Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
rozpisovi_pitannya_gigiyena_ stomat1111.docx
Скачиваний:
387
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
168.15 Кб
Скачать

49Нормування якісного складу води як один із шляхів попередження захворювань населення, пов`язаних з водним фактором. Держстандарти на воду централізованих систем господарсько-питного водопостачання.

Нормування якості води полягає у встановленні для води водного об'єкта сукупності допустимих значень показників її складу та властивостей, у межах яких надійно забезпечуються здоров'я населення,сприятливі умови водокористування і екологічне благополуччя водного об'єкта.При нормуванні якості води використовують такі показники, як ГДК шкідливих речовин для питних вод і рибогосподарських водойм. Також нормують запах, смак,колір, мутність, температуру, жорсткість, колі-індекс та інші показники якості води.Забруднення поверхневих і підземних вод завдає великої шкоди екологічним системам і матеріальний збиток народному господарству. Такі води стають малопридатними або непридатними для різних видів господарського споживання й використання в рекреаційних цілях, іноді - джерелом багатьох інфекційних захворювань.

Давно відзначено зв'язок між захворюваністю населення і характером водоспоживання. Ще в давнину були відомі деякі ознаки води, небезпечної для здоров'я. 

Серед вірусних захворювань це кишкові віруси та ентеровіруси. Вони потрапляють у воду з фекальними масами та іншими виділеннями людини. У водному середовищі можна знайти:  · Вірус інфекційного гепатиту  · Вірус поліомієліту  · Аденовіруси  · Вірус Коксакі  · Вірус грипу та ін  У літературі описані випадки зараження туберкульозом при використанні зараженої води. Водним шляхом можуть передаватися захворювання, що викликаються тваринами паразитами: амебіаз, гельмінтози, лямбліоз. 

Із захворювань, пов'язаних з несприятливим хімічним складом води, перш за все виділяють ендемічний зоб

Централізоване господарсько-питне водопостачання - це сукупність заходів і споруд щодо забезпечення населених пунктів доброякісною питною водою в достатній кількості, які предусматрівают4 механізований забір води з джерел, її очищення, знезараження і при необхідності спеціальну обробку і доставку споживачам мережею водопровідних труб. Цей вид водопостачання, в порівнянні з місцевим (децентралізованим), є більш зручним і істотно підвищує санітарний рівень і покращує епідемічне благополуччя населених пунктів. Його перевагами є: 1) можливість вибрати найкращий джерело води; 2) забезпечити санітарну охорону джерела; 3) передбачити при необхідності можливість поліпшення якості води; 4) забезпечити населення необхідною кількістю якісної питної води; 5) забезпечити належний технологічний і гігієнічний контроль за режимом підготовки і якістю питної води.

Серед методів поліпшення якості води на очисних спорудах водопроводів розрізняють основні та спеціальні. Основні методи - освітлення, знебарвлення і знезаражування. Вони обов'язкові на всіх водопроводах, які використовують воду з поверхневих водойм. Звичайна схема очищення води в них передбачає видалення зважених речовин і колоїдних домішок для поліпшення таких органолептичних властивостей, як прозорість і кольоровість, і знезараження для гарантування безпеки води в епідемічному відношенні. Якщо влітку цвітіння поверхневих водойм триває довше місяця, то для очищення води від фіто-і зоопланктону перед проведенням основних методів водопідготовки виробляють мікрофільтрацію

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]