Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка.rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
490.98 Кб
Скачать

Література

Основна

1.Захарченко М.В., Погорілий О.І. Історія соціології від античності до початку ХХ ст.: Навч. посібник для студентів вищих навчальних закладів. -К.: Либідь.1993.-336с.

2.Соціологічна думка України: Навч. посібник/ М.В.Захарченко, В.Ф.Бурлачук, М.О.Молчанов та ін. – Заповіт, 1996.-424с.

3.Соціологія: Підручник для студентів вищих навчальних закладів/ За ред. В.Г. Городяненка.- К.:Видавничий центр „Академія”, 2005.- 560с.

4.Сулько В.С. Українська соціологічна думка в пошуках істини: (Зародження і становлення вітчизняної соціології в процесі нац. державотворення. Від найдавніших часів до кінця ХІХ століття): Навч. посібник для студентів вищих навчальних закладів. – К., 2002. – 357с.

Додаткова

  1. Арон Р. Этапы развития социологической мысли: Пер. с фр. – М., 1992.

  2. Ручка А.О., Танчер В.В. Курс історії теоретичної соціології. – К., 1995.

  3. Черниш Н.Й. З історії розвитку соціології в Україні // Современное общество.-1993.-№1.

Тема 3. Суспільство як об’єкт соціологічного пізнання План

1.Ознаки суспільства. Основні умови розвитку і функціонування суспільства.

2.Історичні типи суспільства: традиційне, індустріальне, постіндустріальне. Формаційний та цивілізаційний підходи до вивчення суспільного життя.

3. Теорії виникнення суспільства.

4.Суспільний прогрес: критерії та тенденції.

Основні поняття і категорії: суспільство, соціальна система, просте суспільство, складне суспільство, модернізація, суспільство відкрите та закрите, традиційне, індустріальне, постіндустріальне.

Теми рефератів

1. Громадянське суспільство та шляхи його формування.

2.Модернізація: сутність, ознаки, види та форми прояву.

3.Проблема співвідношення суспільства і держави та шляхи її розв’язання.

Методичні рекомендації

Висвітлення першого питання передбачає, перш за все, з’ясування змісту, відображеного у категорії „суспільство”, а також розгляд суспільства як цілісного організму, який розвивається як система, елементи якої перебувають у взаємодії один з одним. Відзначити основні етапи становлення суспільства, вказати на компоненти суспільства та категорії соціальності. Показати еволюцію поняття соціальності, розмежувати поняття суспільного та соціального.

Відповідь на друге питання полягає в аналізі особливостей таких типів суспільства як традиційне, індустріальне та постіндустріальне. Даний аналіз повинен базуватися на ступені розвитку засобів виробництва та знань. Показати еволюцію соціальних норм і цінностей та ставлення до них у традиційному, індустріальному та постіндустріальному суспільствах. З’ясувати природу і характер індустріального суспільства (О.Конт, Г.Спенсер, К.Маркс, М.Вебер, Є.Дюркгейм, Р.Арон, Р.Дарендорф, У.Ростоу). Показати загальні тенденції розвитку постіндустріального суспільства, специфіку його соціальної структури. Висвітлити теорії постіндустріального суспільства (Д.Белл), показати структурні зміни, які в ньому відбуваються. Особливу увагу приділити проблемам постіндустріального суспільства, пов’язаних з науково – технічною революцією.

Розгляд третього питання передбачає аналіз основних соціологічних концепцій виникнення суспільства. Зокрема, необхідно зупинитись на основних ідеях інструментальної концепції, кратичної, гендерної, семантичної. А також коротко зупинитись на проблемі типологізації суспільств.

Для висвітлення четвертого питання слід дати визначення суспільного прогресу, встановити його джерела, вказати на його відносний характер, показати зв’язок прогресивних та регресивних тенденцій у суспільному житті. Зосередити увагу на сучасних теоріях, які заперечують прогресивний суспільний розвиток (П. Сорокін), вказати на суперечності розвитку сучасного суспільства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]