Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЭТ-2011-методичка2.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
311.81 Кб
Скачать

Тема 5. Ринок: сутність, функції, види, структура.

Ринок - це сфера товарно-грошового обміну, організованого за законами товарного виробництва й обігу, сукупність товарно-грошових відносин між виробниками й покупцями в процесі купівлі- продажу товарів і послуг.

Обмін - це обмін діяльністю між людьми; фаза суспільного відтворення. Обмін є необхідним наслідком суспільного поділу й кооперації праці.

Конкуренція - це суперництво між суб'єктами ринкового господарства за найбільш вигідні умови виробництва й збуту товарів і послуг з метою одержання прибутку.

Функції ринку - сполучна ланка між виробництвом і споживанням;- засіб забезпечення ефективності й пропорційності суспільного відтворення; - найважливіший важіль зниження витрат виробництва й обігу, підвищення якості, тобто конкурентоспроможності.

Види ринку: ринок засобів виробництва; споживчий; праці; фінансовий(валюти, цінних паперів, кредитних ресурсів); науково-технічних розробок і інші.

Кон'юнктура ринку - це співвідношення попиту та пропозиції на товари. Якщо попит більше пропозиції, то така кон'юнктура характеризується як надлишковий попит, а якщо навпаки, те як недостатній попит або надлишкова пропозиція.

Попит - економічна категорія, яка виступає як представлена на ринку потреба в товарах і послугах, забезпечена коштами покупців, або платоспроможна потреба.

Пропозиція - як економічна категорія товарного виробництва й ринку виступає як продукт, який перебуває на ринку або може бути доставлений на нього.

Економічний закон попиту й пропозиції виражає необхідність відповідності попиту та пропозиції в крапці рівноваги, тенденцію їх руху до рівноваги.

Еластичний попит - попит, для якого коефіцієнт еластичності більше одиниці, а відсоток зміни величини попиту більше відсотка зміни ціни товару. Як змінюється еластичність:

Еластична пропозиція- пропозиція, для якого коефіцієнт еластичності більше одиниці, а відсоток зміни величини пропозиції більше відсотка зміни ціни товару.

Інфраструктура ринкуохоплює біржі, магазини, аукціони, аудиторські контори, торгові доми, банки, ярмарку, брокерські й дилерські контори, рекламно-видавничіфірми, інвестиційні фондита інші.

Вексель- вид коштовного паперу, грошове зобов'язання. Безумовний і безперечний борговий документ строго встановленої законом форми (розрізняють вексель простий, перекладний, комерційний, банківський, казначейський).

Облігація- це цінний папір, що підтверджує внесення її власником кредиту на певний строк, що й приносить дохід у вигляді фіксованого відсотка.

Акція- цінний папір, що дає право її власникові на одержання частини прибутку акціонерного товариствау вигляді дивіденду.

Ощадний сертифікат - це письмове свідчення банку про депонування коштів , що підтверджує право його власника на одержання по закінченню встановленого строку депозиту (т.з.грошової суми або цінних паперів,доручених банку) і відсотків по ньому.

Аудиторська служба - організація, що здійснює на договірній платній основі позавідомчий і незалежний контроль за дотриманням установленого порядку здійснення фінансово-господарчих операцій, бухгалтерського обліку й звітності.

Банк- фінансова установа, яка зосереджує власні й притягнуті кошти , надає їх у тимчасове користування у вигляді кредитів,є посередником між підприємствами, установами й окремими особами. Види банків: міжнародні, національні, місцеві, комерційні, кооперативні, інвестиційні, інноваційні, емісійні, іпотечні, ощадні, приватизаційні.

Прибуток банку- це різниця між кредитною ставкою (норма позичкового відсотка по кредитах банку) і дисконтною ставкою відсотка (норма позичкового відсоток по вкладах у банк).

Біржа - форма регулярно функціонуючого ринку, на якім здійснюється купівля- продаж цінних паперів (фондова), валюти (валютна), продукції масових товарів, що здійснюється по стандартах і зразкам (товарна біржа), робочої сили (біржа праці) і формуються ринкові ціни на основі фактичного співвідношення попиту та пропозиції.

Котирування цін- це визначення середніх цін,за якимибула продана продукція. Котирувальні ціни служать базою цін для позабіржових угод.

Спот-угода- це продаж зробленої продукціїзаіснуючимина даний момент цінами.

Маклер- основна діюча особа на фондовій біржі. Він на відміну від брокера зацікавлений не в самій угоді, а в її змісті, оскільки виражає інтереси тієї фірми, у якій він працює.

Брокер- посередник у торговельних операціях.

Дилер - член біржі, що роблять операції за свій рахунок.

Ф'ючерс- термінова угода, розрахована на перспективу.

Простий ф'ючерс- це типова термінова угода,за якої - одна зі сторін бере на себе зобов'язання поставити продукцію в певний строк, а друга - придбати й оплатити.

Ф'ючерсний опціон- термінова угода, по якім одна сторона зобов'язується безумовно виконати свої зобов'язання, а друга може їх виконати або не виконати.

Лізинг- довгострокова оренда машин, устаткування, засобів транспорту, виробничих споруджень.