Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ксюшка.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
59.39 Кб
Скачать

Ксюшка

1.Предмет д.П, її завдання

Д.п (виникла в 19 ст)– наука яка вивчає закономірності психічного розвитку дитини, розвиток її діял., розв. психіч. Процесів та якостей та формув особистості.

Предметом ДП є вивч. психічного розвитку дитини та вивч. процесу становлення особистості.Сам процес форм. особистості залежить від умов: -від внутр.. умов( вроджені передумови, задатки);

-від зовн..умов(соціум, спілкув..з іншими людьми, навчання)

ДП вивчає в якому співвіднош., взаємозв’язку знаходь..зовн. і внутр.. умови необхідні для формув.. особистості. Дитина активна діяльна істота. Щоб жити вона повинна вступати у взаємодію з зовн.середов. через різні види діял. Д.П.вивчає як розвив.. діял.. дит.. і як в цій діял. формув. особистість.

Процес становл. особист. – це якісні перетвор.. психіки дитини – змін..зміст свідомості, розшир.. коло знань, форм.. світогляд та моральна свідомість – це віднош. До соціуму, до інш.. людей та до себе.

Дитина впізнає себе на фото, в дзеркалі.

Д.П. вивч. такі питання:

1.Закономірн.. псих розв.. дит. 2.Рушійні сили розв. 3. Процес становл.. особистості. 4.Розв. псих. Процесів та властивостей. 5. Форм.. свідом.. та самосвідом.

Завдання Д.П.: - моральне формув. Особистості; -підвищ.. якості труд.. вих.-ня; - навчити самостійно вчитися.

2.ЗВЯЗОК Д.П.З ІНШИМИ НАУКАМИ

Загальна психол; - філософія; – пед.-ка; -анатомія; -педіатрія; - екологія; - валеологія; - етика.

3.Значення Д.П в діяльності вих.-ля

Знання ДП необхідні для практики навч.. і вих.-ня дітей. Важливою умовою успіш.. провед.. освітньо-вих.. роботи в ДНЗ є: розуміння закономірностей псих.. розв.. дит.; - знання емоц.. та розумових особливостей дітей, їх нахилів та інтересів; - знання психол.. допом.. вих.-лю встановити контакт з дітьми, керувати їх розвитком; - дають можлив здійсн.. підхід у навч.. та вих.-ні дітей враховуючи їх особливості; - вивч. дит. Псих.. зробить вих.-ля більш тонким спостерігачем здатним не лише зрозум.. дит, а й підтримати її, розвив.. її кращі якості.

4. МЕТОДИ ВИВЧ. ДИТ. ПСИХІКИ

ДП при вивч.. психіки дит.. виходить із таких принципів:

1.П.. об’єктивності вивч.. психіки дит

2.Не потрібно обмежуватись описанням фактів, а потрібно розкрив.. причинно – наслідкові зв’язки.

3.Вивч.. психіку дит.. в діяльн. – принцип єдності й свідом.. діял.

Психічні явища вивч 2-ма шляхами:

1.Повздовжній зріз – тривале вивч. одних і тих же дітей при цьому фікс. зміни в психіці. Недолік6 вимагає багато часу. Дає можлив.. вивч.. індивід.. особ.. дітей.

2.Поперечний зріз – вивч.. вел.. к-кіть дітей кожної вік.. групи і роб.. висновок про роз.. психіки на кожному вік.. етапі. Дає можливість провести дослідж.. за короткий час. Недолік: різні діти, різні умови і тому можуть бути не досить точні дані.

Методи дослідження:

1.Спостереження – дає основу характерист.. фактів. В резул.. таких спостер. В ДП було виявлені «комплекс пожвавл..» у новонароджених, були встановл.. «кризи у розвитку». Спостереж.. дає можливість судити пр. опсих.. явища опосередков. Шляхом. Вимагає багато часу.

2.Експеримент- природний, лабораторний, навчаючий( вивч.. псих.. дит.. поєдн.. з пед… впливом (дослідник хоче сформув. Якусь якість, створ.. ситуації в яких вона форм…))

3. метод вивч.. результ.. діяльності – дитячі малюнки, аплік., конструкції, ліпл, склад казок. Цей метод допоміж, бо ми не бачимо як дитина працювала, а бач.. кінц.. резул..

4. мет.. бесіди – провод.. з дітьми, батьками у питально – відповідальній формі.

5.Близнюковий мет: - монозиготні близ. – одно яйцеві(від природи можуть мати однакові задатки); - дизиготні (від 2-х залід.. яйцекліт)

На основі вивч. монозиг.. близ.. можемо вивч, яку роль відіграє середов.. та вих.-ня у розв.. особистості.

6.Соціометричний метод – встановл. Місце дит.. в групі.

5. ПЕРЕДУМОВИ ПСИХІЧ. РОЗВИТКУ ДИТИНИ.

Психіч.. розвиток -к-кісні і якісні зміни, які відбув.. у психіці людини.

Фактори: 1.Біологічний ф. від природи вона отрим.. будову і ф-ції організму, тип НС, здатний стати органом складної псих.. діяльності, яка властива лю 04.05.12

10.ВІКОВА ПЕРІОДИЗАЦІЯ ПСИХІЧНОГО РОЗВИТКУ

Знання етапів вік.. розв.. дають можливість визнач.. рушійні сили, врахов.. періоди, їх особливості ми можемо мін.. залежно від віку дітей, зміст, форми, мета навч.

Божович визн 4 озн, на основі яких ділять весь цикл розв. на стад..:

1.Соц.. позиції дитини, місце в с-мі соц… відносин. Якісні новоутворення, кін.. раннього – поч.. дошк.. «я сам», самооцінка, самоконтроль. Дозрівання НС.

Криза підліткового віку. Загальні риси кризи: 1. Діти стають неслухняними; 2 . Часто вступ.. у конфлікти. 3,Виник.. негативні віднош… вперті.

12. ОСОБЛИВОСТІ ПОВЕДІНКИ ДИТ. В ПЕР. НОВОНАРОДЖЕНОСТІ

Немовлячий вік (0-1 р) характериз.. двома проміж.. у часі:

-фаза новонародж(від 0 до 3-3,5 міс)

-стадія немовляти ( 3,5 міс – 1 рік)

Фаза новонародж.. назив.. критичною – відбув.. поява дит.. на світ, дит.. заявляє криком. Поява дит.. на світ став.. вис.. вимоги до життєздатності дит.. – втрачає в вазі. Дит.. поч.. дих.. легенями, приймати їжу, перетравл.. її, виділяючи непотрібні рештки.

Протягом 1-х тижнів дит.. адапт.. до середовища. Дит народж.. з безумов.. рефлексами ( дих, хапал, ссальний, чхал, орієнт, захисний, повзання)

1-й У.Р. виникає на 10 день – це рефл. На полож.. голівки під час годування. На думку вчених фаза ново нар.. закінч.. по різному:

- Психологи – 3-4 міс – закінч.. фази, коли к.п.;

- Медики – 1-ші тижні – адаптація

- Фізіологи – кін 1-го – поч. 2-го міс, коли виник. У.Р.

Вага в серед. 3-35 кг.ріст 48-50 см. В тілі ново нар.. бл.. 70% води.діти відрізн.. і зовнішньо, і внутр.. Дит.. народж.. з відчуттями, які супроводж.. фізіологіч.. процесами, н-д, дит.. реагує на смакові від, слухові, у дит.. є больві і тактильні, тому розв.. зору і слуху відбув.. швидше.

(13 пит)Немовлячий вік. Період коли заклад.. передумови до розв.. особистості. Новонародж.. історта – асоціальна істота, яка живе в своєму замкнутому світі( Фрейд). Вітчизняні психол.. назив дит.. повністю соціальною істотою.

Протягом 1р.ж. дит.. розвив.. фізично, стоїть, трим.. за опору. Це сприяє розшир.. пізнавал.. світу дитини.