Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА 3 КУРС.docx
Скачиваний:
163
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
150.31 Кб
Скачать

Розділ 2. Основні методи та моделі прийняття управлінських рішень

2.1. Організаційно-економічна характеристика підприємства

Обране для дослідження підприємство – приватне акціонерне товариство «Житомирбуд», займається будівництвом будівель, споруд та проведенням ремонтних робіт.

На момент створення підприємства мало Статутний фонд у розмірі 20500 (двадцять тисяч п’ятсот) гривень, поділений на 100 часток по 205 гривень, розподілений порівну (по п’ятдесят часток) між учасниками Товариства. Підприємство має резервний (страховий) фонд, розмір якого складає 25% Статутного фонду Товариства. Розмір щорічних відрахувань у резервний фонд складає 5% від суми чистого прибутку.

Також у підприємстві створено фонд соціально – культурного розвитку. «Житомирбуд» несе відповідальність по зобов’язанням усім своїм майном, на яке згідно з законом може бути звернено стягнення по вимозі кредиторів.

Вищим органом Товариства є загальні збори учасників, які мають кількість голосів, пропорційну до розмірів їх паїв. При проведенні загальних зборів трудового колективу і присутності на них не менш 2/3 складу трудового колективу, з’являється правомочність вирішувати питання відкритим голосуванням за більшістю голосів.

На підприємстві виробничі, трудові та економічні стосунки трудового колективу з адміністрацією, питання охорони праці та соціального розвитку регулюються колективним договором.[17, c. 37]

ПрАТ «Житомирбуд» знаходиться в м.Житомир, вул. Київська 79, місце розташування підприємства було обрано таким, що відповідає вимогам для великого збутового підприємства – великі площі, відносно однакова відстань до будь-якого району міста Житомир, недорога оренда складських та офісних приміщень в цьому районі (район заводів).

Необхідно зауважити, що таке місце розташування підприємства обрано не далекоглядно, як показує досвід. Деякі клієнти вважали б за краще проводити зустрічі та переговори в офісі, що був би розташований у центрі міста, також це сприяло б створенню та підтримці відповідного іміджу фірми [4, c. 34].

Підприємство має самостійний баланс, розрахунковий, валютний та інші рахунки в банках, які затверджені правлінням товариства і зареєстровані в торгово–промислові палаті, печатку зі своєю назвою. Воно є самостійним господарським об'єктом з правами і обов'язками юридичної особи, має право займатися господарською діяльністю, виходячи з цілей і завдань, складати договори, нести відповідальність згідно своєї обов'язків.

Підприємство діє на принципах повного господарського розрахунку, самофінансування і самореалізації, забезпечує соціальний розвиток і стимулювання працівників за рахунок накопичених засобів, несе повну відповідальність за результати власної господарської діяльності і виконання покладених на себе зобов'язань перед постачальниками і споживачами, бюджетом, банками, а також перед трудовим колективом згідно чинному законодавству [4, c. 58].

Баланс та звітність даного підприємства (додаток А,Б) є у вільному доступі та регулярно поновлюється.

Виробнича структура управління складається з:

1. генерального директора;

2. виконавчого директора;

3. замісника виконавчого директора:

-по технологічним питанням - головний інженер; інженер механік.

-по виробництву - технолог; автоскладальне відділення.

-по загальним питанням - складський відділ; транспортний відділ, підсобне господарство;

4. головного бухгалтера:

- бухгалтер.

- бухгалтер касир.

Фінансові результати діяльності підприємства характеризуються сумою отриманого прибутку і рівнем рентабельності. Прибуток підприємство одержує головним чином від реалізації продукції, а також від інших видів діяльності (здача в оренду основних фондів, комерційна діяльність на фондових і валютних біржах і т.д.).

Даючи економічну оцінку даному підприємству варто розглянути основні показники його діяльності, показані в таблиці 2.1

Таблиця 2.1