Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pitannya_ispyt_Zag_chem.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
46.08 Кб
Скачать

11. Теорія електролітичної дисоціації

Електроліти і неелектроліти. Теорія електролітичної дисоціації. Праці С.Арреніуса,. Механізм дисоціації речовин з різним типом хімічного зв'язку. Роль полярних молекул води в процесах дисоціації та йонізації речовини. Механізм гідратації катіонів та аніонів.

Ступінь електролітичної дисоціації. Сильні, слабкі електроліти. Фактори, що впливають на ступінь дисоціації: природа електроліту, природа розчинника, температура, концентрація розчинів. Дисоціація сильних електролітів.

Застосування закону діючих мас до процесу іонізації слабких електролітів. Константа іонізації. Зміщення рівноваги іонізації слабких електролітів, вплив однойменого іона..

Кислоти, основи, амфотерні гідроксиди, солі у світлі теорії електролітичної дисоціації. Ступінчаста дисоціація слабких електролітів. Залежність типу дисоціації і сили гідроксидів від полярності хімічного зв’язків у молекулах. Сучасні теорії кислот і основ. Протолітична теорія Бренстеда.

Електролітична дисоціація води. Іонний добуток води. Вплив температури на процес іонізації води. Концентрація іонів Гідрогену в розчинах. Водневий показник. Водневий показник біологічних рідин. Методи визначення рН-середовища. Індикатори. Буферні розчини. Значення сталої величини рН у хімічних і біологічних процесах.

Реакції у розчинах електролітів (іонні реакції). Особливості цих реакцій. Напрямленість обмінних реакцій у розчинах електролітів.

Поняття гідролізу. Гідроліз солей. Різні випадки гідролізу солей. Реакція середовища у водних розчинах солей. Ступінь і константа гідролізу. Фактори, що впливають на зміщення рівноваги гідролізу. Необоротний гідроліз. Пояснення механізму гідролізу. Роль гідролізу в біологічних, хімічних процесах і процесах звітрювання мінералів та гірських порід.

12. Окисно-відновні реакції. Основи електрохімії

Реакції, що відбуваються із зміною ступеня окиснення атомів елементів. Класифікація окисно-відновних реакцій. Окисники та відновники. Правила складання рівнянь окисно-відновних реакцій. Метод електронного балансу та іонно-електронний метод. Вплив середовища на проходження окисно-відновних процесів.

Взаємодія металів з кислотами і солями у водних розчинах як окисно-відновний процес. Перетворення хімічної енергії окисно-відновних реакцій на електричну. Поняття про гальванічні елементи. Електродний потенціал. Водневий електрод порівняння. Стандартні електродні потенціали Електрохімічний ряд напруг металів.

Електроліз як окисно-відновний процес. Електроліз розплавів. Електроліз водних розчинів кислот, лугів, солей та його практичне застосування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]