Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
psikhologia_1 / ПРОГР Пс Особистост 72 г.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
160.26 Кб
Скачать

C т р у к т у р а д и с ц и п л і н

Модуль

Тема лекції (заняття)

Обсяг,

год.

Шифр змістового модуля

Вид підсумкового контролю

1

Модуль 1. Проблема особистості в психології.

Лекції

8

Контрольна робота

Вступ до психології особистості

2

Самосвідомість особистості.

2

Сучасні теорії особистості.

2

Кризові стани особистості та її психологічний самозахист.

2

Семінари

4

Розвиток та формування особистості.

2

Типи людей та "локус контролю".

2

Самостійна робота

24

Підготовка до аудиторних занять

9

Опрацювання розділів програми, які не викладаються на лекціях

6

Підготовка до складання модульних контрольних робіт

9

Усього:

36

C т р у к т у р а д и с ц и п л і н

Модуль

Тема лекції (заняття)

Обсяг,

год.

Шифр змістового модуля

Вид підсумкового контролю

2

Модуль 2. Психічні властивості особистості.

Лекції

8

Контрольна робота

Поняття про спрямованість особистості і мотивацію діяльності

2

Психологічна характеристика темпераменту.

2

Природа і сутність характеру.

2

Поняття психічної норми та ненормативний психічний розвиток.

2

Семінари

4

Типології особистості.

2

Загальна характеристика здібностей людини.

2

Самостійна робота

24

Підготовка до аудиторних занять

9

Опрацювання розділів програми, які не викладаються на лекціях

6

Підготовка до складання модульних контрольних робіт

9

Усього:

36

Зміст дисципліни

Лекційний курс - 16 годин

№№

тем

Назва розділу/теми та її зміст

Тривалість (годин)

1

Модуль 1. Проблема особистості в психології.

Вступ до психології особистості.

Місце психології особистості в системі психологічного знання. Предмет дослідження психології особистості. Історія дослідження особистості та її основні періоди:філософсько-літературний, клінічний, експеріментальний. Визначення і зміст поняття "особистість". Співвідношення понять "людина", "індивід", "особистість", "індивідуальність". Поняття структури особистості. Компоненти структури особистості.

2

2

Самосвідомість особистості.

Зміст понять "свідомість" й "самосвідомість". Генезис самосвідомості. Розвиток самосвідомості в онтогенезі, його етапи. Рівні, структура, основні утворення самосвідомості. Головні функції самосвідомості. "Я-концепція" як продукт самосвідомості. Ієрархічна структура "Я-концепції". Зміст понять "самовідношення", "самооцінка", "самоповага", "рівень домагань".

Психодіагностика самосвідомості (самовідношення, самооцінки, рівня домагань).

2

3

Сучасні теорії особистості.

Класифікація теорій особистості та їх загальна характеристика. Психодинамічні теорії особистості. Модель психічної структури особистості за Фройдом. Проблеми несвідомої мотивації, впливу дитячих травм на поведінку дорослого, протиріч і конфліктів в психічній організації суб'єкта. Психодинамічна терапія, її методи і техніка. Стадії психосексуального розвитку за З. Фройдом.

2

4

Кризові стани особистості та її психологічний самозахист.

Теорія захисних механізмів. Концепція психологічного захисту в психоаналізі. Класифікації захисних механізмів та їх критерії. Феноменологія психологічного захисту. Значення психологічного захисту в процесах індивідуального розвитку і соціально-психологічній адаптації особистості.

Розуміння криз особистості в психології. Типи криз особистості. Життєвий цикл і вікові кризи. Ставлення до кризи та її подолання.

2

5

Модуль 2. Психічні властивості особистості.

Поняття про спрямованість особистості та мотивацію діяльності.

Визначення поняття "спрямованість". Основні форми спрямованості особистості: інтереси, переконання, психологічні настановлення, ідеали, світогляд, потяги, життєві цілі. Емоційна спрямованість особистості. Класифікація інтересів. Зміст понять "мотив", "мотивація", "потреби". Психологічні теорії мотивації поведінки (біхевіористська, фрейдистська, гуманістичної психології). Класифікація потреб. Теорія ієрархії потреб А. Маслоу. Мотиви досягнення успіху і уникнення невдач. Закономірності розвитку мотиваційної сфери за О. М. Леонтьєвим. Умотивована поведінка як характеристика особистості.

2

6

Психологічна характеристика темпераменту.

Загальне поняття про темперамент, його структуру, типи і властивості. Історичний огляд вчень про темперамент (вчення Гіппократа, Галена, І. Канта, П. Ф. Лесгафта). Основні системи пояснень темпераменту: гуморальна, конституційна (морфологічна), нейрофізіологічна. Фізіологічні основи темпераменту (вчення І.П.Павлова). Типологія темпераменту за Г. Айзенком (двохфакторна модель). Розвиток теорії темпераменту Є. М. Тепловим, В. Д. Небиліциним, В. Д. Русаловим, Я. Стреляу. Психологічні характеристики темпераменту та індивідуальний стиль діяльності.

2

7

Природа і сутність характеру.

Зміст поняття "характер" та підходи для його аналізу. Властивості характеру. Риси характеру. Природні й соціальні передумови характеру. Співвідношення характеру і темпераменту. Особливості формування характеру. Акцентуація рис характеру та класифікація типів акцентуацій за К. Леонгардом й А. Є. Личком. Типологія характеру за К. Г. Юнгом. Типологія соціальних характерів за Е. Фроммом. Статево-рольові відмінності характеру. Особливості національного характеру.

2

8

Ненормативний психічний розвиток особистості.

Причини анамального розвитку особистості. Поняття психопатії. Критерії психопатії Ганнушкіна - Кербікова. Класифікація психопатій за П.Б. Ганнушкіним. Невротичний розвиток особистості. Природа неврозів та види невротичних розладів. Психологічна допомога у випадках ненормативного психічного розвитку. Поняття психічного й психологійного здоров'я особистості та його критерії.

2

Семінари - 8 годин.

№№

семінару

Назва семінару

Тривалість (годин)

1

Модуль 1. Проблема особистості в психології.

Розвиток та формування особистості.

Зміст понять "розвиток", "формування", "становлення", "соціалізація". Чинники, умови й рушійні сили розвитку особистості. Розвиток особистості в процесі соціалізації та індивідуалізації. Стадії, джерела, механізми соціалізації.

Критерії особистості, що сформувалася за Л. І. Божович.

Загальна характеристика теорій індивідуального розвитку людини.

Закономірності й періодизація психічного розвитку людини в онтогенезі. Вікові особливості особистості. Феномен психологічного віку. Психодіагностика психологічного віку.

2

2

Типи людей та "локус контролю".

Дослідження Дж.Роттера щодо особистосної перемінної - "локусу контролю" - центрального конструкта теорії соціального навчання. Зміст поняття "локус контролю". Два типи людей - "інтернали" і "екстернали" та відповідні їм два локуси контролю. Психологічні характеристики інтерналів і екстерналів. Методики, що виявляють закономірний зв'язок локусу контролю з різними особистісними характеристиками. Психодіагностика рівня суб'єктивного контролю.

2

3

Модуль 2. Психічні властивості особистості.

Типології особистості.

Конституційна типологія особистості (Е. Кречмер, У. Шелдон).

Історія досліджень Е.Кречмера і У.Шелдона. Поняття "конституція". Концепція взаємозв'язку темпераменту, визначальних рис особистості з морфологічними ознаками. Конституційна типологія за Е. Кречмером: основні конституційні типи та відповідні їм типи особистості. Система антропометричних показників та класифікація соматотипів за У. Шелдоном: соматотипи та відповідні їм типи темпераменту. Сучасна оцінка наукової значущості теорій Кречмера і Шелдона.

Психодіагностика темпераменту.

2

4

Загальна характеристика здібностей людини.

Поняття здібностей. Історія дослідження проблеми здібностей. Походження здібностей. Здібності і задатки. Види здібностей. Рівні розвитку здібностей: здібності, талант, обдарованість, геніальність. Розвиток здібностей. Психодіагностика здібностей.

2

Опрацювання розділів програми, які не викладаються на лекціях - 12 годин.

№№

теми

Назва теми

Тривалість (годин)

1

Проблема взаємозв'язку біологічних і соціальних факторів у розвитку особистості.

Біогенетичні та соціогенетичні концепції психічного розвитку людини в зарубіжній і вітчизняній психології. Відмінності в поглядах вітчизняних вчених щодо питання співвідношення біологічного і соціального в особистості: концепції психологічної сутності особистості С. Л. Рубінштейна, А. В. Петровського, К. К. Платонова, О. М. Леонтьєва, Б. Г. Ананьєва, Б. Ф. Ломова (структурний та комплексний підходи).

3

2

Психоаналітичні теорії особистості (К. Г. Юнг, А. Адлер). Структура особистості за Юнгом. Зміст понять "Его", "комплекси", "колективне несвідоме", "архетипи". Приклади архетипів, їх визначення і символи. Рівні колективного несвідомого. Психотерапевтичний процес за К. Г. Юнгом.

Основні положення вчення А. Адлера. Принцип внутрішньої єдності психічного життя особистості. Прагнення до вищості як детермінанта розвитку особистості. Умови виникнення у особистості "комплексу неповноцінності" і форми компенсації почуття неповноцінності. Життєвий стиль особистості і пов'язані з ним особистісні типи. Проблема природи неврозів, причини їх виникнення та способи лікування.

3

3

Теорії особистості "Его-психології" (Е. Еріксон, К. Хорні, Е. Фромм).

Психосоціальна концепція розвитку особистості Е. Еріксона. Головні поняття концепції: "Его-ідентичність", "групова ідентичність", "криза ідентичності". Система стадій розвитку. Умови успішного розв'язання психологічних криз.

Поняття "базальної тривожності" в психології К. Хорні. Причини невротичного конфлікту та стратегії захисної поведінки на шляху його розв'язання. Типи невротичної і здорової особистості.

Гуманістичний психоаналіз Е. Фромма. Соціальні детермінанти особистості. Тотальне відчуження як характеристика людського буття, його наслідки. Відмова від свободи як спроба подолання відчуженості й самотності та стратегії "утечі від свободи". Розвиток позитивної свободи.

3

4

Особливості мотиваційної сфери людини у період ранньої дорослості.

Мотивація, установки. Вибір життєвої стратегії. Мотивація шлюбу. Мотиви вибору професії. Особливості системи цінностей.

3