Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Testovi_zavdannya (до пар).doc
Скачиваний:
192
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
224.26 Кб
Скачать

Тестові завдання до модульного контролю

з “Гігієни та екології”

для студентів 2 курсу стоматологічного факультету

  1. Санацію повітря стоматологічного кабінету поліклініки проводили за допомогою штучних джерел ультрафіолетового випромінювання. Для оцінки ефективності санації використали показник - коефіцієнт ефективності санації. Вкажіть мінімальне значення даного показника, яке свідчить про ефективну санацію повітря.

А. Не менше 5

В. 10

С. 15

Д. 20

Е. 25.

  1. Для санації повітря в хірургічному відділенні дитячої лікарні в період епідемії грипу запланували використати опромінювач з лампами БУВ –30. З метою встановлення режиму опромінення, після експозиції, було здійснено посів повітря за допомогою апарату Кротова, та розраховано ступінь ефективності санації. Вкажіть число, яке свідчить про ефективність санації.

А. 85 %

В. 75 %

С. 70 %

Д. 65 %

Е. 55 %.

  1. Лікар-інтерн стоматологічної поліклініки, звернувся до офтальмолога зі скаргами на відчуття “піску” в очах, неможливість дивитися на яскраве світло. Об’єктивно спостерігалася гіперемія та набряк кон’юнктиви очей. Упродовж останніх двох місяців крім основної роботи в терапевтичному відділенні асистував при амбулаторних стоматологічних операціях, працював фізіотерапевтичному кабінеті. Заходи індивідуального захисту не використовував. Який шкідливий фактор виробничого середовища міг спричинити вказані прояви?

А. Дія бактеріального аерозолю при препаруванні каріозної порожнини

В. Подразнююча дія антисептиків

С. Лазерне випромінювання від апаратури фізіотерапевтичного відділення

D. Інфрачервоне випромінювання від апаратури фізіотерапевтичного відділення

E. Ультрафіолетове випромінювання від лампи, що застосовується при постановці полімерних пломб.

  1. Величина біодози ультрафіолетового випромінювання, визначена біодозиметром Горбачова, дорівнює 4 хв. Чому дорівнює величина мінімальної добової профілактичної дози ?

  1. 0,5 хв. B. 1 хв. C. 1,5 хв. D. 2 хв. E. 3 хв.

  1. При визначенні біодози УФ опромінення встановлено, що через 8 годин найпомітніша еритема знаходилась на місці 2-го віконечка, а найменша – на місці 5 віконечка. Вкажіть величину біодози УФ випромінювання у даному випадку.

А. 1 хв. В. 2 хв. С. 2,5 хв. D. 3,5 хв. E. 5 хв.

  1. Під час санації повітря септичної операційної відділення щелепно-лицевої хірургії ультрафіолетовим опромінювачем у приміщенні знаходилося дві санітарки. Які засоби індивідуального захисту потрібно використати за даних обставин?

A. Гумові фартухи

B. Захисні костюм та окуляри

C. Респіратор

D. Захисний шолом

E. Комбінезон.

  1. Після тривалого перебування робітника на сонці з непокритою головою у нього з’явились типові ознаки сонячного удару. Який вид випромінювань обумовив даний патологічний стан?

A. УФ промені зони В

B. УФ промені зони С

C. ІЧ промені

D. УФ промені зони О

E. УФ промені зони А.

  1. Попередньо визначена індивідуальна біологічна доза у хлопчика 5 років становить 5 хвилин. Визначити профілактичну дозу УФ випромінювання у даній ситуації.

A. 0,5 хв.; B. 1 хв.; C. 3 хв.; D. 5 хв.; E. 6 хв.

  1. При медичному обстеженні у дітей дитячого дошкільного закладу виявлено ознаки рахіту і дефекти формування зубів. Опромінення дітей УФ променями якої довжини сприятиме зменшенню цих явищ?

A. 150-200

B. 200-240

C. 240-290