Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДБН и ДСТУ / ДБН / ДБН В.2.2-10-2001. Будинки _ споруди. Заклади охор.doc
Скачиваний:
81
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
3.89 Mб
Скачать

Приміщення клінічних кафедр

8.90 При проектуванні клінічних закладів у складі лікувально-профілактичних закладів необхідно включати приміщення для організації роботи клінічних кафедр.

Площу приміщень для всіх клінічних кафедр приймати по за додатком К, таблиця К.12.

  1. Склад і набір приміщень для кожної конкретної кафедри необхідно визначати завданням на проектування в залежності від профілю кафедри і факультету, кількості студентів і викладачів, навчальних навантажень, методів викладання та напрямів наукових досліджень.

  2. При проектуванні навчальних приміщень клінічних кафедр необхідно керуватись ДБН В.2.2-3.

8.93 Основну частину приміщень кафедри необхідно планувально поєднувати в кафедральному блоці, наближеному до профільних відділень стаціонару.

Приміщення, пов'язані з діяльністю викладачів і студентів в лікувальному процесі, необхідно розміщувати у відповідних підрозділах лікувального закладу.

Службові і побутові приміщення

  1. Перелік і площа службових та побутових приміщень лікарень визначається завданням на проектування.

  1. Чисельність відвідувачів стаціонару має дорівнювати 70% від кількості ліжок.

  1. Кількість місць у гардеробній вуличного одягу персоналу приймається рівною 60% списочного складу.

  2. Кількість шаф у гардеробній для домашнього та робочого одягу необхідно приймати рівною 100% списочного складу персоналу.

8.98 Кількість душових кабін необхідно приймати із розрахунку 1 душова кабіна на 10 осіб в інфекційних і туберкульозних відділеннях, в решті відділень – 1 душова кабіна на 15 осіб, що працюють в найбільшій зміні.

8.99 Вестибюль-гардеробну для виходу хворих у парк необхідно передбачати на 80% хворих в туберкульозних лікарнях і на 30% хворих в решті лікарень.

8.100 В складі службово-побутових приміщень при вестибюлі відвідувачів рекомендується передбачати торгові кіоски, пункти міжміського телефонного зв'язку, кафетерій для відвідувачів, хворих і персоналу.

8.101 Площу службових і побутових приміщень приймати за додатком К, таблиця К.13.

Лікувально-діагностичні і допоміжні підрозділи стаціонарних і амбулаторно-поліклінічних закладів Спеціалізовані лікувально-діагностичні підрозділи (приміщення)

8.102 Спеціалізовані приміщення, що використовуються для хворих стаціонару, а також для консультативного прийому хворих поліклінічного відділення, необхідно проектувати централізовано.

Окремі кабінети і лікувальні приміщення (див. 8.18) можуть бути включені до складу палатних відділень стаціонару, що визначається завданням на проектування.

8.103 Площа спеціалізованих кабінетів лікарів-спеціалістів, процедурних, перев'язочних і малих операційних, а також спеціалізованих лікувально-діагностичних приміщень приймати за додатком Л, таблиці Л.1, Л.2.

Відділення гемодіалізу

  1. Відділення гемодіалізу (штучної нирки) необхідно передбачати для надання медичної допомоги стаціонарним та амбулаторним хворим з хронічною нирковою недостатністю і стаціонарним хворим з гострим порушенням функцій нирок у відповідності з завданням на проектування.

  1. Пропускну спроможність відділень необхідно приймати із розрахунку 1 хворий на діалізне місце за 1 зміну.

8.106 У відділеннях хронічного гемодіалізу необхідно передбачати палати з розрахунку 2 ліжка на 1 діалізне місце.

8.107 Відділення гемодіалізу має бути непрохідним. У відділеннях для хронічного гемодіалізу необхідно розділяти потоки надходження стаціонарних і амбулаторних хворих.

  1. Приміщення для гострого гемодіалізу необхідно розміщувати безпосередньо біля відділення анестезіології – реанімації або в його складі.

  2. В лікарнях швидкої медичної допомоги приміщення для гострого гемодіалізу розміщуються в складі приймального відділення або в складі відділення реанімації та інтенсивної терапії для хворих, що поступають поза приймальним відділенням поруч.

Приміщення гострого гемодіалізу можуть входити до складу токсикологічних відділень лікарень швидкої медичної допомоги.

  1. Приміщення для проведення гемодіалізу в інфекційних лікарнях необхідно проектувати суміжно з реанімаційними боксами для хворих.

  2. Площі приміщень відділення гемодіалізу приймати за додатком Л, таблиця Л.3.