Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема07.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
150.53 Кб
Скачать

1.2. Причини економічних коливань і циклів.

Однозначної вiдповiдi на питання, що спричиняє економiчнi коливання, не iснує. Теорiї економiчного циклу подiляються на екстернальнi (зовнiшнi) та iнтернальнi (внутрiшнi) (рис.2). За екстернальними теорiями головнi причини економiчних циклiв полягають у коливаннi факторiв, якi перебувають за межами економiчної системи: вiйни, революцiї, полiтичнi подiї, темпи зростання населення, відкриття нових земель i ресурсiв, новi технiчнi винаходи тощо. Прихильники iнтернальних теорiй вважають, що механiзм коливань знаходиться всерединi самої економiчної системи, який дає iмпульс самовiдновлюваному економiчному циклу.

Для пояснення економiчного циклу важливими є монетарнi, реальнi i психологiчнi фактори, якi дiють одночасно.

У.К.Мiтчел пiдкреслює, що коливання стають характерною рисою економiчного життя будь-якого суспiльства, коли значна частина його членiв живе внаслiдок придбання i витрачання грошових доходiв. Суб"єкти вiльнi у виборi витрачати чи нi доходи на придбання тих чи iнших товарiв, що може призвести до нестабiльностi економiчної активностi. Банки мають властивiть створювати або лiквiдувати грошi, зростання кредитiв стимулює споживання та iнвестування.

Пояснення коливань не можливе без врахування реальних факторiв економiки. Iнвестування потребує певного часу. Iнвестицiї здiйснюються у багатьох випадках масово, що зумовлюється їх неподiльнiстю i нововведеннями. Тривалiсть їх життєвого циклу вiдносно велика, що викликає перерви у попитi на засоби для їхньої замiни. У деяких галузях може виникнути надлишок iнвестицiй, що призведе до тимчасового спаду iнвестування.

Монетарнi i реальнi фактори розглядаються у сукупностi з психологiчними. Рiшення споживати, виробляти, iнвестувати, продавати i створювати запаси грунтуються на прогнозуваннi попиту, витрат i майбутнiх цiн. Цi прогнози можуть бути помилковими. Невизначенiсть майбутнього викликає коливання оптимiзму i песимізму, якi посилюють фази спаду або стимулюють фази пiднесення.

Економісти по різному пояснюють коливання економічної активності. Одні вважають, що причиною циклічних коливань є зовнішні фактори, інші надають перевагу внутрішнім факторам. Для пояснення економічного циклу важливими є як зовнішні, так і внутрішні фактори.

1.3. Принцип акселерацiї.

Принцип акселерацiї вiдображає вплив на iнвестування змiн сукупного попиту на споживчi товари. Зростання попиту на споживчi товари викликає збiльшення iнвестицiй у виробничi потужностi, за допомогою яких цi товари створюються. Зниження попиту призводить до скорочення iнвестицiй.

Припустимо, обсяг основного капiталу має вартiсть 500 одиниць i забезпечує випуск продукцiї вартiстю 100 одиниць. Мiж капiталом i продуктом iснує спiввiдношення 5:1. Основний капiтал щорiчно зношується на 10% i потребує iнвестицiй на своє оновлення у розмiрi 50 одиниць.

Розглянемо вплив змiни кiнцевого попиту на iнвестування. Наслiдки цього впливу наведено у таблицi 1.

Таблиця 1

Періоди

Продажі

Необхідні затрати

Зміни запасів

Покупки для заміни

Сукупні покупки

(1)

(2)

(3)

(4)

(3+4)

500

250

500

500

600

300

50

600

650

800

400

100

800

900

1000

500

100

1000

1100

1100

550

50

1100

1150

1100

550

1100

1100

1000

500

-50

1000

950

800

400

-100

800

700

За даними таблицi можна зробити декiлька висновкiв:

1) збiльшення кiнцевого попиту призводить до зростання сукупного попиту на капiтал;

2) уповiльнення темпiв зростання кiнцевого попиту викликає зменшення попиту на капiтал (фази 4,5), навiть якщо абсолютний рiвень кiнцевого попиту не зменшується;

3) зменшення кiнцевого попиту викликає падiння сукупного попиту на капiтал нижче вiд попиту на амортизацiю (фаза 6). Оскiльки в цьому випадку для виробництва потрiбно менший обсяг виробничих потужностей, їхнє скорочення здiйснюється шляхом вiдмови вiд амортизацiї повнiстю знецiненого обладнання.

Принцип акселерацiї виражається наступною формулою:

де Dc - сукупний попит на капiтал; - коефiцiєнт акселерацiї, який визначається як спiввiдношення капiталу i виробленого продукту; (Pt-Pt-1) - попит на новий капiтал, який залежить вiд зростання кiнцевого продукту (Pt-Pt-1); DR/dt - попит на амортизацiю за перiодами; DR - попит на сукупну амортизацiю; dt - тривалiсть життєвого циклу капiтала.

Принцип акселерацiї вiрображає вiдчутнi для економiки змiни у капiталовкладеннях пiд впливом коливань попиту. Це необхiдно розглядати як фактор нестабiльностi економiки та каталiзатор її кризових коливань. Принцип акселерацiї дає можливiсть характеризувати пропорцiї мiж вiдшкодуванням основного капiталу i розширенням виробництва, якi вiдбуваються пiд впливом змiн у попитi.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]