Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sadok_vishnevy.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
833.19 Кб
Скачать
  1. 4. Драматургічні особливості твору з врахуванням його стилістики.

За жанровим визначенням ця легка й життєствердна поезія наближається до пейзажної замальовки. Поет, який ніколи не мав власної родини і давно вже відійшов від простих селян, милується не лише весняними краєвидами, а й побутом і звичаями українського народу. Що це? Ідилія? Адже знав, напевне знав, бо бачив на власні очі, перебуваючи в Україні, як непросто живеться там кріпакам-селянам! Чи спогад дитинства? Розмита картинка того періоду життя, коли все ще бачиться у рожевих тонах і помічаєш лише весняне пробудження, гудіння хрущів над квітучими деревами і ніжний дівочий спів?

В творі "Садок вишневий коло хати" відтворено картину весняного вечора в українському селі. Прості, зримі, пластичні образи постають з народно-естетичних і морально-естетичних уявлень. Сила емоційного впливу твору - в природності й рельєфності малюнку, в його світлому настрої.

У вірші відобразилась мрія поета про щасливе, гармонійне життя. Ця мрія різко контрастувала з дійсністю, в якій поет-в'язень створював свою поезію. Перед нами постає побутова картина українського села:

... Вечір... Закінчився робочий день, повертається з поля плугатарі, ідуть співаючи дівчата, біля хати зібралась на вечерю сім'я.

Непомітно наступає ніч. Все завмирає, тільки чути голоси дівчат, та невтомного соловейка.

«Затихло все, тільки дівчата, та соловейко не затих…»

10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]