Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ffffffffffffffff.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
107.1 Кб
Скачать

Висновки

Профспілковий рух у України в теперішніх умовах тільки складається. Але очевидно, що якщо Україна буде розвиватися взявши за ідеал розвинуті країни Європи, буде прагнути до Євросоюзу, та і профспілки будуть мати відповідні методи роботи з профспілками інших країн. Тому методи і досвід роботи профспілок інших країн представляють практичний інтерес.

У профспілковому середовищі України відбувається становлення децентралізованої системи профорганізацій. Профспілки охоплюють усі регіони країни, галузі економіки, форми власності та господарювання. При загальному падінні чисельності профспілок, показник охоплення профспілковим членством працівників, зайнятих у галузях економіки, залишається досить високим. Відбувається поступове відокремлення об'єднань найманих працівників та об'єднань роботодавців (підприємців).

Від застосування радикальних форм захисту прав та інтересів працівників у соціально-трудових відносинах профспілки України все більше переходять до поміркованих форм, що використовуються в системі соціального партнерства. Поширюється практика укладання Генеральної, галузевих та регіональних угод, колективних договорів. Відбувається процес інституалізації сторін цих відносин, який включає профспілки, роботодавців і державу. Держава визнала профспілки повноважним представником працівників.

Зміна соціально-економічного устрою вимагає від профспілок визначення їх ролі, місця і функцій в новій системі соціальних реалій: децентралізовані профспілки держава роботодавці-власники. Воно значним чином залежить від наявності (відсутності) роздільного чи спільного членства в профспілці найманих працівників і роботодавців

Профспілкові об'єднання України залучені до міжнародного профспілкового руху, як безпосередньо (через двосторонні та багатосторонні контакти), так і за посередництва МОП. Практично всі профоб'єднання України є членами міжнародних галузевих профспілкових об'єднань. Водночас, жодне з українських профоб'єднань не входить зараз до найвпливовішої у світі міжнародної профспілкової організації Міжнародної конфедерації вільних профспілок. МОП, міжнародні та національні зарубіжні профоб'єднання надають профспілкам України консультаційну, освітньо-методичну, експертну допомогу, залучають їх до участі в міжнародних профспілкових акціях, організують допомогу акціям українських профспілок.

В Україні зберігається кредит довіри населення до профспілок, існує соціальний запит в їх діяльності. Водночас, ставлення суспільства до профспілок визначається переважно соціально-економічними реаліями і в цілому є негативним. Більшість громадян скептично оцінюють здатність профспілок захистити права працівників і практично не розраховують на допомогу профспілок у випадку їх порушення. Профспілковий рух отримає перспективу розвитку та громадську підтримку лише у випадку, коли він зо­середить свою увагу на виконанні першочергових проблем соціально-економічних відносин боротьбі за підвищення заробітної плати, із затримками її виплати та з безробіттям.

Попри певні здобутки, аналіз діяльності профспілок свідчить про наявність проблем у профспілковому русі, які негативно позначаються на його ефективності та в кінцевому підсумку на стані ринку праці, перспективі становлення цивілізованих трудових відносин в Україні. Найбільш важливі з них сформульовані нижче.

Україною також не ратифіковані ряд Конвенцій МОП, що регламентують окремі аспекти діяльності профспілок, що обмежує права громадян України.

Низьким є рівень солідарної підтримки акцій, що проводяться окремими профспілками, з боку інших профспілок і профоб'єднань. Профспілки вирішують переважно локальні проблеми галузі, регіону, фахової групи працівників, окремого підприємства.

Залишаються невирішеними головні проблеми працівників: адекватної ціни робочої сили, вчасних виплат заробітної плати, гарантій зайнятості. Продовжується практика вирішення Урядом питань, що безпосередньо тор­каються інтересів працівників, без погодження з профспілками.

Недостатньо представлена інформація про роль і значення профспілок у загальноосвітньому просторі України. В курсах шкільних дисциплін інформація про значимість профспілок у соціально-трудових відносинах і захисті прав працівників практично відсутня. Зі свого боку, профспілки не виявляють ініціативи стосовно просування інформації про профспілки до загальноосвітнього простору країни. Така ситуація може негативно вплинути на забезпечення спадкоємності профспілкового руху, залучення до нього молоді.

На думку експертів УЦЕПД, для підвищення дієвості профспілок у сфері забезпечення соціально-економічних і трудових прав та інтересів громадян, з метою розвитку профспілкового руху в Україні, доцільно вжити наступних заходів.

Законодавче регулювання діяльності профспілок в Україні зараз не повністю відповідає Конституції України та міжнародно-правовим стандартам у законодавстві існують певні прогалини, воно недосконале. З метою забезпечення свободи діяльності та рівних прав профспілок необхідно.

В Україні досі не створено належних гарантій забезпечення незалежності профспілок від роботодавців, унеможливлення організації "жовтих" профспілок, використання профспілок у політичних цілях або в цілях, які переслідує адміністрація підприємства. Для подолання цих негативних тен­денцій необхідно вжити наступних заходів.

Одним з головних завдань Ради повинна стати розробка законопроектів (у т.ч. альтернативних) з питань реформування профспілкового руху, захисту соціально-економічних і трудових прав громадян. На розгляд Ради слід виносити питання аналізу виконання Генеральних угод та вироблення спільної позиції профспілок у їх відносинах з державою і роботодавцями.

Однією з важливих проблем діяльності профспілок є необхідність подолання закритості профспілкового руху, його відчуженості від громадян.

З метою забезпечення інформаційної відкритості профспілок перед суспільством запровадити статистичний облік кількості та чисельності профспілок і профоб'єднань (у першу чергу тих, які беруть участь у виробленні та підписанні Генеральної, галузевих і регіональних угод). Органи виконавчої влади повинні пропонувати включити до відповідних угод зобов'язання стосовно надання профспілками та профоб'єднаннями статистичних даних про чисельність та кількість членських організацій до Державного комітету статистики України.

Міністерству праці і соціальної політики та Міністерству юстиції України публікувати щоквартальні і річні Державні доповіді (в т.ч. у відкритій пресі) з питань дотримання прав профспілок, виконання колективних договорів і угод, вирішення колективних трудових спорів (конфліктів).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]