Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
booklet-sorghum.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
471.55 Кб
Скачать

Сорго зернове колор (сорт)

Оригінатор: Інститут сільського господарства степової зони України НААН України.

Автори: Самойленко А. Т., Шевченко Т. А.

Сорт переданий на Державне сортовипробування з 2009 р.

Метод створення: шляхом контрольованого схрещування на фертильній основі сортів зернового сорго та подальшого відбору кращих рослин у напрямку скоростиглості, середньої висоти рослин, симетричної форми волоті, високої врожайності в умовах півдня України і зони Присивашшя зокрема.

Апробаційні ознаки: на зерно. Висота рослин 79-82 см. Волоть прямостояча, помірно розлога, добре продувається вітром. Вихід волоті з піхви останнього листка на 3,5-4,2 см. Довжина волоті 21-23 см. Зерно яскраво-білого кольору на початку дозрівання та світло-коричневого – при повному дозріванні, ендосперм зернівки напівроговидний, напівборошнистий. Маса 1000 зерен 23,8 г. Формує 1-2 волоті на одну рослину.

Біологічні ознаки: середньоранній, дозріває за 105-110 діб після сходів. Сорт жаро- та посухостійкий. Слабо пошкоджується злаковими попелицями.

Господарські ознаки: врожайність зерна на незрошуваних землях до 5,6-6,9 т/га. Достигає залежно від умов вирощування в середині вересня.

Агротехнічні вимоги: технологія вирощування сорту загальноприйнята для зернового сорго. Рекомендується для вирощування на зерно та зерносінаж. Добре реагує на зрошення та високий агрофон. Насінництво сорту надійне.

Сорго зернове скіф (сорт)

Оригінатори: Інститут сільського господарства степової зони НААН України, Генічеська дослідна станція.

Визнаний перспективним для поширення в Україні на 2010 р. Рекомендується до впровадження в умовах Степу

Апробаційні ознаки: для вирощування на фуражне зерно, а також для технічної переробки на біоетанол. Сорт карликовий, висотою 70-85 см. Волоті сіро-білого кольору. Зерно сіро-біле з темним ендоспермом.

Біологічні ознаки Середньоранній. Вегетаційний період в умовах Півдня України 100-105 днів. Стійкий до ураження основними хворобами, середньо пошкоджується попелицями.

Урожайність В умовах Генічеської дослідної станції в сприятливі по зволоженню роки забезпечив по 5,0-6,0 т/га зерна, а в екстримально-посушливі – по 2,0-3,2 т/га.

Сорго рисозерне перлина (сорт)

Оригінатори: Генічеська дослідна станція, Інститут сільського господарства степової зони НААН України.

Автори: Самойленко А.Т., Самойленко В.В.

Занесений до Державного реєстру сортів рослин України з 2006 р. для вирощування в Україні.

Метод створення: схрещування колекційних зразків з наступним індивідуальним відбором на харчові цілі.

Апробаційні ознаки: на харчові цілі. Висота рослин 70-110 см. Волоть прямостояча, помірно розлога, добре продувається вітром. Вихід волоті з піхви останнього листка – 3-8 см. Довжина волоті 25-33 см, солом’яно-кремового кольору. Зерно солом’яно-кремове, скловидне, ендосперм 3/4 роговидний, 1/4 борошнистий. Маса 1000 зерен 20-25 г. Стебло добре облистяне, довжина листка 55-65 см, ширина – 7-8 см.

Біологічні ознаки:середньостиглий, дозріває за 100-105 діб після сходів. Формує 2-4 добре виповнені волоті. Середньо жаро- посухостійкий. Середньо пошкоджується злаковими попелицями.

Господарські ознаки: врожайність сорту в зоні Присивашшя на незрошуваних землях до 4,0-4,5 т/га. Достигає в другій половині вересня. Вологість зерна при збиранні 15-17%.

Агротехнічні вимоги: технологія вирощування загальноприйнята для зернового сорго. Сорт рекомендується для вирощування на зерно та виробництва крупи. Насінництво сорту надійне.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]