Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
86
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
914.94 Кб
Скачать

РОЗДІЛ 12. ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ВИРОБНИЦТВА

Перелік питань для розгляду і засвоєння:

  1. Основні положення теорії організації виробницт­ва.

  2. Виробничий процес і принципи його організації.

  3. Типи виробництва та їх техніко-економічна ха­рактеристика.

  4. Виробничий цикл і його структура.

  5. Методи розрахунку виробничого циклу.

  6. Організація потокового виробництва.

  7. Організація автоматизованого виробництва.

  8. Гнучке інтегроване виробництво.

12.1. Основні поло­ження теорії органі­зації виробництва

З моменту виникнення праці як свідомої діяльності людини з метою створення мате­ріальних і духовних благ накопичився знач­ний досвід організації виробничого процесу. Аналіз цього досвіду дав можливість уза­гальнити надбання суспільної практики і на цій основі сформулювати ряд наукових по­ложень, дати наукове пояснення, встановити закономірності розвитку явищ у сфері органі­зації виробництва.

Теорія організації виробництва пов'язана з розвитком продуктивних сил і вироб­ничих відносин. На основі узагальнень набутого досвіду і діалектики розвитку вироб­ництва формулюються закони, які відкривають перспективи розвитку виробничих відносин на підприємстві. Загальна теорія організації виробництва ґрунтується на таких положеннях:

  1. Будь-який виробничий процес є функціонуючою сукупністю фізичних дій лю­дини, засобів праці, предметів праці і власне трудових процесів з метою виготовлен­ня заданого продукту для задоволення певних потреб.

  2. Основні елементи праці знаходяться у взаємозв'язку між собою та з технологіч­ним змістом процесу.

  3. Зазначені елементи праці знаходяться між собою у певному якісному співвід­ношенні, тобто вони повинні відповідати заданому кінцевому результату, отримува­ному в процесі виробництва.

  4. Засоби праці, предмети праці і виконавці повинні знаходитися у визначеному кількісному співвідношенні, обумовленому обсягом виробництва і часовими обме­женнями.

  5. У виробничому процесі сукупність елементів праці повинна знаходитися не тільки в певному якісному і кількісному, але й у просторовому співвідношенні, тобто кожний елемент праці, трудового процесу та їх сукупність повинні займати певний простір, мінімально необхідний для їх нормального функціонування.

  6. Виробничий процес відбувається не тільки в просторі, але і в часі. Кожна ста­ дія, операція або їх сукупність має здійснюватися у чітко визначений період часу. От­ же, здійснення трудового процесу та його елементів повинно відбуватися у певному часовому співвідношенні.

Розглянуті співвідношення обумовлені технологічним змістом виробництва. Закономірності суспільного виробництва:

1) кооперація виконавців, тобто трудовий контакт, що викликає своєрідне зма­гання, яке збільшує індивідуальну продуктивність окремих осіб;

2) концентрація знарядь виробництва і праці;

3) якісний розподіл процесів виробництва на складові частини в залежності від його характеру;

  1. пропорційність між його частинами виробничого процесу;

  2. ритмічність виробничого процесу;

  3. паралельність здійснення окремих процесів;

  4. безперервність процесу виробництва.

12.2. Виробничий процес і принципи його організації

Промислове виробництво - це склад­ний процес перетворення сировини, матеріа­лів, напівфабрикатів, інших предметів праці на готову продукцію, що задовольняє вибагливі потреби окремих споживачів і ринку в цілому.

Виробничий процес - процес, в якому люди, знаходячись в певних виробничих від­носинах і використовуючи знаряддя і пред­мети праці, створюють необхідні суспільству товари (роботи, послуги) виробничого і осо­бистого споживання.

В цілому виробничі процеси поділяються на взаємопов'язані основні, допоміжні та обслуговуючі процеси.

Основні процеси - це технологічні процеси, в результаті яких відбуваються змі­ни геометричних форм, розмірів і фізико-хімічних властивостей продукції.

Допоміжні процеси - це процеси, що забезпечують безперебійне протікання ос­новних процесів (виготовлення та ремонт інструментів; ремонт устаткування; забезпе­чення виробництва електроенергією, теплом, парою, водою, стислим повітрям тощо).

Обслуговуючі процеси - це процеси, пов'язані з обслуговуванням основних і допоміжних процесів, які забезпечують їх нормальний перебіг. До них відносять збе­реження продукції, складські операції, внутрішньозаводське транспортування, техніч­ний контроль тощо.

В умовах автоматизованого, автоматичного і гнучкого інтегрованого виробництв допоміжні й обслуговуючі процеси в певній мірі поєднуються з основними і стають невід'ємною частиною процесів виробництва продукції.

Структура виробничих процесів представлена на рис. 12.1.

Будь-який виробничий процес ґрунтується на складових технологічних процесів.

Технологічні процеси, у свою чергу, поділяються на фази.

Фаза - комплекс робіт, виконання яких характеризує завершення певної части­ни технологічного процесу і пов'язане з переходом предмета праці з одного якісного стану в інший. Наприклад, у машинобудуванні і приладобудуванні технологічні про­цеси в основному поділяються на три фази:

  • заготівельна;

  • обробна;

- складальна.

Фазна структура технологічних процесів представлена на рис. 12.2.

Технологічний процес складається з послідовно виконуваних над визначеним предметом праці технологічних дій - операцій. Під операцією слід розуміти частину технологічного процесу, здійснювану на одному робочому місці, яка полягає у виконан­ні спеціальних дій над кожним предметом праці чи групою оброблюваних предметів.

Рис. 12.2. Фазна структура технологічних процесів Операції, що не ведуть до зміни геометричних форм, розмірів, фізико-хімічних властивостей предметів праці, не відносяться до технологічних операцій (транспорт­ні, завантажувально-розвантажувальні, контрольні, випробувальні, комплектувальні). Залежно від застосовуваних засобів праці розрізняють такі операції:

  • ручні, виконувані працівниками власноруч без застосування машин, механіз­мів і механізованого інструмента;

  • машинно-ручні, виконувані за допомогою машин чи ручного інструмента під наглядом працівника;

  • машинні, виконувані на верстатах, установках, агрегатах при обмеженій учас­ті робітника;

  • автоматизовані, виконувані на автоматичному устаткуванні чи автоматичних лініях.

Основні принципи організації виробничого процесу

Принципи - це вихідні положення, на основі яких здійснюється побудова, функ­ціонування і розвиток виробничого процесу. Дотримання принципів організації виро­бничого процесу є однією з основних умов ефективної діяльності підприємства.

Основні принципи організації виробничого процесу наведений в табл. 12.1.

Основні принципи організації виробничого процесу

Таблиця 12.1

Принципи Зміст принципів

1. Принцип пропорційності

Пропорційна продуктивність в одиницю часу усіх виробни­чих підрозділів підприємства (цехів, дільниць) і окремих робочих місць

2. Принцип диференціації

Поділ виробничого процесу виготовлення однойменних виробів між окремими підрозділами підприємства (напри­клад, створення виробничих дільниць чи цехів за техноло­гічною чи предметною ознакою)

3. Принцип комбінування

Об'єднання усіх чи частини різнохарактерних процесів з виготовлення певного виду виробів в межах однієї дільни­ці, цеху, виробництва

4. Принцип концентрації

Зосередження виконання визначених виробничих опера­цій з виготовлення технологічно однорідної продукції чи виконання функціонально однорідних робіт на окремих ді­льницях, робочих місцях, в цехах

5. Принцип спеціалізації

Форма поділу праці на підприємстві, в цеху, яка полягає в закріпленні за кожним підрозділом підприємства виконан­ня обмеженої номенклатури робіт, операцій чи виробів

6. Принцип універсалізації

Протилежний принципу спеціалізації, який передбачає, що на кожному робочому місці (у виробничому підрозділі) ви­готовляються вироби і деталі різного асортименту чи ви­конуються різні виробничі операції

7. Принцип стандартизації

Розробка, встановлення і застосування однакових умов протікання виробничого процесу

8. Принцип паралельності

Одночасне виконання окремих технологічних процесів чи операцій, що призводить до істотного скорочення вироб­ничого циклу виготовлення виробів і, як наслідок, до ско­рочення потреби в оборотних коштах

9. Принцип прямоточності

Вимога прямолінійного руху предметів праці в ході техно­логічного процесу, тобто забезпечення найкоротшого шляху проходження виробом усіх фаз виробничого проце­су без перебоїв у його русі

10. Принцип безперервності

Зведення до мінімуму різних перерв у процесі виробницт­ва конкретного виробу

11. Принцип ритмічності

Рівномірний випуск продукції у рівні проміжки часу

12. Принцип автоматичності

Максимально можливе й економічно доцільне звільнення робітника від витрат ручної праці на основі застосування автоматичного устаткування

13. Принцип відповідності форм виробничого про­цесу його техніко-економічному змісту

Формування виробничої структури підприємства з ураху­ванням особливостей виробництва та умов протікання технологічних процесів, що є передумовою отримання найкращих економічних показників

Ще однією умовою ефективного протікання виробничих процесів є гнучкість їх організації, яка полягає у спроможності швидко пристосовуватися до змін зовнішньо­го середовища.

Економічна ефективність раціональної організації виробничого процесу виража­ється в скороченні тривалості виробничого циклу виробів, у зниженні витрат на виро­бництво продукції, поліпшенні використання основних виробничих фондів і збільшен­ні оборотності обігових коштів.

Соседние файлы в папке УКР