Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка СГУ 2011 ДОПОВНЕНА.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
325.63 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ПРИКАРПАТСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ВАСИЛЯ СТЕФАНИКА

СЛИВКА Р.Р., ЛОТОЦЬКА М.П., АТАМАНЮК Я.Д.

СОЦІАЛЬНА ГЕОГРАФІЯ УКРАЇНИ

Івано-Франківськ

2011

РОЗШИРЕНИЙ ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ЛЕКЦІЙ З КУРСУ

СОЦІАЛЬНА ГЕОГРАФІЯ”

Тема 1

Соціальна географія в системі наук

(4 год)

Об’єкт дослідження соціальної географії. Три основні підходи до розуміння об’єкту дослідження соціальної географії. Предмет дослідження соціальної географії. Процес соціологізації географічної науки. Основні тенденції соціологізації науки. Найбільш поширені визначення науки. Зміст категорії “соціальне”. Функції соціальної географії. Соціальна географія в системі наук. Структура соціальної географії. Завдання соціальної географії. Основні методи дослідження.

Тема 2 Формування соціальної географії як науки

(2 год)

Формування соціальної географії в світі в добу Нового Часу. Поява терміну “соціальна географія” у науковому лексиконі. Соціально-географічна проблематика в працях зарубіжних географів і соціологів. Розвиток соціальної географії в Україні. Ранній період в розвитку вітчизняної соціальної географії. Внесок у розвиток соціальної географії істориків та етнографів. Становлення модерної української географії в кінці ХІХ – на початку ХХ ст. (С.Рудницький, В. Геринович, О.Степанів, В.Огоновський). Новітній період у розвитку вітчизняної соціальної географії (А.Доценко, О. Заставецька, Ф.Заставний, Нємець , Я.Олійник, М.Пістун, О.Топчієв, М.Фащевський, О.Шаблій, В.Юрківський та ін.).

Тема 3 Історико-географічні та етнографічні регіони України

(4 год)

Формування української державної території. Український географічний простір: 1) територія держави; 2) українські етнічні землі; 3) глобаль­ний простір. Поняття етнічна територія, етнічний анклав, етнос, субетнос, етнографічна група. Межі та особливості способу життя населення історико-географічних регіонів України: Запоріжжя, Новоросія, Слобідська Україна, Кубань, Лівобережна Україна (Гетьманщина), Правобережна Україна, Галичина, Поділля, Буковина, Волинь і Полісся, Закарпаття, Холмщина, Підляшшя, Перемишльщина, Мармарощина, Брестщина. Етнографічні регіони України: Бойківщина, Гуцульщина, Лемківщина.

Тема 4 Розселення українців у світі

(2 год)

Поняття «діаспора». Чисельність українців за кордоном. Чинники розселення українців у світі. Головні історичні еміграційні хвилі українського населення. Географія міграційних потоків. Особливості становлення, розселення і способу життя східної української діаспори. Формування західної української діаспори. Розселення і спосіб життя українців у Америці, Західній Європі, країнах Центрально-Східної Європи, Азії, в Австралії і Новій Зеландії. Актуальні проблеми формування нової української діаспори. Сучасне «заробітчанство» і його вплив на соціальну ситуацію в Україні.

Тема 5 Етносоціальні і етнополітичні процеси в Україні та діаспорі

(2 год)

Етнічна структура населення України. Причини і особливості змін в етнічній структурі населення. Етноцид і геноцид українського населення на протязі ХХ ст. Поняття «національна» і «етнічна» меншини. Індекс етнічної мозаїчності Б.Еккеля для України. Географія української етнічної нації в Україні. Географія етнонаціональних груп та невеликих корінних народів в Україні. Соціально-географічні передумови політичної активності етнонаціональних спільнот і груп. Етнолінгвістична географія України. Геоетнополітичні аспекти поширення і діяльності релігійних організацій.

Тема 6 Соціогеографічні особливості географії розселення України

(2 год.)

Формування міської мережі.

Сучасне міське розселення.

Сільське розселення.

Системи розселення.

Тема 7 Соціальна структура українського суспільства

(2 год)

Поняття «соціальна структура» суспільства. Зміни в соціальній структурі українського суспільства в кінці XX – на початку ХХІ ст. Соціальна політика України. Конституційне забезпечення соціальних гарантій населення. Поняття «еліта» і «меритократія». Значення еліти знань (меритократії) у переході від індустріального до постіндустріального суспільства. Поняття «середній клас» та його значення у розвитку держави. Проблеми формування нового середнього класу в Україні. Формування нових професій і сфер зайнятості в період трансформації українського суспільства. Поняття «маргінал» і «маргіналізація». Маргіналізація окремих верств українського суспільства та її вплив на соціально-економічну ситуацію в Україні. Структура трудових ресурсів України: стан і перспективи змін. Географічні особливості безробіття в Україні. Географія соціальних негараздів в Україні.