Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursova_robota_fin_oblik_2_2014_rik.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
210.94 Кб
Скачать

19

Міністерство аграрної політики та продовольства україни луганський національний аграрний університет

КАФЕДРА БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання курсових робіт з дисципліни

«Фінансовий облік -ІІ»

студентами економічного факультету

напряму підготовки 6.030509 «Облік і аудит»

Луганськ - 2014

ЗМІСТ

стор.

1. Загальні положення

4

2. Структура і зміст курсової роботи

4

3. Вимоги до оформлення курсової роботи

7

4. Тематика курсових робіт з дисципліни «Фінансовий облік ІІ»

10

5. Список рекомендованої літератури

13

Додатки

І ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Згідно з навчальним планом підготовки бакалаврів з напряму 6.030509 «Облік і аудит» передбачено виконання курсової роботи з дисципліни «Фінансовий облік -ІІ».

Виконання курсової роботи здійснюється в процесі вивчення дисципліни «Фінансовий облік-ІІ», а її захист відбувається безпосередньо перед іспитом. Якість виконаної роботи і здатність захистити запропоновані заходи щодо рішення вибраної проблеми один з важливих критеріїв оцінки рівня підготовленості студента в теоретичному і практичному аспектах.

Основна мета курсової роботи – є визначення можливостей студентів застосовувати набуті теоретичні й практичні знання з дисципліни; розвиток навичок самостійної роботи; підтвердити готовність студента до подальшої науково - дослідної роботи по написанню дипломної роботи.

Для реалізації цієї мети студент повинен виконати наступні завдання:

- вивчити та узагальнити основну і спеціальну літературу з досліджуваної проблеми;

- провести аналіз основних показників діяльності підприємства, пов’язавши їх з темою курсової роботи ;

- дати об’єктивну і кваліфіковану характеристику стану об’єкта обліку на підприємстві;

- розробити конкретні заходи з удосконалення первинного, аналітичного та синтетичного обліку згідно до встановлених вимог.

Іі структура і зміст курсової роботи

Курсова робота уявляє собою розробку однієї з актуальних проблем теорії та практики бухгалтерського обліку та базується на знаннях законодавчої, наукової літератури, а також отриманих практичних результатів у межах предмета дослідження.

Курсова робота є самостійним, комплексним науково-практичним дослідженням, здійсненим під керівництвом наукового керівника. Вона є обов'язковою формою підсумкового контролю знань з дисципліни «Фінансовий облік-ІІ».

Робота має узагальнюючий характер і містить деякі окремі самостійні висновки та рекомендації. Наукова новизна та практичне значення є основними критеріями якості проведеного дослідження. Курсова робота виконується відповідно до вимог та напрямів наукових досліджень кафедри та свідчить про вміння студента застосовувати здобуті знання під час вивчення дисципліни.

Курсова робота має вирішувати завдання, що мають теоретичне та практичне значення (рис. 1).

Тема

(титульная сторінка )

Зміст

(план роботи)

Вступ

(коротке обґрунтування вибраної теми;

мета, завдання, об’єкт і предмет дослідження;

методи дослідження)

Основна змістова частина

РОЗДІЛ 3. РЕКОМЕНДАЦІЇ

(конкретні обґрунтовані пропозиції щодо поліпшення предмета дослідження, доведення раніше сформованих положень)

РОЗДІЛ 2. ДОСЛІДНИЦЬКИЙ, АНАЛІТИЧНИЙ

(ґрунтовий аналіз предмета дослідження з використанням методичного інструментарію, опис його основних параметрів та характеристик)

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНИЙ

(теоретичні аспекти досліджуваного питання; літературний огляд, аналіз,

сучасні тенденції предмета дослідження та методичні підходи до вивчення проблеми)

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

ДОДАТКИ

Рис. 1 Структура курсової роботи

Титул є першою сторінкою курсової роботи і оформлюється відповідно до вимог.

Зміст курсової роботи визначається її темою і відображається в плані, що затверджується викладачем. Зміст включає: вступ; послідовно перелічені назви усіх розділів і підрозділів; висновки; список використаних джерел; додатки.

У вступі курсової роботи зазначаються: проблема, що потребує вирішення, ступінь її дослідження; обґрунтовується актуальність обраної теми, мета і завдання досліджень; формулюється об'єкт і предмет досліджень, практична значущість, методи наукових досліджень. Обсяг вступу, як правило, не повинен перевищувати 2-3 сторінки.

Актуальність теми подається у вигляді критичного аналізу та напрямів розв'язання проблеми, обґрунтування необхідності досліджень для підприємств.

Мета та завдання роботи повинні бути чітко сформульованими та відображати тематику дослідження. Об'єкт дослідження курсової роботи - це процес або явище, що створює проблемну ситуацію і обрані для вивчення.

Предметом дослідження курсової роботи є соціально-економічні закономірності функціонування та розвитку об'єкта, різноманітні його якості, властивості тощо. Предмет дослідження міститься в межах об'єкта.

Об'єкт і предмет як категорії наукового процесу співвідносяться між собою як загальне і часткове.

Методи досліджень - спосіб набуття достовірних наукових знань, умінь та практичних навичок у різних сферах діяльності.

Практична значущість повинна містити результаті самостійно проведених досліджень, що можуть бути впроваджені в діяльність підприємств.

Основна частина курсової роботи складається з розділів (теоретичний, дослідницько-аналітичний, рекомендаційний) і підрозділів, які мають бути взаємопов'язані, а матеріал - викладеним послідовно і логічно із критичним аналізом теоретичних положень, статистичних даних, інформації різноманітного характеру.

У першому теоретичному розділі (15-20%) основної частини розглядаються теоретичні та правові аспекти досліджуваної проблеми, аналітичний огляд літературних джерел з предмета дослідження, критично аналізуються різні погляди, здійснюється їх класифікація, обґрунтовуються основні фактори впливу на стан і розвиток досліджуваного об'єкта тощо. Теоретичне обґрунтування, суть, значення, класифікаційні характеристики, історія та тенденції розвитку предмета дослідження, розкривати власну позицію щодо предмета дослідження.

У другому дослідницько-аналітичному розділі (40-50%) студент використовуючи фактичний матеріал і зібрану інформацію аналізує та розкриває зміст питань, що підлягають вивченню на прикладі конкретного підприємства. Вивчення природних і економічних умов підприємства ведеться на підставі матеріалів обстеження, вивчення діяльності підприємства, організаційно-економічну характеристику доцільно викладати в наступній послідовності: стисло природно-кліматичні умови підприємства; організаційну структуру підприємства; спеціалізацію; забезпеченість і ефективність використання земельних ресурсів; трудових ресурсів; основних виробничих фондів, оцінка фінансового стану підприємства та бухгалтерського обліку предмета дослідження.

Третій рекомендаційний розділ містить (10-20%) декілька взаємопов'язаних підрозділів, в яких поступово надано конкретні науково обґрунтовані пропозиції щодо вдосконалення обліку та підвищення ефективності діяльності підприємств. У цьому розділі розкривають також зміст і результати власних досліджень, які мають практичне значення.

У висновках курсової роботи (3-4 сторінки) рекомендується підвести підсумки проведеного дослідження, викласти основні практичні результати, що одержано, рекомендації щодо їх практичного використання.

Формулювання висновків повинно базуватися на матеріалах основної частини роботи відповідно до поставлених завдань. Обсяг висновків, як правило, не повинен перевищувати 3-4 сторінки.

До списку використаних джерел слід включати джерела, на які у тексті є посилання, а також ті, які використано при викладі конкретних положень. Список складається із законодавчих актів, нормативних матеріалів, вітчизняної та зарубіжної наукової, навчально-методичної та спеціальної літератури, фахових видань, інформаційних ресурсів Інтернету.

У додатках наводяться допоміжні матеріали: копії документів, витяги із законодавчо-нормативних документів, звіти, інструкції /положення/ правила, громіздкі таблиці, рисунки тощо.

Рекомендований обсяг курсової роботи 40-50 сторінок. До цього обсягу не включають список використаних джерел та додатки. Допускається відхилення в межах ± 10%

ІІІ ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Оформлення курсової роботи має відповідати загальним вимогам до наукових робіт згідно з державним стандартом ДСТУ 3008-95 «Документація. Звіти у сфері науки та техніки. Структура і правила оформлення».

Текст дипломної роботи набирають на комп’ютері через 1,5 міжрядкові інтервали (30 рядків на сторінці), друкують за допомогою принтера на одному боці аркуша білого паперу формату А4 (210х297 мм); шрифт текстового редактора - Word Times New Roman, розмір 14 мм. Поля: зліва - не менше 25 мм, справа - не менше 10 мм, зверху і знизу не менше 20 мм. Шрифт друку повинен бути чітким, щільність тексту-однаковою.

Кожну структурну частину роботи починають з нової сторінки. Заголовки структурних частин роботи «ЗМІСТ», «ВСТУП», «РОЗДІЛ», «ВИСНОВКИ», «СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ», «ДОДАТКИ» друкують великими літерами симетрично до тексту по центру сторінки (без крапки).

Зміст має відповідати плану роботи. На сторінці зі змістом навпроти кожної складової курсової роботи проставляються номери сторінок, які вказують на початок викладення матеріалу.

Якщо у роботі наводиться маловідомі скорочення, нові символи, позначення, то їх перелік надається перед вступом і вноситься до змісту як «Перелік умовних позначень». Перелік умовних позначень надається у вигляді окремого списку, який розміщують перед ЗМІСТОМ. Перелік слід друкувати у дві колонки, у лівій за абеткою наводять скорочення, у правій-детальне розшифрування.

Нумерація. Нумерацію сторінок, розділів, підрозділів, додатків, рисунків, таблиць подають арабськими цифрами без знака №.

Нумерація сторінок курсової роботи має бути наскрізною (включаючи ілюстрації) і проставлятися у правому верхньому куті аркуша без крапки. Першою сторінкою є титульний аркуш, який входить до загальної нумерації сторінок. На титульному аркуші, аркуші змісту номер сторінки не ставиться. Нумерація сторінок проставляється, починаючи зі «Вступу».

На титульному аркуші зазначають повну назву міністерства/ відомства, вищого навчального закладу, кафедри; тему роботи; дані про студента, наукового керівника, місто та рік подання курсової роботи до захисту. Скорочення у назвах міністерства/ відомства, вищого навчального закладу на теми курсової роботи не допускаються.

Текст основної частини курсової роботи поділяють на розділи та підрозділи. Кожний розділ починають з нової сторінки.

Складові дипломної роботи «ЗМІСТ», «ВСТУП», «ВИСНОВКИ», «СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ» не нумерують.

Номер розділу ставлять після слова «РОЗДІЛ» без крапки та з нового рядка друкують заголовок розділу великими літерами.

Підрозділи нумерують у межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, між якими ставлять крапку. Наприкінці номера підрозділу ставиться крапка. Наприклад:«2.3.» (третій підрозділ другого розділу), за якою у тому ж рядку зазначають заголовок підрозділу. Заголовки підрозділів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу. Наприкінці заголовка крапки не ставлять.

Оформлення посилань на інформаційні джерела. Під час роботи з різними джерелами науковий етикет вимагає точно відтворювати цитований текст у курсовій роботі, оскільки найменше скорочення може спотворити зміст, викладений автором. Посилання в тексті на джерела наводять у квадратних дужках із зазначенням джерела. Перша цифра у квадратних дужках відповідає номеру джерела у списку використаних джерел, друга – номеру сторінки (наприклад, [32, с. 56])

Наприкінці курсової роботи наводиться список використаних джерел.

До цього списку включаються публікації вітчизняних і зарубіжних авторів, на які є посилання в роботі. Всі джерела вказуються мовою видання.

Під час складання списку використаних джерел необхідно дотримуватися національного стандарту ДСТУ ГОСТ 7.1:2006 «Система стандартів з інформації, бібліотечної та видавничої справи. Бібліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання».

Оформлення допоміжних матеріалів. Допоміжними матеріалами є: ілюстрації (схеми, діаграми, графіки, креслення тощо), формули, таблиці, додатки.

Ілюстрації позначають словом «Рис.» і нумерують послідовно в межах розділу, за винятком ілюстрацій, поданих у додатках. Номер ілюстрації складається з номера розділу та порядкового номера ілюстрації через крапку. Наприклад, Рис.1.2. - другий рисунок першого розділу. Номер, назва ілюстрації та пояснювальні підписи розміщують послідовно під ілюстрацією, відокремлених крапкою.

Ілюстрації слід наводити безпосередньо після тексту, де вони згадані вперше, або на наступній сторінці. Ілюстрації, розміщені на окремих сторінках роботи, включають до загальної нумерації сторінок. Ілюстрацію, розміри якої більше формату А4, рекомендується розміщувати у додатках.

Цифровий матеріал, як правило, оформлюють у вигляді таблиць. Таблицю слід розташовувати безпосередньо після тексту, у якому вона згадується вперше, або на наступній сторінці. На всі таблиці мають бути посилання в тексті. При цьому по тексту слово «таблиця» пишуть скорочено, наприклад «... у табл. 2.1». У повторних посиланнях на таблиці та ілюстрації скорочено пишуть слово «дивись», наприклад «див. табл. 3.2».

Таблиці нумерують арабськими цифрами наскрізною нумерацією в межах розділу, за винятком таблиць, що наводяться у додатках. Номер таблиці складається з номера розділу і порядкового номера таблиці, відокремлених крапкою, наприклад, таблиця 2.1 - перша таблиця другого розділу.

Назву таблиці друкують жирним шрифтом малими літерами (крім першої великої) і розміщують над таблицею. Назва має бути стислою і відбивати зміст таблиці

Формули нумерують у межах розділу. Номер формули складається з номера розділу та порядкового номера формули в розділі, відокремлених крапкою. Номер формули зазначають на рівні формули у круглих дужках у крайньому правовому положенні, наприклад: (2.1) (перша формула другого розділу). Посилання на формули надають порядковим номером формули в дужках, наприклад: «... у формулі (2.1)». Пояснення значень символів і числових коефіцієнтів формули наводять під нею в тій послідовності, в якій вони подані у формулі. Значення кожного символу і числового коефіцієнта записують з нового рядка. Перший рядок пояснення починають зі слова «де» без двокрапки. Кожна формула відокремлюється від тексту одним вільним рядком.

Додатки оформлюються як продовження дипломної роботи на наступних її сторінках, розміщуючи їх у порядку появи посилань у тексті. Кожний додаток друкується з нової сторінки.

З правого боку рядка малими літерами з першої великої друкується слово «Додаток » (але без знака №) і велика літера, що позначає додаток. Наприклад: «Додаток Б». Додатки позначаються великими літерами української абетки, за винятком Ґ, Є, І, Ї, Й, О, Ч, Ь. Наприклад, Додаток А.

Додаток повинен мати заголовок, надрукований угорі малими літерами з першої великої симетрично відносно тексту сторінки. Текст кожного додатка, може бути поділений на розділи й підрозділи, які нумерують у межах кожного додатка. Якщо зміст додатка не вміщується на одну сторінку, то на наступній сторінці у верхньому правому куті зазначається «Продовження додатку...».

ІV ТЕМАТИКА КУРСОВИХ РОБІТ З ДИСЦИПЛІНИ

«ФІНАНСОВИЙ ОБЛІК ІІ»

Курсова робота може виконуватися за темою наукових досліджень кафедри бухгалтерського обліку, за темою, запропонованою викладачем кафедри або самим студентом, а також на замовлення підприємства з метою узагальнення передового досвіду організації бухгалтерського обліку.

Тематику курсових робіт обговорює і затверджує кафедра. Викладачі, які ведуть лекційний курс і практичні заняття допомагають вибрати тему курсової роботи студентам з урахуванням їх схильностей та здібностей. Теми курсових робіт повинні бути актуальними, мати виробничу та наукову цінність, елементи новизни, відповідати класифікаційний характеристиці.

Орієнтована тематика курсових робіт з дисципліни « Фінансовий облік ІІ»:

  1. Організація первинного обліку в аграрних підприємствах.

  2. Облік касових операцій в національній і іноземній валюті.

  3. Облік коштів на рахунках в банку в національній та іноземній валюті.

  4. Облік експортних та імпортних операцій.

  5. Облік фінансових інвестицій.

  6. Облік придбаних цінних паперів.

  7. Організація обліку фінансових інструментів.

  8. Облік розрахунків з покупцями і замовниками.

  9. Облік розрахунків з підзвітними особами.

  10. Облік розрахунків за претензіями та відшкодуванням завданих збитків.

  11. Облік вексельних операцій.

  12. Облік капітального будівництва.

  13. Облік основних засобів та інших необоротних матеріальних активів.

  14. Облік нематеріальних активів.

  15. Облік амортизації і зносу необоротних активів.

  16. Облік витрат на ремонт основних засобів.

  17. Облік лізингових (орендних) операцій.

  18. Облік довгострокових біологічних активів.

  19. Облік наявності і використання виробничих запасів.

  20. Облік насіння і садивних матеріалів.

  21. Облік товарів на підприємствах оптової та роздрібної торгівлі.

  22. Облік виробництва продукції зернових культур.

  23. Облік виробництва продукції овочівництва відкритого ґрунту.

  24. Облік виробництва продукції овочівництва захищеного ґрунту

  25. Облік виробництва продукції садівництва і ягідництва.

  26. Облік виробництва кормів.

  27. Облік виробництва продукції молочного скотарства.

  28. Облік виробництва продукції свинарства.

  29. Облік виробництва продукції вівчарства.

  30. Облік виробництва продукції птахівництва.

  31. Облік виробництва продукції рибництва.

  32. Облік виробництва продукції комбікормових цехів.

  33. Облік борошномельного виробництва.

  34. Облік виробництва продукції молокопереробних і м’ясопереробних цехів.

  35. Облік виробництва продукції рослинництва у фермерських господарствах.

  36. Облік виробництва продукції тваринництва у фермерських господарствах.

  37. Облік лісопильного виробництва.

  38. Облік наявності і переробки давальницької сировини.

  39. Облік виробництва продукції на давальницьких умовах.

  40. Облік витрат у ремонтній майстерні.

  41. Облік витрат на утримання вантажного автотранспорту.

  42. Облік витрат на енергозабезпечення.

  43. Облік витрат на утримання машинно-тракторного парку.

  44. Облік виробництва продукції в пекарнях.

  45. Облік загальновиробничих витрат.

  46. Облік розрахунків з постачальниками і підрядниками.

  47. Облік розрахунків з учасниками.

  48. Облік довгострокових зобовязань за облігаціями власної емісії.

  49. Облік кредитів банку.

  50. Облік довгострокових і короткострокових позик.

  51. Облік розрахунків за податками і платежами.

  52. Облік розрахунків за фіксованим сільськогосподарським податком.

  53. Облік розрахунків за єдиним податком в суб’єктах малого підприємництва.

  54. Облік розрахунків за податком на додану вартість на сільськогосподарських підприємствах.

  55. Облік розрахунків за податком з доходів фізичних осіб.

  56. Облік розрахунків за податком на прибуток.

  57. Облік розрахунків за місцевими податками.

  58. Облік цільового фінансування і цільових надходжень.

  59. Облік забезпечення майбутніх витрат і платежів.

  60. Облік розрахунків за пенсійним забезпеченням та соціальним страхуванням.

  61. Облік розрахунків за страхуванням урожаю і майна в аграрних підприємствах.

  62. Облік розрахунків за виплатами працівникам.

  63. Облік праці та її оплати в рослинництві.

  64. Облік праці та її оплати в тваринництві.

  65. Облік праці та її оплати в підсобних промислових виробництвах.

  66. Облік праці та її оплати в допоміжних виробництвах.

  67. Облік забезпечення виплат, порядок надання та оплати відпусток.

  68. Облік розрахунків за листками непрацездатності.

  69. Облік статутного капіталу в приватних підприємствах.

  70. Облік власного капіталу в приватних підприємствах.

  71. Облік статутного капіталу в фермерських господарствах.

  72. Облік власного капіталу в фермерських господарствах.

  73. Облік статутного капіталу в товариствах з обмеженою відповідальністю.

  74. Облік статутного капіталу в акціонерних товариствах.

  75. Облік статутного капіталу в державних підприємствах.

  76. Облік пайового капіталу в сільськогосподарських кооперативах.

  77. Облік додаткового капіталу в аграрних підприємствах.

  78. Облік вилученого та неоплаченого капіталу.

  79. Облік ліквідації підприємств-банкрутів.

  80. Облік реалізації продукції.

  81. Облік реалізації продукції у власній торговельній мережі.

  82. Облік реалізації товарів на підприємствах оптової і роздрібної торгівлі..

  83. Облік реалізації виконаних робіт та наданих послуг.

  84. Облік адміністративних витрат.

  85. Облік реалізації продукції у фермерських господарствах.

  86. Облік витрат на збут.

  87. Облік витрат і доходів іншої операційної діяльності.

  88. Облік витрат і доходів фінансової діяльності.

  89. Облік витрат і доходів іншої (інвестиційної) діяльності

  90. Облік надзвичайних витрат і доходів.

  91. Облік формування і використання фінансових результатів.

  92. Облік формування фінансових результатів від сільськогосподарської діяльності.

  93. Облік виробництва і реалізації продукції на малих підприємствах.

  94. Облік виконання робіт і надання послуг на малих підприємствах.

  95. Облік формування фінансових результатів на малих підприємствах.

  96. Облік формування фінансових результатів у фермерських господарствах.

  97. Організація річної фінансової звітності на аграрних підприємствах.

  98. Фінансова звітність суб’єктів малого підприємства.

  99. Організація фінансової звітності в фермерських господарствах.

  100. Інвентаризація засобів і зобов’язань на підприємствах та облік розрахунків за відшкодуванням матеріальних збитків.

Форма № Н-6.01

ЛУГАНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра бухгалтерського обліку

(повна назва кафедри)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]