Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
окончательно ДИПЛОМ / 7, ОТ / Готовая охрана.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
94.21 Кб
Скачать

6.2. Інженерні рішення по охороні праці.

Земляні роботи

Земляні роботи дозволяється тільки по затвердженому проекту виробництва робіт.

В зоні розміщення діючих підземних комунікацій земляні роботи проводяться по письмовому дозволу відповідних організацій і в присутності їх представника.

У випадку виявлення підземних будівель, не передбачених проектом, робота припиняється до отримання додаткових вказівок.

для спуску у траншею користуються драбинами шириною довільною для зручностей з перилами, або використовують драбини приставними.

В межах призми завалення вздовж верхньої частини траншей розміщувати матеріали, встановлювати будівельні машини і допускати їх переміщення суворо забороняється.

Екскаватор під час роботи повинен стояти на спланованій поверхні.

навантаження машин проводиться так, щоб ківш подавався із заднього борта. Проносити ківш над кабіною водія суворо забороняється.

При сумісній роботі з екскаватором не допускати перебування бульдозера в радіусі дії стріли екскаватора.

Влаштування фундаментів.

Заготовлювати всі елементи опалубки необхідно в спеціальних майстернях, або полігонах у відповідності з технологічними картами.

При встановленні крупно блочних елементів опалубки в декілька ярусів, кожний наступний ярус слід встановлювати тільки після остаточного закінчення нижнього. Під час подачі елементів опалубки кранами необхідно слідкувати, щоб вони не зачіпали раніше встановлені конструкції або їх частини.

розробку опалубки починати тільки з дозволу виконроба або майстра.

Заготівля і монтаж арматури.

На будівельному майданчику арматуру заготовлювати на спеціально відведених обгороджених ділянках або в окремих приміщеннях. Всі операції при цьому повинні бути механізовані. тільки в тому випадку, коли об’єм арматурних робіт невеликий, її можна заготовляти вручну.

До виконання арматурних робіт допускати робітників, які пройшли курсове вивчення безпечних методів праці, тих, які склали іспит та мають відповідне посвідчення.

При малому об’ємі робіт арматурну сталь випрямляють на самотесках. Цю операцію слід виконувати на окремій обгородженій ділянці, яка розташовується на відстані не менше 3 метри від інших робочих місць і проходів.

Арматуру і вироби з неї складають у відведених для цього місцях.

На робоче місце арматурник повинен підніматися або опускатися на приставній драбині.

Для переходу через арматурні вироби застосовують спеціальні переходи, які опираються на прокладки, встановлені на опалубці.

Ходити по вкладеній арматурі забороняється.

Подача і вкладання бетонної суміші.

Для доставляння бетонної суміші на будівельний майданчик використовують автосамоскиди, кузова яких періодично очищають від налипання бетону і поливають водою під тиском. Забороняється вичищати кузов самоскида стоячи на його бортах.

для подачі бетонної суміші в опалубку використовують тільки стандартні бункери (баддя), які відповідають ГОСТ 210807-76.

Перевантаження бункерів допускається не більше 5%.

Затвор бункера повинен забезпечувати щільність перекриття вивантажувального отвору, а також можливість порційного вивантажування бетонної суміші.

При вкладанні бетону в бункери відстань між їх нижньою кромкою і раніш укладеним бетоном або поверхнею, на яку укладають бетон, приймається в залежності зпер, але не більше 1 м.

Переміщення вібратора вручну здійснюється за допомогою гнучких тяг. Забороняється перетягувати вібратор за шланговий провід або кабель, щоб запобігти обрив і ураження робітника струмом.