Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
хімія / МОДУЛЬ3 / 4,Вуглеводи.Структура, Функц__. Обм_н вуглевод_в.doc
Скачиваний:
160
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
195.58 Кб
Скачать

А. Гіперглікемічна кома

В. Анафілактичний шок

С. Гіпоглікемічна кома

D. Уремічна кома

Е. Гіповолемічна кома

96. (М,С,Ф) Новонароджена дитина відмовляється від їжі, в неї розвивається блювота, пронос, а через деякий час – помутніння кришталика (катаракта). Про недостатність якого ферменту це свідчить?

А. Галактозо-1-фосфат-уридилтрансферази

В. Глюкозо-6-фосфатази

С. Гексокінази

D. Галактокінази

Е. Глікогенсинтази

97. (М,С,Ф) При серцевих захворюваннях для покращення забезпечення енергією серця, мозку, інтенсифікації окисних процесів застосовують кокарбоксилазу (тіамінпірофосфат) у вигляді ін’єкцій. Які метаболічні процеси активуються при цьому?

А. Окисне декарбоксилювання пірувату

В. Дезамінування глутамату

С. Декарбоксилювання гістидину

D. Трансамінування аспартату

Е. Субстратне фосфорилювання

98. (М,С) У хворого судоми в м’язах за напруженої фізичної праці, у стані спокою почуває себе здоровим. За біопсії м’язової тканини виявлено великий надлишок глікогену. Концентрація глюкози у крові нижча від норми. Про недостатність якого ферменту слід думати?

А. Глюкозо-6-фосфатази

В. Тирозинази

С. Галактокінази

D. Глюкозо-6-фосфатізомерази

Е. Фенілаланін-4-монооксигенази

99. (М,С,Ф) До лікаря звернувся хворий із скаргами на постійну спрагу. Виявлена гіперглікемія, поліурія та підвищений вміст 17-кетостероїдів у сечі. Яке захворювання є найбільш ймовірним?

А. Глікогеноз І типу

В. Інсулінозалежний діабет

С. Аддісонова хвороба

D. Стероїдний діабет

Е. Мікседема

100. (М,С,Ф) Через деякий час після інтенсивного фізичного тренування у спортсмена активується глюконеогенез, основним субстратом якого є:

А. Аспарагінова кислота

В. Глутамінова кислота

С. -Кетоглутарат

D. Серин

Е. Лактат

101. (М,С) У жінки 52 років розвинулась катаракта (помутніння кришталика) на тлі цукрового діабету. Посилення якого процесу при діабеті є причиною помутніння кришталика?

А. Ліполізу

В. Кетогенезу

С. Глікозилювання білків

D. Протеолізу білків

Е. Глюконеогенезу

102. (М,С,Ф) У немовляти відмічається блювання і пронос, загальна дистрофія, гепато- і спленомегалія. При припиненні годування молоком симптоми зменшуються. Який основний спадковий дефект буде відмічатися в патогенезі?

А. Порушення обміну тирозину

В. Недостатність глюкозо-6-фосфатдегідрогенази

С. Порушення обміну галактози

D. Порушення обміну фенілаланіну

Е. Гіперсекреція залоз зовнішньої секреції

103. (М,С,Ф) Глікоген, що надійшов з їжею, гідролізувався в шлунково-кишковому тракті. Який кінцевий продукт утворився в результаті цього процесу?

А. Глюкоза

В. Галактоза

С. Лактат

D. Лактоза

Е. Фруктоза

104. (М,С,Ф) При дослідженні крові у хворого виявлена виражена гіпоглюкоземія натщесерце. При дослідженні біоптату печінки виявилось, що в клітинах печінки не відбувається синтез глікогену. Недостатність якого фермента є причиною захворювання?

А. Піруваткарбоксилази

В. Фосфорилази

С. Альдолази

D. Фруктозодифосфатази

Е. Глікогенсинтази

105. (М,С,Ф) Після додавання витяжки з підшлункової залози в пробірку з розчином крохмалю, відмічено відсутність синього забарвлення в пробі з розчином йоду, що свідчило про гідроліз крохмалю. Під впливом якого ензиму підшлункової залози це відбулося?

А. -Амілази

В. Хімотрипсину

С. Ліпази

D. Еластази

Е. Трипсину

106. (М,С,Ф) У хворого, який проходить курс лікувального голодування, нормальний рівень глюкози в крові підтримується головним чином за рахунок глюконеогенезу. З якої амінокислоти в печінці людини найактивніше синтезується глюкоза?

А. Аланіну

В. Лейцину

С. Лізину

D. Валіну

Е. Глутамінової кислоти

107. (М,С,Ф) За цукрового діабету та голодування в крові збільшується вміст ацетонових тіл, які використовуються як енергетичний матеріал. Назвіть речовину, з якої вони синтезуються:

А. Сукциніл-КоА

В. Кетоглутарат

С. Цитрат

D. Ацетил-КоА

Е. Малат

108. (М,С,Ф) При вживанні свіжого молока у дитини спостерігаються розлади шлунково-кишкового тракту, тоді, як вживання інших вуглеводвмісних продуктів не викликає подібних порушень. Генетично детерміновану відсутність якого ензиму можна передбачати в даному випадку?

А. Фосфоглюкомутази

В. Глікогенсинтетази

С. Лактази

D. Гексокінази

Е. Глюкозо-6-фосфатізомерази

109. (М,С,Ф) Одним з факторів, які призводять до карієсу є органічні кислоти, які виробляються мікроорганізмами зубного нальоту. Який із вказаних ензимів зумовлює утворення молочної кислоти?

А. Лактатдегідрогеназа

В. Альдолаза

С. Гексокіназа

D. Фосфофруктокіназа

Е. Алкогольдегідрогеназа

110. (М,С) Після загоєння рани на її місці утворився рубець. Яка речовина є основним компонентом цього різновиду сполучної тканини?

А. Колаген

В. Еластин

С. Хондроїтинсульфат

D. Кератансульфат

Е. Гіалуронова кислота

Відповіді до теми ВУГЛЕВОДИ, ЇХ СТРУКТУРА ТА ФУНКЦІЇ. ОБМІН ВУГЛЕВОДІВ ”

Відповіді до Тестів вихідного рівня знань

1.А; 2.Е; 3.А; 4.А; 5.D; 6.С; 7.А; 8.В; 9.В; 10.С; 11.В; 12.D; 13.А; 14.В; 15.А; 16.D; 17.D; 18.А; 19.С; 20.А; 21.А; 22.А; 23.В; 24.Е; 25.А; 26.С; 27.С; 28.А; 29.С; 30.D; 31.D; 32.Е; 33.В; 34.D; 35.С; 36.D.

Відповіді до Тестів кінцевого рівня знань

37.В,Е; 38.А,С; 39.С,D,Е; 40.А,В,D,Е; 41.А,В,С,D; 42.В,С,Е; 43.А,С,D; 44.А,С,D; 45.С,D; 46.В,D; 47.1.А,C,G,L;2.F,H,J;3.B,D,K;4.E,I; 48.1.А,E;2.А,G;3.B,G;4.C,G; 5.D,G; 49.1.А,B,D; 2.А,B,C,D; 3.А,B,E; 4.А; 5.А,D; 6. А, F.

50. Дія лідази (гіалуронідази) пов’язана із тим, що цей фермент розщеплює гіалуронову кислоту, один із компонентів сполучної тканини.

51. У дитини спадкове захворювання – галактоземія, причиною якої є недостатність галактозо-1-фосфат-уридилтрансферази. При вилученні з харчування галактози в дитини повністю припиняються всі прояви хвороби (за винятком катаракти).

52. Вказані симптоми пов’язані з непереносимістю лактози. Нестача галактокінази призводить до описаних змін.

53. Підвищення активності ЛДГ1 , ЛДГ2 і креатинкінази у крові свідчить про розвиток патологічного процесу в серці.

54. Відсутність діастази в сечі хворого свідчить, що у нього гостра ниркова недостатність.

55. У хворої діабетична кома. Необхідно зробити аналіз крові та сечі на рівень глюкози та кетонових тіл.

56. Це може бути пов’язано з виділенням підвищеної кількості інсуліну у кров здорової людини на цукрове навантаження, дія якого може призвести до гіпоглікемії.

57. Для того, щоб відрізнити ниркову глюкозурію від діабетичної потрібно визначити вміст глюкози в крові. При ренальній глюкозурії він є в межах норми, або знижений, при діабетичній – спостерігають гіперглікемію.

58. Синтез глюкози можливий із невуглеводних продуктів шляхом глюконеогенезу. Такими метаболітами є молочна та піровиноградна кислоти, глікогенні амінокислоти, гліцерин.

59. Надмірне вживання вуглеводів призводить до синтезу ліпідів, виникнення ожиріння, атеросклерозу, розвитку серцево-судинних захворювань.

60. Знаходимо вихідну кількість глюкози в крові: