Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
rob.prog.bioorg.chem._med.1.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
109.57 Кб
Скачать

13

Міністерство охорони здоров’я україни

ЛЬВІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ДАНИЛА ГАЛИЦЬКОГО

ЗАТВЕРДЖУЮ”

перший проректор

з науково-педагогічної роботи

ЛНМУ ім. Данила Галицького

проф.М.Р.Гжегоцький

______________

Протокол засідання ЦМК

ЛНМУ ім. Данила Галицького №

___”_________2011 р.

Факультет медичний

кафедра фармацевтичної,

органічної та біоорганічної

хімії

м. Львів, вул.Пекарська, 52

Робоча навчальна програма

ДИСЦИПЛІНИ

БІООРГАНІЧНА ХІМІЯ

для студентів І курсу медичного факультету

за спеціальністю 7.110101 “лікувальна справа”, 7.110104 “педіатрія”,

7.110105 “лікувально-профілактична справа”

Затверджено Затверджено

на методичній нараді кафедри на профільній методичні комісії

“__31_”__серпня________2011 р. “_31_” серпня__________2011 р.

протокол № 22 від 31.08.2011 протокол № _3_ від _31.08.2011

Завідувач кафедри Голова ЦМК

____________акад. Б.С.Зіменковський _____________проф.В.П.Музиченко

Львів – 2011 робоча програма з біоорганічної хімії

для студентів медичного факультету

Пояснювальна записка

Біоорганічна хімія вивчає будову та реакційну здатність різних класів органічних речовин, а на їх основі найбільш важливі біологічно активні речовини, що входять до складу живих організмів, - низькомолекулярних біомолекул, біополімерів (білків, нуклеїнових кислот, полісахаридів), природних та синтетичних фізіологічно активних сполук (гормонів, вітамінів, лікарських засобів, токсичних речовин тощо). Завдання біоорганічної хімії полягають у визначенні структури біомолекул, природних і синтетичних біорегуляторів, виявленні залежності між їх молекулярною, електронною будовою та фізіологічними, зокрема фармакологічними, ефектами, виявленні закономірностей їх перетворень.

У вищих медичних закладах освіти біоорганічна хімія викладається на першому курсі і передує вивченню біомедичних дисциплін – біологічної хімії, фармакології, токсикології, імунології та ін., теоретичною основою яких вона є. В основу навчальної програми, що подається, покладено багаторічний досвід навчального процесу на кафедрі біоорганічної, біологічної та фармацевтичної хімії Національного медичного університету ім.О.О.Богомольця, інших провідних медичних вузів України.

При розробці програми використано системний підхід до структури курсу на єдиній теоретичній основі – електронній та просторовій будові органічних сполук з урахуванням механізмів їх хімічних перетворень. Викладення навчального матеріалу здійснюється поступово – від фундаментальних загальнотеоретичних положень до вивчення окремих класів органічних сполук з урахуванням їх реакційної здатності.

Матеріал курсу з біоорганічної хімії представлений двома великими розділами:

  1. Теоретичні основи біоорганічної хімії.

ІІ. Будова та властивості окремих класів біоорганічних сполук.

У 1 розділі представлено: будову молекул, природу хімічного зв’язку в біоорганічних сполуках, взаємний вплив атомів в молекулах, види ізомерії, типи та механізми реакцій, яким підлягають біоорганічні сполуки.

У ІІ розділі розглядаються гідроксилвмісні та карбонільні сполуки, аміни, гетеро функціональні біоорганічні сполуки (багато з яких є проміжними продуктами розщеплення або синтезу природних органічних речовин: аміноспирти та їх похідні, біогенні аміни, гідроксикислоти, оксикислоти та ін.), гетероциклічні сполуки та їх похідні – важливі складові біомолекул та фізіологічно активних речовин. У цьому розділі також представлені біополімери (вуглеводи, білки, нуклеїнові кислоти), біорегулятори (вітаміни, гормони), антибіотики, алкалоїди, пестициди.

Матеріал програми інтегрований з вивченням навчальних дисциплін медико-біологічного циклу. Зокрема, в перелік реакційної здатності органічних сполук включено переважно реакції, які відбуваються в біосистемах; охарактеризовано структуру і властивості білків – рівні їх структурної організації, методи осадження та денатурації, будову ферментів, нуклеїнових кислот, деяких природних фізіологічно активних сполук та біорегуляторів. Розглянуто багато біоорганічних речовин, які мають властивості лікарських засобів: антибіотиків, сульфаніламідів, протизапальних, нейро- та психотропних препаратів та ін.

Під час викладання курсу біоорганічної хімії застосовуються традиційні форми навчання – лекції проблемної спрямованості та лабораторні заняття, на яких виконуються експериментальні роботи, що формують у студентів певні вміння і практичні навички. Контроль за засвоєнням знань та вмінь проводиться у вигляді контрольних робіт. Крім того, на більшості занять використовується поточний тестовий контроль та контроль за виконанням лабораторних робіт.

Кінцева мета вивчення курсу біоорганічної хімії:

  1. Навчити студентів загальних принципів оцінки хімічних властивостей та перетворень біоорганічних речовин в процесі життєдіяльності організму.

  2. Розкрити практичні аспекти біоорганічної хімії, використання її досягнень у вивченні фундаментальних медичних дисциплін (біохімії, фармакології, гігієни, токсикології тощо) та клінічній практиці.

Після вивчення курсу біоорганічної хімії студенти повинні вміти:

  1. Класифікувати біоорганічні сполуки за будовою вуглецевого ланцюга і природою функціональної групи.

  2. Користуватись правилами систематичної номенклатури для написання структурних формул за назвою і знати зображені структурні формули сполук найбільш важливих класів біоорганічних речовин.

  3. Визначати в молекулі хоральні центри і зображати стереоізомери.

  4. Проводити якісні реакції на виявлення ненасиченості, наявності енольного фрагмента, на деякі амінокислоти, що входять до складу білків, на доведення відновних властивостей сполук.

  5. Реєструвати та аналізувати експериментальні результати.

Студенти повинні мати навички: правильного ведення документації, оформлення протоколів експериментальних досліджень, користуватися хімічним посудом для проведення хімічного експерименту, правил техніки безпеки в хімічній лабораторії.

У програмі наведено також орієнтовні тематичні плани лекцій, лабораторно-практичних занять, самостійної поза аудиторної роботи студентів, які розраховані на такий розподіл навчальних годин: всього годин – 64, в тому числі лекцій – 18, лабораторно-практичних та контрольних занять – 32, самостійної поза аудиторної роботи студентів – 14. Кінцевим контролем набутих знань є залік або іспит. Зміни в зазначеній кількості годин, відведених на вивчення біоорганічної хімії в медичних університетах, інститутах, академіях та на медичних факультетах загальноосвітніх університетів, можуть бути проведені окремими навчальними закладами за погодженням з МОЗ України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]