Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
хімія / МОДУЛЬ3 / 4,Вуглеводи.Структура, Функц__. Обм_н вуглевод_в.doc
Скачиваний:
160
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
195.58 Кб
Скачать

D. Канальцева реабсорбція

Е. Кількість глюкози, яка поступила з продуктами харчування

44. Органами – мішенями для глюкагону є:

А. Печінка

В. Скелетні м’язи

С. Міокард

D. Жирова тканина

Е. Нирки

45. Які гормони стимулюють реакції глюконеогенезу:

А. Тироксин

В. Паратгормон

С. Глюкагон

D. Глюкокортикоїди

Е. Інсулін

46. За умови розпаду глікогену аденілатциклазу активують:

А. Інсулін

В. Адреналін

С. Глюкокортикоїди

D. Глюкагон

Е. Тироксин

47.

№ п/п

Умова

Варіанти відповідей

1

2

3

4

Вкажіть, які вуглеводи відносяться до даного класу

Моносахариди (альдози)

Моносахариди (кетози)

Олігосахариди

Полісахариди

А. Глюкоза

B. Трегалоза

C. Арабіноза

D. Мальтоза

E. Глікоген

F. Діоксіацетон

G. Рибоза

H. Ксилулоза

I. Крохмаль

J. Рибулоза

K. Сахароза

L. Галактоза

48.

№ п/п

Умова

Варіанти відповідей

1

2

3

4

5

Вкажіть, які структурні компоненти входять до складу наступних глюкозаміногліканів:

Гіалуронова кислота

Хондроїтинсульфат

Дерматансульфат

Кератансульфат

Гепарин

А. Глюкуронова кислота

B. Ідуронова кислота

C. Галактоза

D. Глюкуронат – сульфат

E. Ацетилглюкозамін

F. Ацетилгалактозамін

G.Ацетилглюкозамін-

сульфат

49.

№ п/п

Умова

Варіанти відповідей

1

2

3

4

5

6

Вкажіть реакції для ідентифікації вуглеводів

Глюкоза

Фруктоза

Арабіноза

Сахароза

Лактоза

Крохмаль

А. Реакція з -нафтолом

B. Реакція Барфуда

C. Реакція Селіванова

D. Реакція Троммера

E. Реакція з розчином бензидину

F. Реакція з розчином йоду в йодиді калію

50. Для розсмоктування рубців, зрощень, використовують лідазу (гіалуронідазу). На чому грунтується її дія?

51. Новонароджена дитина відмовляється від їжі, в неї розвивається блювота, пронос, а з часом – катаракта. Про що свідчить даний випадок? Про нестачу якого ферменту слід думати?

52. У деяких людей внаслідок вживання в їжу молока часто спостерігається здуття живота, спазми, біль і пронос. Ці симптоми виникають через 1-4 години після споживання всього однієї склянки молока. Які порушення призводять до таких змін?

53. У хворого виявлено підвищення активності ЛДГ1, ЛДГ2і креатинкінази крові. В якому органі можливий розвиток патологічного процесу?

54. В сечі хворого зовсім не виявлено діастазу. Про що свідчить даний аналіз?

55. Хвору привезено каретою швидкої допомоги. Стан важкий, свідомість затьмарена, адинамія, тахікардія, запах ацетону з рота. Про наявність якої патології це свідчить? Які додаткові обстеження доцільно призначити?

56. У здоровихлюдей після цукрового навантаження вміст глюкози в крові може зменшуватись нижче вихідного рівня. Поясніть чому?

57. У сечі виявлено 3,6% глюкози. Які біохімічні дослідження необхідно провести, щоб відрізнити ниркову глюкозурію від діабетичної?

58. Чи можливий реальний синтез глюкози в організмі за умови, що цикл лимонної кислоти та окисне фосфорилювання повністю загальмовані? Відповідь аргументуйте.

59. Поясніть негативний вплив вуглеводів на організм людини при їх надмірному надходженні. До яких біохімічних порушень це призводить?

60. Обчисліть вихідну концентрацію глюкози в крові людини, якщо відомо, що через 2 год після дом’язового введення інсуліну вміст глюкози знизився до 3,3 ммоль/л і становить 40% вихідної кількості. Дайте оцінку отриманому показнику?

61. Розрахуйте вміст фруктози в крові дорослої людини, якщо він становить 0,4% середньої кількості глюкози в крові. Покажіть зв’язок в обмінних процесах фруктози і глюкози. Які ви знаєте захворювання, пов’язані з порушенням обміну фруктози?

62. Вміст глюкози в крові 2,4 ммоль/л. Які біохімічні зміни в крові та сечі спостерігаються при цьому? Які можливі причини та наслідки?

63. У хворого виявлено 9 ммоль/л глюкози та 3,4 ммоль/л кетонових тіл у крові. Про що це свідчить, вказати можливі причини такого стану?

64. Якою буде кінцева концентрація глюкози в крові дорослої людини, якщо в печінці розщепилося 1,62 г глікогену? Вихідна концентрація глюкози дорівнює 5,56 ммоль/л, об’єм крові – 5л. Які механізми нормалізують гіперглікемію?

65. Під час обстеження хворого виявлено, що вміст глюкози в сечі становить 0,9%. Вміст глюкози в крові становить 4,2 ммоль/л. Яка можлива причина такого стану? Які біохімічні дослідження доцільно провести?

66. У нормі співвідношення концентрації молочної і піровиноградної кислот у крові людини дорівнює 10. Розрахуйте концентрацію пірувату, якщо вміст лактату в 5 разів менший від середньої концентрації глюкози в крові. Яке клініко-діагностичне значення визначення вмісту лактату в крові?

67. У крові хворого виявлено 5150 мкмоль/л молочної кислоти та 250 мкмоль/л піровиноградної кислоти. Чи відповідають ці показники нормі? У яких випадках збільшується їх вміст?

68. Скільки літрів О2 необхідно для повного окиснення 1,8 г глюкози (н.у.) в організмі людини? Які шляхи використання СО2 в живих системах?

69. Концентрація глюкози в крові 8 ммоль/л. Яка можлива причина такого стану? Чи завжди глюкозурія супроводжується гіперглікемією?

70. Як відрізнити ренальну глюкозурію від харчової? Дайте характеристику ренальної глюкозурії?

71. Вміст сіалових кислот у досліджуваній сироватці крові становить 15 г/л. Дайте оцінку такому результату.

72. У хворих з пониженою активністю глюкозо-6-фосфатдегідрогенази в еритроцитах спостерігається підвищена чутливість до окиснювачів, а також порушується відновлення метгемоглобіну. Яка причина такого стану?

73. У крові вміст глюкози 3,0 ммоль/л. Як називається такий стан і які можуть бути наслідки для хворого?

74. Хвора привезена в стаціонар машиною швидкої допомоги. Стан важкий, свідомість потьмарена. Результати аналізів: вміст глюкози в крові – 10 ммоль/л, у сечі – 5,5%, підвищена концентрація кетонових тіл у крові. Яка можлива причина такого стану?

75. У спортсмена після змагань вміст молочної кислоти становить 4 ммоль/л. Чи можна вважати це патологією? Поясніть чому?

76. Дріжджі практично не зброджують крохмаль у спирти, але добре зброджують глюкозу і мальтозу. Як поступають пивовари, щоб посилити бродіння і отримати більший вміст спирту?

77. Відомо, що глікоген, який становить енергетичний запас організму, відкладається про запас у печінці та м’язах, але не створює резерву в такій важливій тканині як мозок, яка у великій кількості використовує глюкозу. Поясніть, чому глікоген не запасається у мозку?

78. Хворий при опіках знаходиться під загрозою утворення тромбів у кровоносних судинах в результаті підвищення зсідання крові. Тромбоутворення може проходити і при інших захворюваннях – атеросклерозі, гіпертонічній хворобі, варикозному розширенні вен, інсультах, інфаркті міокарду. Який полісахарид можна використати для попередження утворення тромбів?

79. При захворюваннях печінки, дихальної системи, порушеннях кровообігу, анеміях, інших захворюваннях у крові нагромаджується молочна кислота. Що спільного між цими захворюваннями? Чому нагромаджується молочна кислота?

80. Чи збереглося спиртове бродіння в організмі людини? Якщо так, чи існують докази цього?

81. Під час інтенсивного фізичного навантаження у людини енергетичний обмін певний час забезпечується процесами гліколізу, а в період відпочинку забезпечується клітинним диханням. Як взаємозв’язані гліколіз з диханням?

82. Поясніть негативний вплив вуглеводів на організм людини при їх надмірному надходженні. Чому вони при цьому стають однією з причин серцево-судинних і стоматологічних захворювань?