Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursovaya_rabota.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
230.4 Кб
Скачать

Висновок

1. Одним з головних чинників підвищення ефективності використання сільськогосподарської техніки є оптимізація структури машинно-тракторного парку. Вона грунтується на вирахуванні прокатних оцінок машинно-тракторних агрегатів (МТА) по видах експлуатаційних затрат. Економічне порівняння прокатних оцінок конкуруючих МТА дозволило визначити найбільш оптимальні їх склади і розробити календарні графіки ресурсозберігаючого застосування машинно-тракторного парку в землеробстві. Якісну потребу в машинно-тракторному парку необхідно визначати перспективними технологіями виробництва продукції рослинництва, а кількісну - оптимальними строками виконання механізованих робіт.

2. Рівень застосування машинно-тракторного парку регулюється системою оперативного управління, що по своїй природі є інформаційним процесом. Розроблені і впроваджені інформаційні структури оперативного управління машинно-тракторним парком містять: конкретизовані технологічні карти на виробництво продукції рослинництва з нормативами виробничих затрат; річний календарний план ресурсозберігаючого виконання механізованих робіт і використання машинно-тракторного парку в землеробстві; розрахунок оптимальної потреби в технічних засобах з урахуванням їх сезонного завантаження.

Основна мета інформаційної бази - економічна оцінка та вибір оптимальних складів МТА по прийнятних витратах на виконання механізованих робіт; забезпечення потрібного рівня інформованості керівників і спеціалістів господарства про стан виконання та резервах прискорення робіт в землеробстві.

Інформаційні структури оперативного управління машинно-тракторним парком спроектовані на програмне виробництво продукції рослинництва.

3. Малопродуктивне використання машинно-тракторного парку господарств, в значній мірі зумовлене нераціональним співвідношенням тракторів і робочих машин. В сучасних умовах жорсткого ресурсозбереження забезпечення тракторів робочими машинами доцільно визначити не співвідношенням їх вартості, а через показник співвідношення кількості видів робочих машин, які можуть агрегатуватися з тракторами кожного класу потужності.

4. Використання машинно-тракторного парку здійснюється через його організаційні форми. Переважна більшість колективних сільськогосподарських підприємств в перспективі зберігаються як організаційні форми внутрішньогосподарської системи різних взаємоув'язаних підрозділів по машиновикористанню постійного і тимчасового характеру. Прогнозують слідуючі основі принципи розвитку організаційних форм використання засобів механізації і методів виконання механізованих робіт: колективна основа використання машинно-тракторного парку; формування мобільних механізованих підрозділів з механізаторів-технологів широкого профілю; обмеження розмірів мобільних підрозділів обсягами механізованих робіт; умови виконання виробничих завдань мобільними механізованими підрозділами визначаються маркетингом і договірними відносинами; проведення механізованих робіт здійснюється потоково-комплексним методом, а на збиранні врожаю - вахтовим методом з груповим використанням МТА.

5. Забезпечення роботоздатності машинно-тракторного парку є виробничою функцією інженерної служби. Структурне поле інженерної служби - це сфера діяльності інженерно-технічних спеціалістів. Управлінські роботи по інженерно-технічному керівництву ще не мають чіткого закріплення за кожним спеціалістом інженерної служби, що на практиці приводить до "зміщення" функцій, паралельності і дублювання в роботі. Необхідною умовою поліпшення методів і форм організації праці інженерно-технічних спеціалістів є вдосконалення технології процесу інженерно-технічного управління та обслуговування виробництва. Він складається з окремих технологічних фаз, які виконуються в слідуючій послідовності: прогнозування та планування робіт, прийняття рішень, видача та реалізація розпоряджень, контроль виконання завдань, аналіз та синтез результатів.

6. Процес використання машинно-тракторного парку характеризується виробничими затратами на виконання механізованих робіт по основних елементах їх вартості. Розрахункові нормативи виробничих затрат на виконання механізованих робіт і використання машинно-тракторного парку в рослинництві визначаються при раціональній побудові технологічного процесу і при співставленні їх з фактичними затратами направлені на виявлення економічних резервів в організації машиновикористання.

Показники нормативних затрат розробляються на основі технологічних карт по виробництву продукції рослинництва на 100 га сільськогосподарських культур в розрізі технологічних операцій і складів МТА, якими ці операції виконуються.

7. В системі заходів по якісному оновленні виробничих відносин в сільському господарстві вагоме значення набуває оренда, як прогресивна форма у використанні основних засобів виробництва. Стосовно до машиновикористання оренда розвивається у вигляді різнобічних відносин: оренда нової і бувшої у використанні техніки на повний строк служби машин; оренда техніки на неповний строк служби; короткострокова оренда; оренда в сукупності з технічним сервісом і без нього; оренда машин з виробничими приміщеннями. Внутрішньогосподарська оренда техніки в чистому вигляді майже не практикується, а здійснюється у вигляді орендного підряду, який задовольняє вимогам по використанню технічних засобів для виробництва продукції рослинництва як орендодавача (КСП) так і орендарів (механізаторські колективи).

Параметри орендного підрозділу суттєво впливають на величину виробничих затрат, а через них на рівень внутрішньогосподарських розрахункових цін. Технічне оснащення орендних колективів повинно базуватись на оптимізації системи: посівна площа - склад машин - чисельність колективу на основі критеріїв максимуму виходу валової продукції при обмежених виробничих затратах.

8. В умовах становлення ринкової економіки новою формою сервісного машинообслуговування сільськогосподарських товаровиробників є районні машинно-технологічні станції (МТС). МТС необхідно створювати відкритими акціонерно-пайовими товариствами в складі КСП, фізичних осіб, районних служб агротехсервісу для надання слідуючих машинопослуг: виконання механізованих робіт; оренди, прокату МТА; по ремонту і технічному обслуговуванню засобів механізації. МТС слід комплектувати високопродуктивними і технічно надійними машинами вітчизняного та зарубіжного виробництва, виходячи з видів і обсягів замовлених робіт; тарифні розцінки за машинопослуги повинні бути нижчі середньорайонного рівня вартості виконання механізованих робіт КСП.

9. Проблема недостатнього технічного забезпечення є однією з головних перешкод ефективного впровадження нових форм приватного господарювання, зокрема фермерства.

При обгрунтуванні технічної оснащеності вітчизняних фермерських господарств потрібно виходити з створеного машинно-тракторного парку для колективного виробництва. Насамперед, фермерським вимогам відповідають енергомашини універсального призначення, придатні для використання на порівняно невеликих (до 100 га) земельних угіддях. Такими енергомашинами є універсальні колісні трактори класів: 2тс; 1.4тс; 0.9тс і 0.6тс. В сучасних умовах оснастити всі фермерські господарства необхідною системою машин для виробництва продукції рослинництва неможливо. Ця задача може бути вирішена шляхом спільного машинокооперування фермерів або їх сервісного машинообслуговування. Проте, виходячи з досить високої (від 100 годин) сезонної завантаженості окремих машин, в кожному фермерському господарстві необхідно до трактора мати причіп, навантажувач, грунтообробний агрегат, косарку.

10. В ринкових умовах виробнича діяльність механізованих і технічних підрозділів господарства повинна здійснюватись на принципах самофінансування. На відміну від механізованих підрозділів, які безпосередньо виробляють сільськогосподарську продукцію в фізичних одиницях, технічні підрозділи є обслуговуючими, а іх продукція - послуги, що не мають конкретного фізичного виміру. Це створює труднощі у визначенні розрахункових цін за кожний вид послуг. Тому для підрозділів технічного призначення: ремонтної майстерні, машинного двору, СПТО і ін. доцільно встановлювати розрахункові ціни за 1 годину їх роботи або за 1 годину використання їх виробничих потужностей (не залежно від виду послуг). При внутрішньогосподарському розрахунку з купівлею-продажею продукції і послуг в господарстві діють товарно-грошові відносини. Кожний госпрозрахунковий підрозділ стає обособленим виробником своєї кінцевої продукції (послуг) і цей принцип повинен розповсюдитись на всі внутрішньогосподарські підрозділи, інакше ринковий механізм в господарстві не запрацює. Ефективним економічним механізмом регулювання виробничих відносин при використанні та обслуговуванні машинно-тракторного парку є чекова система реалізації внутрішньогосподарських взаєморозрахунків між підрозділами. Платежноспроможність обігу чеків гарантується лімітним фондом коштів кожного підрозділу.

11. У вдосконаленні колективних форм використання сільськогосподарської техніки вирішальне значення відіграє поглиблена спеціалізація внутрішньобригадної організації праці за технологічним принципом виконання механізованих робіт по виробництву продукції рослинництва. Цим мотивується необхідність у формуванні в складі постійних механізованих бригад тимчасових технологічних ланок. Ланкова організація праці дозволяє раціональне використання технологічних груп машин в механізованій бригаді при виконанні комплексу робіт, особливо в найбільш напружені періоди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]