Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_2.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
86.53 Кб
Скачать

Тема 2: Підприємство в системі ринкових відносин

Мета: Формування теоретичних знань студентів стосовно поняття економіки як науки.

План:

1. Підприємство як суб’єкт ринкових відносин. Сутність підприємства, його цілі та завдання

2. Організаційно-економічні особливості функціонування різних видів підприємств

3. Об’єднання підприємств

4. Створення, реєстрація, ліквідація та реорганізація підприємств в Україні

Література:

Основна:

1. Бондар Н.М. Економіка підприємства: Навч. посібник-К.: Видавництво А.С.К., 2004. – 400с. [с.26-50]

2. Бойчік І.М., Харів П.С., Хопчан М.І., Піча Ю.В. економіка підприємства: Навч.посібник для студентів економічних спеціальностей вищіх навчальних закладів – К.: «Каравела»; Львів: «Новий Світ-2000», 2001. – 298 с.

3. Економіка підприємства: Підручник \ За заг. Ред. С.Ф. По кропивного. – К.: КНЕУ, 2000. – 528с. [с.7-63]

4. Бойчук І.М. Економіка підприємства: Навч. посібник.- Вид. 2-ге, доповн. І переробл. – К.: Атака, 2006.

Допоміжна:

5. Корецький М.Х., Дацій О.І., Кульнєва Г.М., вініченко І.І., Алейнікова О.В., Щербакова Т.А., Афендикова Н.О., Скоробогатько С.В. Економічна теорія. Навч. посібн. – К.: центр учбової літератури,2007.-256с.

6. Михайлов С.І., Ярова В.В., Заєць Г.В. та ін.. Економіка аграрного підприємства: Підруч. Для екон. І технол. Спец. Агр..вищ. нав.закл.І-ІІ рівнів акредитації.-К.: Укр.Центр духов. Культури, 2004. -396с.

Основні теоретичні положення теми:

1. Підприємство як суб'єкт ринкових відносин. Сутність підприємства . Його цілі та завдання

Виготовлення необхідної суспільству продукції здійснюється на рівні первинної ланки господарства країни - підприємства. 

Підприємство є самостійним господарюючим уставним суб’єктом, яке володіє правами юридичної особи та здійснює виробничу, науково-дослідну та комерційну діяльність з метою отримання відповідного прибутку (доходу).

Мета функціонування підприємства на ринку – задоволення суспільних потреб у певних видах продукції (роботах, послугах; далі – «продукції») та одержання прибутку. Підприємство повинно одержувати прибуток, але забезпечити досягнення такої цілі можна лише через виготовлення за допомогою наявних у нього ресурсів необхідної споживачем продукції відповідного призначення профілю і асортименту.

Розвиток підприємства відбувається за таким циклом:

  • «дитинство», або період виникнення. У цей період перед підприємством виникає проблема виживання, оскільки зявляються труднощі, пов’язані з нестачею грошових коштів як для фінансування його поточної діяльності, так і для здійснення необхідних підприємству інвестицій. Для періоду характерні невисокі темпи зростання обсягів виробництва. Зазвичай діяльність підприємства в цей час є збитковою;

  • Період юності. За цей період перші отримані прибутки дають змогу підприємству вирішити проблеми з грошовими коштами, що спричиняє виникнення нової цілі його функціонування – економічного зростання.

  • Період зрілості. Протягом цього часу підприємство намагається одержати максимум прибутку з усіх можливостей, які дають його розміри, технічний, виробничий та комерційний потенціал. Характерною є здатність підприємства до самофінансування своєї діяльності.

  • Період старіння. У цей період обсяги випуску продукції та отримуваних прибутків зменшуються. Це пов’язано із застарілістю технічної та виробничої бази, невідповідністю продукції підприємства вимогам ринку, жорстокою ринковою конкуренцією.

Головну ціль створення підприємства називають його місією. На основі місії формулюються стратегічні і тактичні цілі підприємства.

Стратегічні цілі визначають поведінку підприємства на перспективу. Для їх досягнення розробляється програма перспективних заходів, яка втілюється у відповідній стратегії підприємства. Під стратегією прийнято розуміти комплексну програму дій (заходів), яка забезпечує здійснення місії (генеральної мети) підприємства і досягнення її можливих цілей.

Тактичні цілі підпорядковані стратегічним і реалізація їх є засобом досягнення цілей на перспективу.

Статут затверджується власником майна, а для державних підприємств - власником майна за участю трудового колективу. В статуті підприємства визначається найменування підприємства, його місце знаходження, предмет та мета діяльності, органи управління підприємством, порядок їх формування, компетенція та повноваження трудового колективу, порядок утворення майна, характер організації трудових відносин, членства, умови реорганізації та припинення діяльності підприємства.

Колективний договір – це угода між трудовим колективом в особі профспілки та адміністрацією або власником, яка щорічно переглядається і регулює їх виробничи, економічні і трудові відносини.

Підприємство підлягає державній реєстрації. Державна реєстрація підприємства проводиться у виконавчому комітеті виробничого органу влади або державній адміністрації за місцем знаходження суб’єкта господарювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]