Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
599.04 Кб
Скачать

Ознайомлення з підприємством

Ознайомлення з підприємством необхідно розпочати з вивчення організації виробництва на підприємстві, характером випущеної продукції н технологією її виготовлення, структурою облікового апарату та організацією обліку.

Керівництво підприємства має організувати екскурсію в цехи основного і допоміжного виробництва, ознайомити з технологією і структурою підприємства, пояснити функції структурних підрозділів.

Студент повинен вивчити структуру апарату бухгалтерії та засвоїти функції її окремих підрозділів (груп, секторів, відділів), а також план-графік документообігу і вміти провести контроль за його виконанням.

На основі зібраних даних необхідно скласти схеми організації управління підприємством, послідовності технологічного процесу виробництва, охарактеризувати обліковий апарат, організацію бухгалтерського обліку на підприємстві, форму рахівництва, що застосовують, і методи обліку витрат на виробництво й калькулювання собівартості продукції.

Ознайомитись з використанням на підприємстві комп'ютерів: вивчити питання організації роботи; основи проектування комп'ютерного обліку, структуру комп'ютерів, функції відповідальних осіб за використання комп'ютерів.

Необхідно знати склад комп'ютерів, їх експлуатаційні характеристики, стан, і перспективи впровадження комп'ютерної обробки облікової інформації на підприємстві.

Якщо тут впроваджений комп’ютерний облік, слід ознайомитись із принципами його організації, вивчити основи побудови та функції комп'ютерного обліку. '

Принципи комп'ютерної обробки облікової інформації детально розглядають студенти в процесі вивчення роботи окремих функціональних підрозділів бухгалтерії.

Облік необоротних активів і фінансових інвестицій

Під час проходження практики з обліку необоротних активів і фінансових інвестицій особливу увагу слід звернути на такі питання: склад необоротних активів, організація обліку надходження і вибуття необоротних активів; аналітичний і синтетичний облік необоротних активів; порядок нарахування амортизації (зносу) необоротних активів; облік оренди необоротних активів; облік витрат на поліпшення основних засобів; облік фінансових інвестицій; інвентаризація необоротних активів і відображення її результатів в обліку; порядок обліку необоротних активів і фінансових інвестицій в умовах комп'ютерної обробки даних.

У процесі вивчення і практичного виконання завдань із теми необхідно підібрати відповідні первинні документи, облікові реєстри, заповнити їх і описати в звіті.

Скласти таблицю, в ній відобразити проводки з обліку необоротних активів і фінансових інвестицій.

Облік матеріалів та малоцінних швидкозношуваній предметів

Головні питання організації навчального процесу: вивчити порядок організації заготівлі та придбання матеріалів, ознайомитись з порядком розробки номенклатури-цінника на матеріали, методикою визначення первісної вартості матеріалів. порядком нормування матеріальних втрат на виробництво; вивчити організацію складського господарства; порядок розміщення матеріалів на складах; забезпечення складів ваговимірювальними приладами і тарою, функції матеріально відповідальних осіб, організацію складського обліку матеріалів (документальне оформлення надходження і витрачання матеріалів, побудова картотеки, ведення кількісного обліку матеріалів на складі, контроль за записами); скласти супроводжувальні документи, які передають у бухгалтерію; брати участь у проведенні інвентаризації матеріалів, скласти порівняльні відомості, відобразити результати інвентаризації на рахунках бухгалтерського обліку; вивчити порядок обліку матеріалів у бухгалтерії; брати участь в обробці рахунків-фактур постачальників, що надходять у бухгалтерію, контролювати об’єктивне оприбуткування матеріалів, ведення відомості № 33 за розрахунками з постачальниками і підрядниками, вивчення порядку обліку розрахунків за претензіями; виконати роботи з перевірки і таксування прибуткових і видаткових документів, що надходять зі складу, складати нагромаджувальні й групувальні відомості з надходження і витрачання матеріалів, книги залишків матеріалів, вивчити порядок складання відомості руху матеріалів, визначити процент транспортно-заготівельних витрат.

Ознайомитись з порядком обліку інструментів на центральному інструментальному складі (ЦІС), документальним оформленням надходження і вибуття інструментів, оперативним обліком видачі й списання інструментів, системою обліку видачі інструментів робітникам; вивчити порядок обліку руху малоцінних і швидкозношуваних предметів; ознайомитись з порядком документального оформлення руху тари, обліком реалізації надлишкових і непотрібних матеріалів; скласти схеми документообігу за основними операціями надходження і витрачання матеріалів, скласти таблицю з кореспонденцією рахунків з обліку руху матеріалів та малоцінних і швидкозношуваних предметів; вивчити порядок використання комп'ютерної техніки під час обліку матеріалів, основні форми зведених даних і машинограми, періодичність їх складання, призначення і використання.

Описати техніку обліку всіх операцій матеріального обліку, подати всі необхідні документи і реєстри, заповнити їх. У зведених документах заповнити 5 – 8 позицій та обов'язково вказати на взаємозв'язок підсумкових даних.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]