряє аудитор, може виникнути три ситуації, коли:

1)інформація, показана у звіті, відображає реальний результат фінансово-господарської діяльності;

2) інформація у звіті викривлена ненавмисне, тобто через помилки в обліку, неправильне тлумачення законів, неправильну інтерпретацію господарських фактів та з інших причин;

3)інформація у звіті викривлена через неправильне її відображення працівниками підприємства навмисне, тобто шляхом застосування дій, спеціально підготовлених для викривлення певної інформації.

У зв'язку з тим, що показники звітності з фінансових результатів пов'язані з податковою звітністю, мета заниження таких показників полягає в ухиленні від сплати податків. У разі, коли базові показники фінансових результатів завищені, й на їх основі балансовий прибуток, мета такого викривлення — покращання показників фінансової звітності для подання її користувачам.

Соседние файлы в папке теоретична частина.(всі розділи, вступ, титул.,висновок