Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Виконавство.doc
Скачиваний:
195
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
947.2 Кб
Скачать

1

ЗМІСТ

ЗМІСТ 1

ЛЕКЦІЯ №1. ІСТОРІЯ ВИНИКНЕННЯ 2

СТРУННО-СМИЧКОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ 2

ЛЕКЦІЯ №2. РОЗВИТОК ЖАНРІВ СКРИПКОВОЇ МУЗИКИ 6

В XVI – XVII СТОЛІТТЯХ 6

ЛЕКЦІЯ №3. ІТАЛІЙСЬКЕ СКРИПКОВЕ МИСТЕЦТВО 14

XVI – XVII СТОЛІТЬ 14

ЛЕКЦІЯ №4. ІТАЛІЙСЬКЕ СКРИПКОВЕ МИСТЕЦТВО ПЕРІОДУ ТВОРЧОГО РОЗКВІТУ (КІНЕЦЬ ХVII – XVIII СТОЛІТТЯ) 20

ЛЕКЦІЯ №5. ФРАНЦУЗЬКЕ СКРИПКОВЕ МИСТЕЦТВО 30

ХVI – XVIII СТОЛІТЬ 30

ЛЕКЦІЯ № 6. НІМЕЦЬКЕ СКРИПКОВЕ МИСТЕЦТВО 37

ХVI – XVIII СТОЛІТЬ 37

ЛЕКЦІЯ №7. АНГЛІЙСЬКЕ СКРИПКОВЕ МИСТЕЦТВО 44

ХVI – XVIII СТОЛІТЬ 44

ЛЕКЦІЯ №8. АВСТРІЙСЬКЕ СКРИПКОВЕ МИСТЕЦТВО 49

ХVI-XVIII СТОЛІТЬ 49

ЛЕКЦІЯ №9. ПОЛЬСЬКЕ СКРИПКОВЕ МИСТЕЦТВО ХVI-XVIII СТОЛІТЬ 60

ЛЕКЦІЯ №10. ЧЕСЬКЕ СКРИПКОВЕ МИСТЕЦТВО ХVI-XVIII СТОЛІТЬ 68

ЛЕКЦІЯ №11. РОСІЙСЬКЕ СКРИПКОВЕ МИСТЕЦТВО ВІД ВИТОКІВ ДО КІНЦЯ XVIII СТОРІЧЧЯ 74

ЛЕКЦІЯ №12. РОСІЙСЬКЕ СКРИПКОВЕ МИСТЕЦТВО ПЕРШОЇ ПОЛОВИНИ ХІХ СТОЛІТТЯ 81

ЛЕКЦІЯ №13. РОСІЙСЬКА СКРИПКОВА ЛІТЕРАТУРА ПЕРШОЇ ПОЛОВИНИ ХІХ СТОЛІТТЯ 86

ЛЕКЦІЯ №14. ФРАНЦУЗЬКА КЛАСИЧНА СКРИПКОВА ШКОЛА КІНЦЯ ХVIII – ПОЧАТКУ ХІХ СТОЛІТЬ 90

Лекція №1. Історія виникнення струнно-смичкових інструментів

Скрипка та інші члени скрипкової родини (альт, віолончель) з'явилися в результаті тривалого і складного процесу розвитку групи смичкових інструментів. Їхній розвиток був зумовлений ускладненням та урізноманітненням завдань, котрі були поставлені перед виконавцями та композиторами у зв'язку з виокремленням інструментальної музики в самостійну галузь музичного мистецтва.

Витоки смичкового інструментарію ведуть у глибоку давнину, коли людина вперше стала вслуховуватися в звучання тятиви лука. Не випадково обводи скрипки близькі до форми лука. Багато дослідників пов'язують виникнення самого способу смичкового звуковидобування, а відповідно, появу ранніх видів струнно-смичкових інструментів із Середньої Азії. Дійсно, у різноманітних наукових трактатах східних вчених згадуються смичкові інструменти. Проте, такий погляд, на думку відомих російських дослідників історії скрипкового виконавства Л.Гінзбурга і В.Григор'єва, є одностороннім. Інструменти скрипкової родини там тримали вертикально. Необхідно враховувати і те, що вони виготовлялися з інших матеріалів, ніж європейські, – з висушеного гарбуза, глини, шкіри, твердих порід дерева, що здебільшого визначало їх звучання.

Дослідник-інструментознавець В.Бахман звертає увагу на інший центр виникнення смичкових інструментів, шукаючи “прабатьківщину” смичкових інструментів не на сході, а на півдні – у районах панування арабо-ісламської та візантійської культур. У цих регіонах подібні інструменти також були здавна розповсюджені, а звідти через південнослов'янські країни проникнули в Європу. Однак і там ці інструменти трималися вертикально.

Перші літературні, іконографічні та матеріальні свідчення побутування смичкових інструментів у Європі відносяться до межі ІХ – Х століть; відповідно їх виникнення пов’язане з більш раннім періодом.

Багатовіковий розвиток струнно-смичкових інструментів у виконавській практиці різних народів призводив до створення різноманітних форм і розмірів інструментів, причому формування єдиної музичної культури того чи іншого типу викликало і появу специфічного музичного інструментарію. При цьому значна відмінність між східною музикою з її древніми традиціями і “молодою” музичною культурою Європи не могла привести до прямого запозичення чужих цій культурі інструментів, наділених специфічними тембрами і виразовими можливостями. Витоки скрипки необхідно шукати в джерелах народного мистецтва європейських народів, а формування її класичного типу – в соціальних процесах становлення міської професійної культури.

Розмаїття смичкових інструментів в Європі епохи середньовіччя, різниця в їх вигляді, назвах, сферах застосування потребують виявлення тих основних типів, котрі могли спричинити появу передкласичної скрипки. При цьому є важливими не тільки сама форма інструмента, але його звукові якості – гострота звучання, свобода інтонування, не скована ладами, а також система настроювання.

Більшість типів струнно-смичкових інструментів, розповсюджених на той час в Європі, можна звести до двох головних, відмінних один від одного типів фіделя і ребека. Мова йде саме про типи фіделя і ребека, а не про конкретні інструменти, які носять ці назви (наприклад, німецький фідель і французький ребек). Крім того, інколи до одного і того ж типу інструменту застосовувалися різні назви (фідель у германських народів, вієла у романських).

Розвиток інструментарію типу фіделя можна простежити в різних країнах протягом приблизно Х – ХVІ століть. Існувало багато його різновидів. Найбільш ранні з них мали грушоподібну форму. Вони були виявлені в слов’янських країнах – під час розкопок у Новгороді та Гданську. Деякі інструменти цього типу в зміненому вигляді дійшли до наших днів: сербський народний смичковий інструмент гусла, болгарська гдулка. До них відносився і російський гудок, можливо і смик.

До ХІІ – ХІІІ століття інструменти типу фіделя удосконалюються, отримують розповсюдження в багатьох країнах Європи як народні та професіональні. Їх корпус стає більш плоским, збільшується кількість струн від однієї-трьох до п’яти.

На межі ХІV – ХV століть можна констатувати розшарування фіделеподібних інструментів і виявлення двох яскраво виражених ліній в їх розвитку. Одна з них, пов’язана з практикою народних музикантів, привела до виникнення скрипки; друга, що побутувала у придворно-замковій практиці, сприяла утворенню родини віол.

Іншим типом народних смичкових інструментів був тип ребека. В його розвитку велику роль відіграли інструменти європейських, зокрема слов’янських народів. Починаючи з ХІІ століття, він набув широкого розповсюдження у виконавській практиці народних музикантів. Ребек характеризувався мандаліноподібним корпусом, який безпосередньо переходив у шийку (окремого грифа на ньому не було); інструмент мав три струни, що настроювалися по квінтах. Квантовий стрій ребека – g d1 a1 – усталився ще до появи класичної скрипки. Це був типовий стрій народних інструментів, який відповідав теситурі людського голосу. Грали на ребеку, тримаючи його в горизонтальному положенні.

До ХV століття ребек, поряд з фіделем, використовувався не тільки жонглерами чи іншими мандрівними музикантами, а й у храмовій музиці, про що свідчать твори образотворчого мистецтва епохи Відродження. З кінця ХV століття ребек зберігається тільки в народній музичній практиці. Співіснуючи тут з фіделем, а пізніше зі скрипкою, ребек інколи переймав деякі властивості цих інструментів. Звук ребека був різким, крикливим, проте достатньо сильним для застосування інструменту на відкритому повітрі. З розповсюдженням скрипки ребек поступається цьому більш досконалому інструменту і в народному музикуванні.

Народження скрипки класичного типу, як і розвиток багатьох жанрів скрипкової музики, пов’язують з Італією. І дійсно, чудові італійські майстри, видатні виконавці та композитори минулого зробили неоціненний внесок у цей процес. Розквіт італійської скрипкової школи, який бере свій початок з кінця ХVІ століття, продовжувався понад два століття і мав великий вплив на європейське музичне мистецтво.

Разом з тим, дослідження останніх років засвідчують, що струнні інструменти виникли в надрах слов’янської культури. Зокрема, дослідники польського інструментального мистецтва наводять переконливі дані на користь польського походження скрипки.

Багато фактів вказують на ранній розвиток народних смичкових інструментів у Польщі та Київській Русі. Про це засвідчують знайдені під час розкопок у містах Ополі і Гданську струнні інструменти, що відносяться до ХІ – ХІІІ століть. Перший з них – двострунний, близький за розмірами і довбаному корпусу пізнішій пошетті (кишеньковій скрипці).

Інший – п’ятиструнний, майже вдвічі більший за розмірами. Виготовлялися ці інструменти з липи. За версією польського вченого З.Шульца, другий із знайдених інструментів, став попередником одного з давніх польських інструментів – трьохструнної мазанки, корпус якої видовбувався з цілого куска дерева. Назва “мазанка” походить від древнього польського слова “мазаня” – що означає тягнути смичок по струнах.

Польські мазанки мали мандаліноподібний довбаний корпус невеликих розмірів, кілкову коробку, гриф без ладів. Настроювалися вони по квінтах і мали стрій вищий, ніж сучасні скрипки (a1 e1 h1). Такий стрій додавав звучанню достатню гостроту. Для їх виготовлення використовувалися м’які породи дерев.

До другого типу древніх польських смичкових інструментів належали трьох- і чотирьохструнні геньсле або геньслики, розповсюджені в Підгаллі (південна частина Польщі). За розмірами вони були більші мазанок, мали овальний, звужений в нижній частині корпус, кілкову коробку. Ці інструменти також настроювалися по квінтах, мали яскравий, відкритий звук. Під час гри і мазанки, і геньсле тримали на плечі або верхній частині грудей, не притискаючи інструмент підборіддям.

Трохи пізніше в Польщі з’явився ще один струнно-смичковий інструмент – “скрипица”. Його характерними рисами є квінтовий стрій та наявність чотирьох струн. Очевидно, скрипиця і була першим польським інструментом, який ввібрав у себе характерні риси різних смичкових інструментів.

У ХІІІ – ХІV століттях міцніють культурні зв’язки Галицько-Волинського князівства з країнами Західної Європи. Це вплинуло й на формування нового типу інструментальної культури.

Ґрунтуючись на матеріалах наукових статей Р.Садокова щодо побутування в Росії з кінця ХVІ століття скрипки, яка до завершення ХVІІ століття стала широко розповсюдженим інструментом, дослідник Б.Кіндратюк припускає швидше її використання в Галицько-Волинських землях. Адже через них пролягали транзитні торговельні шляхи із Західної Європи в Московщину. До того ж, швидке поширення скрипки пояснюється тим підґрунтям, яке вона мала в особі свого відомого попередника – гудка.

Досліджуючи походження українських народних інструментів, Гнат Хоткевич твердить, що “первісним струновим у нас був гудок”. Він, на думку етномузиколога, “найбільше розповсюдження мав таки на Україні. Коли саме він замінився скрипкою – сказати зараз трудно, але вже словник Зизанія (1596 р.) згадує “скрипицу”. Додамо, що в середньовічних західноєвропейських писемних документах згадуються фідель (1343 р.) і скрипка (1355 р.). Тобто вони могли вже одночасно побутувати в ХVІ ст.

Отже, археологічні знахідки разом з іншими джерелами інформації дозволяють висловити припущення, що гудок і скрипица як попередники скрипки побутували в Галицько-Волинському князівстві. Перевірка ж подібності цих інструментів та еволюція скрипки в наших краях також потребує подальшого дослідження, зокрема й археологічного.

Стрімкий процес розвитку скрипки перед класичного типу був обумовлений рядом причин: високим рівнем народного інструментального мистецтва, тенденціями звукової і технічної виразності, навиками побудови інструментів різного типу, органічним включенням інструментального мистецтва в широку систему культурно-побутових зв’язків. Усе це визначило якісну своєрідність смичкового інструментарію – концентрацію найцінніших рис, народжених в більш ранні епохи.

До початку ХVІ століття завершився процес трансформації народного інструментарію, в тому числі й інструментів передскрипкового типу, в інструментарій, близький класичному. В конструктивному відношенні скрипка ще не повністю сформувалася, але в музично-виразовому вона вже набула основні свої властивості. З цього часу починається вплив її стійкої форми і професійних прийомів гри на народне мистецтво. Цей процес фіксується також і в інструментарію. Старі народні інструменти поступово зникають з професійної практики, як такі, що не відповідають новим формам музикування.