Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
570.37 Кб
Скачать

Композиція бізнес-плану для перспективної бізнес-ідеї

Види робіт

Відповідний розділ бізнес-плану

1. Збирання й аналіз інформації про продукт (послугу). Опис продукту

Розділ 3. Опис продукту (послуги)

2. Збирання й аналіз інформації про ринок збуту

Розділ 4. Маркетинг і збут продукції

3. Аналіз стану й можливостей підприємства, перспективності галузі

Розділ 2. Опис підприємства та галузі

4. Визначення потреби в ресурсах (площа, обладнання, кадри)

Розділ 5. План виробництва продукту

5. Обчислення потреби в капіталі та фінансуванні

Розділ 7. Фінансовий план

6. Визначення спрямованості та мас­штабності проекту, розрахунок ефек­тивності

Розділ 8. Спрямованість і ефективність проекту

7. Розроблення організаційної структури, правового забезпечення та гра­фіка реалізації проекту

Розділ 6. Організаційний план

8. Вирішення питань ризиків і гаран­тій

Розділ 9. Ризики й гарантії

9. Підбір матеріалів і складання додатків

Додатки

10. Складання короткого змісту проекту

Розділ 1. Резюме

11. Складання анотації на проект

Анотація

12. Оформлення титульного аркуша

Титульний аркуш

Певної уваги потребує оформлення бізнес-плану, підготовка титульного аркуша, меморандуму про конфіденційність, анотації. На титульному аркуші, як правило, поміщають назву й адресу підприємства, реквізити адресата, якому направляється бізнес-план, дані про керівника підприємства (проекту), менеджера проекту, дату початку проекту та його тривалість. Дуже важливо надати проекту не лише повну назву, а й скорочений її варіант, який, з’явившись на титульному аркуші, може викликати позитив­ні емоції як у тих, хто читатиме титульний аркуш, так і у тих, хто надалі супроводжуватиме весь бізнес.

Меморандум про конфіденційність складають з метою попередження осіб, які ознайомлюються з бізнес-планом, про засоби безпеки стосовно інформації, що міститься в ньому. Тут може бути вміщено нагадування про те, що особа, яка ознайомлюється з бізнес-планом, бере на себе зобов’язання й гарантує непоширення цієї інформації без дозволу автора. Може бути вказано також про заборону копіювати весь бізнес-план або окремі його частини з якою завгодно метою, заборону передавати третій особі. Доцільно вказати також вимогу повернення бізнес-плану, якщо він не викликає інтересу в адресата.

Анотація бізнес-плану надає дуже стислу дозу інформації для первинного ознайомлення з ним. Анотація складається так, щоб у ній можна було знайти відповіді на запитання: «хто?», «що?», «чому?», «коли?», «де?» та «як?». З анотацією звертаються до осіб з вищого керівництва фірми, яких бажано заінтересувати в проекті; вона може бути використана для письмових звернень і рекламних оголошень. Її обсяг має не перевищувати 0,5 сторінки.

Резюме — короткий виклад бізнес-плану — це необхідна його структурна складова, що теж є стислою версією плану: не викладом його основ, не вступом до нього, а своєрідним «сповіщенням про наміри». За своєю сутністю резюме є рекламою проекту та має бути складене так, щоб викликати інтерес у потенційного інвестора або партнера. У цьому розділі потрібно чітко й переконливо викласти основні положення проекту. Відмітною є така особ­ливість складання резюме — його пишуть після того, як сформовано весь бізнес-план.

Частину необхідних розрахунків та підготовку низки стандартизованих документів можна провести за допомогою комп’ю­терної програми Project Expert.

Соседние файлы в папке учебник-Москалюк