Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ерозія та протиерозійні заходи.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
125.95 Кб
Скачать

6.Ерозійні процеси і стан грунтів в регіоні

Грунтовий покрив Пустомитівського району досить різноманітний. Західну і центральну частини району займають світло-сірі, сірі і темно-сірі опідзолені грунти. На сході і півночі переважають темно-сірі опідзолені грунти і опідзолені чорноземи. Значна частина земель розорана, ліси займають 15,3 тисячі гектарів. Основні породи: дуб, бук, сосна, граб.

З ерозійних процесів поширене лише вимивання, і тільки в осінній період під час високої інтенсивності опадів. Звичайно цьому можна запобігти, використовуючи “поперечне” насадження сільськогосподарських культур на полях. Проте цей метод не завжди ефективний в матеріальному плані, оскільки затрачається велика кількість часу і ресурсів.

Висновок

Отже ґрунтуючись на всіх поданих даних слід підкреслити, що ерозійні процеси надзвичайно негативно впливають на грунтові покриви тих чи інших місцевостей.

Особливу увагу потрібно приділити гірським місцевостям, адже там в наш час, 21 століття інтенсивно продовжується вирубування лісів, а отже і руйнується грунтовий покрив. Беручи до уваги досить високі кількості опадів, що спостерігаються в Карпатах – дощі буквально “змиють” грунти, якщо не буде достатньої кількості зелених насаджень. Це загрожує створенню селей а відтак руйнацій та збитків населенню і знову ж таки природі загалом.

Список використаної літератури

  1. Михайлюченко М.Т; Телешек.Ю.К – “Заслон ерозії” – К. Урожай 1987

  2. Скоробумов А.С Эродированные почвы и продуктивность сельскохозайственных культур – К Урожай 1983

  3. Фролов А.Ф; Коротких И.В – Инженерная геология – М. Недра 1990

  4. Хопуляк К.М – Эродированные земли в Украинской ССР и пути повышения их плодородия.

28

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]