Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Памятка аспіранта

.pdf
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
405.61 Кб
Скачать

30.Антропологічний матеріалізм Л. Фейєрбаха.

31.Марксистська філософія. Матеріалістичне розуміння історії. 32.Російська філософія другої половини ХІХ – поч. ХХ ст.

33.Сучасна антропологічна філософія (М. Шелер, П. Тейяр –де–Шарден, К. Леві–Строс).

34.Філософія екзистенціалізму (М. Гайдеггер, Ж.–П. Сартр, А. Камю, К. Ясперс).

35.Некласичні філософські вчення ХІХ ст. “Філософія життя”. Психоаналіз З. Фрейда.

36.Сучасна релігійна філософія. Неотомізм .Персоналізм. Тейярдизм. 37.Позитивізм та його різновиди.

38.Філософія постмодернізму.

39.Українська національна ментальність і її відображення у філософській думці України. Основні особливості української філософії.

40.Філософські ідеї в культурі Київської Русі ХІ–ХШ ст.

41.Характер філософських ідей в навчальних курсах Києво–Могилянської академії. Натурфілософські концепції. Проблеми теорії пізнання і логіки. Ідеї гуманізму. Уявлення про людину та її моральний світ.

42.Філософська концепція Г. Сковороди. Вчення про три світи і дві “натури”. Ідеї “сродної праці” і “нерівної рівності”. Кордоцентризм.

43.Романтизм як філософська концепція світобачення. Особливості філософії українського романтизму.

44.Українська національна ідея, її витоки та основні напрями її розробки. 45.“Філософія серця” П. Юркевича.

46.Антропоцентризм філософського мислення Т. Шевченка.

47.Соціально–філософські ідеї М. Драгоманова. 48.Філософсько–соціологічні погляди І. Франка. Філософія української ідеї у

його творчості.

49.Академічна філософія в Україні кінця ХІХ – початку ХХ ст..

21

50.Соціально–філософські

ідеї М.

Грушевського,

В.

Винниченка,

В. Липинського, Д Донцова.

 

 

 

51. Розвиток української

філософії

у діаспорі

(Д.

Чижевський,

О. Кульчицький, І. Лисяк–Рудницький та ін.).

 

 

52.Буття як філософська проблема. Основні форми буття.

53.Філософський аспект проблеми походження людини. Концепції антропосоціогенезу. Біологічне і соціальне в людині.

54.Природний вимір світу. Поняття природи. Проблема життя. Взаємовідношення суспільства і природи. Екологічна проблема та шляхи її вирішення.

55.Життєвий світ як культура. Поняття культури. Культура і цивілізація. 56.Суспільство як система. Його структура.

57.Буття як діяльність. Практика як основа життєдіяльності людини. Структура практики та її функції.

58.Духовна діяльність, її особливості. Поняття духовності. Дух і душа. 59.Походження і сутність свідомості як філософська проблема. 60.Суспільна та індивідуальна свідомість. Форми суспільної свідомості.

61. Пізнання як процес ідеального освоєння дійсності. Суб’єкт і об’єкт пізнання. Форми пізнавальної діяльності..

62.Структура і динаміка наукового пізнання. Емпіричний та теоретичний рівні пізнання. Наукова проблема і гіпотеза. Теорія та її структура.

63.Логіка, методологія і методи наукового пізнання.

64.Проблема істини в філософії. Концепції істини. Проблема об’єктивності істини та її критеріїв. Істина і правда.

65.Феномен творчості в історії філософії. Етапи і структура творчого процесу.

66.Діалектика як вчення про розвиток і спосіб філософування. Зміст та різновиди діалектики. Альтернативи діалектики.

67.Діалектика як система принципів, законів і категорій.

22

68.Особа і суспільство, “індивід”, “індивідуальність”, “особистість”. Свобода вибору і необхідність.

69.Соціальна сфера та соціальна структура суспільства. 70.Політична система, її структурні елементи і функції. Держава. 71.Історичні форми спільності людей. Поняття нації.

72.Характер законів функціонування та розвитку суспільства. Суспільні закономірності і людська діяльність. Фаталізм і волюнтаризм.

73.Суспільне виробництво, його структура. Людина як основа, мета і засіб виробництва.

74.Рушійні сили та суб’єкт суспільного розвитку. 75.Цінності та їх роль у житті людини і суспільства.

76.Проблема спрямованості історичного процесу. Прогрес і його критерії. 77.Глобальні проблеми сучасності та головні суспільно–політичні процеси. 78.Погляди на майбутнє суспільства. Соціальне прогнозування, його методи і

типи.

79.Наука як об’єкт філософського дослідження. Етика науки. Свобода наукового пошуку та соціальна відповідальність науковця.

80.Особливості методологічного мислення сучасної науки. Стиль мислення і філософія.

81.Анатомія науки. Наукові знання і науковий метод, їх структура. 82.Основні процедури наукової діяльності. Зв’язок гносеологічного,

соціологічного, онтологічного, антропологічного, аксіологічного, методологічного і психологічного аспектів наукового пошуку.

83.Загальні принципи та концептуальні засади наукового дослідження, їх філософське підґрунтя.

84.Методологічна єдність і багатоманітність сучасної науки. Взаємодія наук як фактор їх розвитку.

85.Основні форми наукового пізнання (факт, гіпотеза, закон, теорія, концепція).

86.Генезис науки та закономірності її розвитку.

23

87.Основні концепції філософської методології науки (позитивістська, структуралістська, феноменологічна та герменевтична).

88.Багатоманітність форм знання. Наукове і ненаукове знання. 89.Класична, некласична та постнекласична наука. 90.Наукова картина світу та її еволюція.

91.Класифікація наук і проблеми періодизації історії науки. 92.Єдність кількісних і якісних змін у розвитку науки. 93.Диференціація і інтеграція наук.

94.Наука як соціокультурний феномен.

95.Наукове знання як система. Його особливості і структура. 96.Функції філософії у науковому пізнанні.

6. Програмові вимоги для складання кандидатського іспиту з іноземної мови аспірантами та здобувачами наукового ступеня

На сучасному розвитку науки іноземна (особливо англійська) мова є міжнародною мовою, хто її не знає чи знає недосконало, автоматично потрапляє у наукове пекло, оскільки всі міжнародні журнали та конференції застосовують англійську як робочу мову. Тому, метою курсу англійської мови для аспірантів та здобувачів ставиться опанування такого рівня знань, умінь та навичок, який забезпечуватиме необхідну для фахівця комунікативну спроможність у сферах професійного та ситуативного спілкування в усній та письмовій формах. Аспірантам та здобувачам слід навчитися сприймати та розуміти монологічні та діалогічні висловлювання носіїв мови в межах професійної та побутово-ситуативної тематики. Рівень навичок монологічного мовлення має забезпечувати можливість самостійно готувати повідомлення про проблему, мету, методи та засоби дослідження, експеримент, обробку даних, висновки та інші аспекти наукової роботи.

Наприкінці курсу навчання аспіранти та здобувачі повинні мати навички діалогічного мовлення для ведення наукової дискусії та елементарного спілкування в межах побутової тематики та ситуацій,

24

пов’язаних з перебуванням у закордонному відрядженні. Аспірантам та здобувачам необхідно сформувати навички перекладу; для цього вони повинні ознайомитися з деякими відомостями про особливості мови і стилю, теорії і практики перекладу, еквіваленти та аналог, перекладацькі трансформації, компенсації втрат при перекладі, контекстуальні заміни, багатозначність слів, співпадання і розбіжності значень інтернаціональних слів, “хибні друзі” здобувачів тощо.

Аспірантам та здобувачам також необхідно вміти складати англійською мовою анотації та реферати до наукових статей, доповідей, матеріалів дослідження, тощо. Для цього їм необхідно засвоїти деякі теоретичні засади, такі як призначення, структура та особливості мови анотації та реферату, види анотацій (описова, реферативна) і рефератів (реферат-конспект, реферат-резюме, оглядовий реферат).

Для розвитку різних мовленнєвих навичок і вмінь важливе значення має також письмо іноземною мовою. Ставиться за мету періодичне виконання письмових лексичних та граматичних вправ, складання планів чи конспектів до прочитаного, виклад змісту прослуханого чи прочитаного у письмовому вигляді (в т.ч. у формі анотацій і рефератів), написання доповідей і повідомлень, приватних та ділових листів, інших основних видів документації (заявок на участь у конференції, складання стислого автобіографічного нарису тощо).

До складання кандидатського іспиту допускаються аспіранти та здобувачі наукового ступеня, які мають відповідний рівень підготовки. Для допуску до кандидатського іспиту аспірант (здобувач) повинен підготувати реферат із проблеми наукового дослідження обсягом 20 ÷ 25 друкованих сторінок формату А 4, шрифт Тimes New Roman, розмір 14, міжрядковий інтервал 1,5, розмір полів: ліве – 25 мм, праве 10 мм, верхнє – 15 мм, нижнє – 15 мм. Реферат складається з україномовного огляду наукових робіт, прочитаних відповідною іноземною мовою 150 – ти сторінок (обсяг однієї сторінки 2500 друк. знаків), словника не менше ніж 150 термінів з

25

відповідної галузі науки та повідомлення про наукове дослідження, викладеного іноземною мовою в обсязі трьох друкованих сторінок. Титульна сторінка реферату оформлюється згідно з додатком 8.

Структура кандидатського іспиту [5]

1.Читання і письмовий переклад зі словником рідною мовою оригінального тексту за фахом аспіранта або здобувача. Обсяг 2000 друкованих знаків. Час виконання – 45 хвилин.

2.Письмове анотування іноземною мовою (500 др. знаків) україномовного тексту загальнонаукового характеру обсягом 4000 – 4500 друк. знаків. Час виконання – 40 хвилин. Допускається використання словників.

3.Тест з граматики, лексики, читання.

4.Співбесіда іноземною мовою з питань наукового дослідження із фаху.

26

Список використаної літератури

1.Постанова Кабінету Міністрів України № 309 від 01 березня 1999 року “Положення про підготовку науково-педагогічних і наукових кадрів”.

2.Бюлетень Вищої Атестаційної комісії України. Київ. – 2007. – №6. –

С.56.

3.Наказ №63 Вищої Атестаційної комісії України від 26.01.2008 року. Про внесення змін до переліків та форм документів, що використовуються при атестації наукових та науково-педагогічних працівників. – Київ. Форма 23.

4.Реферат наукова доповідь з обраної наукової спеціальності вступника до аспірантури наукової установи Української академії аграрних наук: Методичні рекомендації стосовно структури, оформлення, критеріїв оцінювання / Кол. авт.: В.А. Вергунов, С.Д., Коваленко, О.І. Короленко; за заг. ред. В.А. Вергунова. – Чернігів, 2007. – 25 с.

5.Програма курсу для підготовки аспірантів і пошукачів до

кандидатського іспиту з

іноземної

мови / За редакцією авторів:

О.І. Чередниченко, П.О.

Бех, Р.П.

Зорівчак, І.І. Магушинець,

М.В. Петровський. МОН і ВАК України. – Київ, 1993р. – 17 с.

6.Постанова Президії Вищої Атестаційної комісії та Президії Академії педагогічних наук України №1-01/2 /1-7/1-66 від 13.02.2008 року. Про координацію тем дисертаційних досліджень здобувачів наукових ступенів доктора і кандидата педагогічних та психологічних наук. – Київ. Бюлетень Вищої Атестаційної комісії України. Київ. – 2008. –

№3. – С.48.

27

Додаток 1 Атестаційний листок аспірантів І, ІІ років навчання з відривом від

виробництва і ІІІ року навчання без відриву від виробництва

“ЗАТВЕРДЖУЮ”

Проректор з наукової роботи ________________ І.Ф. Миронюк

“____”_______________200___р.

АТЕСТАЦІЯ

На аспіранта______________________________________________________________

Після закінчення _______ півріччя_______ навчального року аспірантської підготовки Кафедра__________________________________________________________________

Спеціальність_____________________________________________________________

Науковий керівник_________________________________________________________

І. Хід складання кандидатських іспитів з філософії та іноземної мови (для аспірантів І року навчання) та спеціалізації

Назва дисципліни

Термін по

Дата

Оцінка

п/п

 

плану

складання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІ. Робота над дисертацією

Тема дисертації____________________________________________________________

__________________________________________________________________________

Які розділи дисертації опрацьовані (за весь і звітній період аспірантської підготовки)

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

Фактичне виконання дисертаційної роботи згідно з індивідуальним планом роботи аспіранта (заповнює науковий керівник)______________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

Чи є відставання від плану роботи (причини відставання)_________________________

__________________________________________________________________________

ІІІ. Кількість наукових праць за темою дисертації (всього) –________

втому числі:

-друкованих праць (статей)_________________________________________________

28

-праць (статей), які відправлені у видавництво_________________________________

-матеріалів тез конференцій ________________________________________________

-винаходів, які знаходяться на стадії розгляду_________________________________

ІV. Педагогічна практика зі спеціальності (за звітний рік)

Форма практики

План

Виконання

Оцінка

п/п

 

(у годинах)

(в годинах)

 

 

Відвідування лекцій наукового

 

 

 

 

керівника та інших викладачів

 

 

 

 

Розроблені і проведені заняття:

 

 

 

 

а) лекції

 

 

 

 

б) лабораторні роботи

 

 

 

 

в) практичні заняття

 

 

 

 

г) інші форми практики

 

 

 

Назва курсу (розділу), який прочитаний студентам_______________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

VІ. Висновок кафедри

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

Завідувач кафедри_____________________________________

( підпис)

Науковий керівник_____________________________________

(підпис)

Протокол № _________від __________________20___р.

ХІ. Рішення Ради факультету (інституту)

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

Голова ради________________________________

( підпис)

Вчений секретар__________________________________

( підпис)

Протокол № _________від __________________20___р.

29

Додаток 2

Ректору Прикарпатського національного

університету ім. Василя Стефаника професору Остафійчуку Б.К. аспіранта ___ року навчання без відриву від виробництва

зі спеціальності (шифр і назва спеціальності)

Прізвище, ім’я, по батькові

Заява

Прошу Вас надати додаткову оплачувану відпустку з число, місяць до число, місяць, рік (тривалістю 30 календарних днів) для роботи над дисертацією.

число, місяць, рік

Підпис аспіранта

Резолюція наукового керівника аспіранта

Примітка: заява пишеться від руки, до заяви аспірант додає повну назву установи, де працює, і прізвище, ім’я, по батькові її керівника. Аспірант І року навчання використовує відпустку для складання кандидатських іспитів із філософії та іноземної мови, якщо вони не складені до вступу в аспірантуру.

30