Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Untitled.FR10

.rtf
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
193.26 Кб
Скачать

Велику роль у процесі консультування грають прийоми й техніки, спрямовані на рішення різних спеціальних задач, що виникають під час прийому. Серед них різноманітні пи Лння, спрямовані на зміну й корекцію позиції клієнта, домашні завдання з чітким розпорядженш то, що і як повинен робити клієнт, дискусії, орієнтовані на прийняття клієнтом того або іншого рішення, і т.д. Здебільшого ці техніки тісно зв'язані з процесом бесіди, безпосередньо випливають із неї і не виступають для клієнта як щось особливе, специфічне. Оволодіння такого роду прийомами і техніками, збагачення палітри висловлювань і ідей консультанта багато в чому визначається досвідом і знайомством професіонала з різного роду теоретичними роботами по психотерапії й консультуванню, а також його професійним спілкуванням із колегами.

Особливу групу прийомів консультування представляють методи і техніки, що виступають для клієнта як спеціальні завдання й вправи, що змінюють або поглиблюють хід бесіди. До їхнього числа відносяться, наприклад, "техніка порожнього стільця", розроблена в рамках гештальт- терапії, "висновок контрактів", практикуючи в рамках подружньої й сімейної терапії. Використання цих прийомів багато в чому визначається теоретичною орієнтацією консультанта, а також характером проблем, із якими звертається клієнт. Професійне знайомство із широким переліком подібних технік у якомусь змісті є критерієм майстерності консультанта, його професійної компетентності. Вони, безсумнівно, збагачують консультативну бесіду, роблять її більш емоційною, динамічною.

Крім вербальних засобів впливу консультант повинен володіти і широким набором невербальних засобів, серед яких і контакт очей, і характеристики голосу, і поза. Найчастіше використання цих засобів не служить досягненню якої-небудь конкретної мети, а забезпечує процес консультування як такий, знімаючи напругу клієнта, забезпечуючи його комфорт і контакт із консультантом. Найважливішою умовою успішного психологічного впливу є правильна організація бесіди. Запитання і завдання для самоконтролю

1 .Поясніть поняття «засоби впливу консультанта».

2.Якими вербальними і невербальними засобами впливу повинен володіти консультант?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]