Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДБН и ДСТУ / ДБН / ДБН В.2.2-10-2001. Будинки _ споруди. Заклади охор.doc
Скачиваний:
81
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
3.89 Mб
Скачать

Відділення функціональної діагностики і ендоскопії

8.112 Відділення функціональної діагностики і ендоскопії (кабінети) організуються в багатопрофільних і спеціалізованих лікарнях, диспансерах, поліклініках, спеціалізованих лікувально-діагностичних корпусах.

  1. Склад приміщень відділення функціональної діагностики і ендоскопії визначається завданням на проектування.

  2. В разі розміщення поліклініки (диспансеру) в окремому від стаціонару будинку необхідно передбачати окремі відділення функціональної діагностики і ендоскопії для поліклініки і для стаціонару.

  3. В поліклініці ендоскопічне відділення повинне мати в своїй структурі повний набір кабінетів і приміщень за винятком ендоскопічної операційної.

  4. В залежності від апаратури, яка використовується, необхідно в кожному конкретному випадку передбачати заходи щодо екранування діагностичних кабінетів.

  5. Площі приміщень відділення функціональної діагностики та ендоскопічних кабінетів приймати за додатком Л, таблиці Л.4, Л.5.

Відділення гіпербаричної оксигенації

  1. Включення відділень гіпербаричної оксигенації до складу лікарень, поліклінік і диспансерів визначається завданням на проектування.

  2. Відділення гіпербаричної оксигенації необхідно організовувати не менше ніж на дві одномісні барокамери і не більше ніж на 8. Максимальна кількість барозалів у відділенні – чотири.

  3. Допускається часткова децентралізація відділення з включенням приміщень для проведення гіпербаричної оксигенації до складу відділень анестезіології і реанімації, а також дитячих, акушерських, інфекційних відділень. При цьому необхідно передбачати тільки барозали (заходи з підготовки хворих до сеансу проводяться в палатах).

  4. Необхідно забезпечувати зручний зв'язок відділення з палатними відділеннями, операційним блоком, відділенням анестезіології і реанімації.

  5. В одному барозалі необхідно встановлювати не більше двох одномісних барокамер для дорослих. В барозалах для дітей допускається розміщення 4-х барокамер.

  6. При проектуванні приміщень для гіпербаричної оксигенації необхідно дотримуватись вимог, викладених в ОСТ 42-21-2.

  7. Площу приміщень відділення гіпербаричної оксигенації приймати за додатком Л, таблиця Л.6.

Радіологічні відділення

8.125 Радіологічні відділення (відділення променевої терапії і лабораторії радіоізотопної діагностики) необхідно розміщувати в окремому будинку чи ізольованій частині лікувально-профілактичного закладу.

  1. Радіологічні відділення не повинні розміщуватися в житлових будинках і дитячих закладах.

  2. При проектуванні радіологічних відділень необхідно враховувати вимоги НРБУ і ОСП 72/87.

  3. Площу приміщень радіологічних відділень та лабораторій радіоізотопної діагностики приймати за додатком Л, таблиці Л.7, Л.8.

Рентгенівські відділення

8.129 Кількість рентгенодіагностичних кабінетів у рентгенівському відділенні необхідно визначати розрахунком у відповідності з профілем, потужністю і штатами лікувально-профілактичного закладу.

8.130 Допускається поєднувати в одному відділенні рентгенодіагностичні кабінети стаціонару і поліклініки, за винятком кабінетів інфекційних, туберкульозних відділень, а також акушерських стаціонарів з числом ліжок більше 100. Розміщувати відділення слід на стику стаціонару і поліклініки. При цьому входи в рентгенівське відділення для хворих стаціонару і поліклініки мають бути окремими. Рентгенівське відділення не повинно бути прохідним.

8.131 Огороджувальні конструкції процедурних рентгенодіагностичних кабінетів, комп'ютерної томографії і рентгенопераційних повинні мати стаціонарний захист від іонізуючого випромінювання. Розрахунок захисту необхідно виконувати у відповідності з діючими нормами.

8.132 Площу приміщень рентгенівських відділень (кабінетів) приймати за додатком Л, таблиця Л.9.