Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М1Ч2 версія 2010 форматована.doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
697.34 Кб
Скачать

Львівський національний медичний університет

імені Данила Галицького

Кафедра загальної гігієни з екологією

Методичні рекомендації

до практичних занять і самостійної роботи

з гігієни та екології

для студентів III курсу

медичного факультету

Спеціальності: 7.110101 - “лікувальна справа”

7.110104 - “педіатрія”

7.110105 - “медико - профілактична справа”

Модуль 1. Загальні питання гігієни та екології

Частина 2

Львів-2010

Зміст

Модуль 1. Загальні питання гігієни та екології

Стор.

1.

Вступне заняття. Місце і значення гігієни в системі медичних наук та практичній діяльності лікаря. Методи гігієнічних досліджень. Санітарне законодавство. Організація навчально-дослідницької роботи. Структура СЕС.

8

2.

Гігієнічні оцінка променистої енергії. Методи визначення інтенсивності та профілактичної дози ультрафіолетового (УФ) випромінювання і його використання з метою профілактики захворювань і санації повітряного середовища.

10

3.

Методика визначення та гігієнічна оцінка температури, вологості, швидкості руху повітря і їх впливу на теплообмін. Дослідження барометричного тиску.

14

4.

Методика визначення та гігієнічна оцінка природного та штучного освітлення приміщень.

20

5.

Методика визначення концентрації СО2 та окиснюваності повітря як показників антропогенного забруднення повітря та вентиляції приміщень. Необхідний та фактичний об’єм і кратність вентиляції, їх наукове обґрунтування.

24

6.

Гігієнічна оцінка комплексного впливу параметрів мікроклімату на теплообмін людини (кататермометрія, еквівалентно-ефективні, результуючі температури). Методика гігієнічної оцінки кліматопогодних умов на здоров’я людини. Акліматизація. Профілактика метеотропних реакцій.

28

7.

Методика санітарного обстеження джерел водопостачання та відбору проб води для бактеріологічного і санітарно-хімічного дослідження. Методика оцінки питної води за результатом лабораторного аналізу проб.

32

8.

Методи і засоби очистки, знезараження води при централізованому і децентралізованому водопостачанні.

36

9.

Методика гігієнічної оцінки ґрунту за даними санітарного обстеження ділянки та результатами лабораторного аналізу проб. Санітарна очистка населених місць. Загальна схема та споруди для очистки побутових стічних вод.

39

10.

Методика розрахунку енерговитрат людини та її потреб у харчових речовинах.

44

11.

Методика вивчення та оцінка харчового статусу людини і медичного контролю за забезпеченням організму вітамінами.

48

12.

Оцінка адекватності харчування організованих колективів за меню-розкладкою.

52

13.

Методика експертної оцінки харчових продуктів і готових страв за результатами їх лабораторного аналізу. Гігєнічна оцінка консервів. Методика розслідування випадків харчових отруєнь.

57

14.

Методика гігієнічної оцінки важкості та напруженості праці з метою профілактики перевтоми та підвищення працездатності. Гігієнічні вимоги до режиму праці. Санітарне законодавство про охорону праці.(Кзпп України)

68

15.

Методика гігієнічної оцінки небезпечних і шкідливих факторів виробничого середовища та реакція організму на їх вплив. Схема токсикологічного експерименту. Методика гігієнічної оцінки шуму та вібрації.

73

16.

Методика оцінки стану здоров’я та фізичного розвитку дітей і підлітків. Методи визначення вікових психофізіологічних особливостей дітей та підлітків. Гігієнічна оцінка режиму дня та навчально-виховного процесу дітей різних вікових груп.

81

17.

Методика гігієнічної оцінки устаткування та утримання навчально-виховних установ для дітей і підлітків .

90

САМОСТІЙНІ РОБОТИ

1

Історія виникнення , основні етапи розвитку та сучасний стан гігієни.

95

2.

Гігієнічне значення складових біосфери (атмосфери, гідросфери, літосфери). Біогеохімічні цикли.

98

3.

Ендемічний зоб як гігієнічна проблема, його етіологія, профілактика (продукти моря, йодована сіль). Ендемічний флюороз та карієс як гігієнічна проблема, їх профілактика (дефторування, фторування води).

102

4.

Поняття про гігієнічний норматив та принципи гігієнічного нормування.

108

5.

Методи консервування харчових продуктів, їх гігієнічна характеристика. Харчові добавки, їх гігієнічна характеристика.

110

6.

Теоретичні аспекти та методика профілактики аліментарних та аліментарно – зумовлених захворювань. Гігієнічний нагляд за харчуванням різних вікових груп, професій. Парентеральне харчування, його гігієнічне обґрунтування. Гігієнічні основи лікувального та лікувально-профілактичного харчування.

113

7.

Методика розслідування випадків професійних захворювань та отруєнь. Попередні та періодичні медичні огляди як заходи їх профілактики

121

8.

Медико-санітарні частини та оздоровчі пункти промислових підприємств, гігієнічні аспекти їх роботи.

125

9.

Методи дослідження та оцінка впливу факторів навколишнього середовища на здоров’я дітей і підлітків. Визначення групи здоров’я та фізичного розвитку.

129

10.

Методика гігієнічного контролю за організацією фізичного виховання та трудового навчання дітей і підлітків. Лікарсько-професійна консультація та медичний професійний відбір підлітків в умовах школи та поліклініки.

132

11.

Перелік питань, практичних навичок та завдань до підсумкового модульного контролю №1

137

Тема 14. Методика гігієнічної оцінки важкості та напруженості праці з метою профілактики перевтоми та підвищення працездатності. Гігієнічні вимоги до режиму праці. Санітарне законодавство про охорону праці (КЗОП)

Актуальність теми

Гігієнічна оцінка умов і характеру праці робітників різних виробництв, яка здійснюється за сучасною гігієнічною класифікацією праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу, дає можливість реально оцінити ступінь небезпеки виробничих факторів на організм працюючих та дозволяє розробити комплекс заходів, що сприятимуть максимальній працездатності.

Навчальні цілі

Знати гігієнічну класифікацію праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудо­вого процесу, вплив процесу праці на організм робітника.

Засвоїти ергонометричні показники, фізіологічні і психофізіологічні методи дослідження важкості та напруженості праці.

Вміти проводити гігієнічну оцінку праці за ступенем важкості, напруженості, шкідливості та небезпечності, розробляти оздоровчі заходи з раціональної орга­нізації праці та відпочинку при фізичній і розумовій праці.

Базові знання, вміння та навики

Знати фізіологічні зміни, що виникають в організмі під час фізичної та розумової праці, причини втоми і перевтоми, вміти досліджувати показники функціонального стану організму (частоту пульсу, дихання, артеріальний тиск, показники легеневої вентиляції, м'язової сили та витривалості) (нормальна фізіологія), вплив мікроклімату і хімічних домішок повітря на організм (загальна гігієна).

Зміст теми

Гігієнічна класифікація праці за показниками важкості та напруженості трудового процесу. Вплив фізичної та розумової праці на організм, втома і перевтома. Ергонометричні, фізіологічні, психофізіологічні показники важкості та напруженості праці, методи їх визначення, гігієнічна оцінка праці за ступенем важкості і напруженості. Гігієнічні вимоги до організації праці та відпочинку, організації робочого місця, робочої пози, заходи профілактики втоми і перевтоми. Санітарне законодавство про охорону праці (КЗОП).

Рекомендована література

Основна:

  1. Бардов В.Г., Москаленко В.Ф., Омельчук С.Т., Яворовський О.П. та ін. Гігієна та екологія . – Вінниця : Нова Книга, 2006. – С.332 - 351.

  2. Даценко І. І. Габович Е. Д. Профілактична медицина. - К.:3доров'я, 2004.- С. 409 - 426.

  1. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять / За ред. І. І. Даценко.- Львів: Світ, 2001.- С. 248 - 255.

Додаткова:

  1. Гігієна праці / За ред. А. М.Шевченка.- К.: Вища школа, 1993.- С. 28 - 93.

  2. Руководство к практическим занятиям по гигиене труда / Под ред. А. М. Шевченко: - К.: Вища школа, 1986.- С. 24 - 42.

  3. Габович Р. Д., Познанский С.С., Шахбазян Г.Х. Гигиена.- К.: Вища школа, 1983. - С. 189-202.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]