Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фізіологія.docx
Скачиваний:
414
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
41.17 Кб
Скачать

18. Ретикулярна формація головного мозку, її функції.

Морфологічно вона представлена багаточисельними скупченнями нервових клітин різних типів та розмірів, що є переплетеними великою кількістю коротких нервових волокон, що прямують різними напрямками. Розрізняють висхідні та низхідні шляхи ретикулярної фармації. Низхідними провідними шляхами ретикулярна формація надсилає до спинного мозку як активуючі так і гальмівні сигнали. А ось висхідними шляхами від ретикулярної формації до нейронів кори великих півкуль активуючі сигнали, що підтримують тонус великих півкуль.

19. Лімбічна система головного мозку та її функції.

Лімбічна система оточує та оперізує стовбур мозку, складаючи внутрішню поверхню кори ВПГМ. Лімбічна система включає: гвпокамп, звивина гіпокампу, поясна звивина, гачкоподібна звивина, мигдалоподібний комплекс, зубчаста фасція, сосочкоподібне або мамілярне тіло, слепіння та передні ядра зорових горбів. До структури лімбічної системи надходить інформація від усіх внутрішніх (вісцеральних) органів. Ця інформація що трансформована у вищих відділах вегетативної нервової системи спричиняє зміни вегетативних функцій ендокринних залоз, сприяє підтримці гомеостазу.

20. Особливості будови і функцій автономної (вегетативної) нервової системи тварин.

Система що контролює діяльність внутрішніх органів, обмін речовин, розмноження називають автономною системою. Центри автономної нервової системи є локалізованими в бокових рогах грудопоперекової та крижової ділянок спинного мозку.