Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
606.72 Кб
Скачать

Додаткова література

  1. Велика історія України. Т.2. – К., 1993.

  2. Грабовецький В.В. Антифеодальна боротьба карпатського опришківства в ХVІ – ХІХ ст. – Львів, 1966.

  3. Грабовецький В.В. Гуцульщина ХІІІ – ХІХ ст. – Львів, 1982.

  4. Грабовецький В.В. Олекса Довбуш. – Львів, 1994.

  5. Когут З. Російський централізм і українська автономія. Ліквідація Гетьманщини (1760-1830). – К., 1996.

  6. Котляр М.Ф., Смолій В.А. Історія в життєписах. – К., 1994.

  7. Лола В.А. Гайдамацький рух на Україні в 20-60-х роках ХVІІІ ст. – К., 1965.

  8. Смолій В.А., Гуржій О.І. Як і коли почала формуватися українська нація. – К., 1991.

  9. Шевчук В. Козацька держава. Етюди до історії українського державотворення. – К., 1995.

  10. Яворницький Д.І. Історія запорізьких козаків. Т.3. – К., 1991.

Література до реферату

  1. Антонович В. Нарис становища православної церкви на Україні від половини ХVІІ до кінця ХVІІІ ст. // Розвідки про церковні відносини на Україні-Руси ХVІ – ХVІІ вв. – Львів, 1991. – С. 81-146.

  2. Крижанівський О.П., Плохій С.М. Історія церкви та релігійної думки в Україні. – К., 1994. – Книга 3.

  3. Огієнко І.І. Українська церква. Т.2. – К., 1993.

Методичні рекомендації

У першомупитанні, аналізуючи особливості політичного розвитку Правобережжя, зверніть увагу на те, що на відміну від Гетьманщини Правобережна Україна значно швидше втратила свою козацьку державність. Польща відновлювала на Правобережжі порядки, які існували до повстання Б.Хмельницького. Був скасований козацький устрій, козаки були оголошені поза законом. На прикладах покажіть, що посилення польського гноблення викликало хвилю селянсько-козацьких повстань на Правобережжі на початку ХVІІІ ст. Також розкрийте зміст колоніальної політики Польщі на західноукраїнських землях.

Відповідь на другепитання логічно витікає з попереднього. Польське свавілля на правобережних землях спричинило до появи гайдамацького руху. Студенту слід пояснити назву “гайдамак”, визначити сутність, соціальну базу, лідерів та етапи гайдамацького руху, показати напрями походів народних месників. Варто підкреслити, що гайдамаки користувалися широкою підтримкою українського населення. Зауважимо, що гайдамаччина надовго залишилася в народній пам’яті, відіграла велику роль в ослабленні феодально-кріпосницької системи, польського панування, у розвитку визвольної боротьбі українського народу. Окремо слід сказати про народно-визвольне повстання другої половини ХVІІІ ст. – Коліївщина, яке вважають третім етапом розгортання гайдамацького руху. Потрібно визначити соціально-політичні завдання, які перед собою ставили керівники Коліївщини. Важливо зазначити, що складовою частиною цього руху була антифеодальна боротьба, яка в будь-який час могла перенестися на Лівобережжя. Треба пояснити, чому царські війська, які перейшли правий берег Дніпра, зрадили повстанців, яскраво ілюструючи двозначну політику щодо соціальних рухів на Правобережжі. Варто підсумувати, що Коліївщина була останнім великим повстанням на Правобережжі.

У третьомупитанні необхідно висвітлити опришківський рух на західноукраїнських землях. Це була форма соціального протесту проти польсько-шляхетського володарювання. Найбільш відомим ватажком опришків був Олекса Довбуш. Слід виділити студенту кількість походів карпатського месника, де розташовувався загін О.Довбуша, хто продовжив його справу. Загалом відзначте спільні та відмінні риси гайдамацького й опришківського рухів. Насамкінець підкресліть, що рух опришків був придушений австрійським урядом лише у першій половині ХІХ ст.

У четвертомупитанні студент має проаналізувати поділи Польщі. Зауважте, що у другій половині ХVІІІ ст. Річ Посполита переживала період глибокої економічної і політичної кризи, викликаної анархією в державному управлінні, міжусобними війнами. На підставі документів відзначте, як на долі українських земель позначилися три поділи Речі Посполитої і які держави цим скористалися. З’ясуйте значення поділів Польщі в історії України. Слід наголосити, що на кінець ХVІІІ ст. українські землі опинилися в складі двох великих імперій – Російської та Австрійської.