Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
psikhologia_1 / МЕТОДИЧКА по возрастной психолог.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
366.08 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

НАЦІОНАЛЬНА МЕТАЛУРГІЙНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

ВІКОВА ПРАКТИЧНА ПСИХОЛОГІЯ

(Конспект лекцій)

Частина I

Дніпропетровськ НМетАУ 2007

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА МЕТАЛУРГІЙНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

ВІКОВА ПРАКТИЧНА ПСИХОЛОГІЯ

Частина I

Затверджено на засіданні Вченої ради академії

як конспект лекцій

Дніпропетровськ НМетАУ 2007

УДК:159.922.6 (075.8)

Вікова практична психологія (конспект лекцій). Частина I / Укл. І. А. Фоменко. — Дніпропетровськ: НМетАУ, 2007. — 56 с.

В I-й частині конспекту лекцій викладені теоретичні основи вікової психології: сутність, предмет, об'єкт, структуру, завдання, основні поняття; охарактеризовано загальні закономірності вікового розвитку; розглянуто найзначущі концепції, теорії індивідуального розвитку людської психіки та підходи щодо вікової періодизації життєвого циклу людини. Наведені персоналії, наданий список рекомендованої та використаної літератури.

Призначений для студентів усіх спеціальностей.

Табл.3. Бібліогр.: 34 найм.

Укладач: І. А. Фоменко, ст. викладач

Відповідальний за випуск В. І. Палагута, канд. філос. наук, доц.

Рецензенти: В. І. Лазаренко, канд. соц. наук, доц. (ДНУ)

І. О. Аврахов, канд. філос. наук, доц. (НМетТАУ)

Підписано до друку Формат 60х84 1/16 Папір друк. Друк плоский.

Облік.- вид. Арк. Умов. Друк. Арк. Тираж пр. Замовлення №

Національна металургійна академія України

49600, Дніпропетровськ-5, пр. Гагаріна, 4

______________________________________

Редакційно-видавничий відділ НМетАУ

Вступ

Одним із завдань вищої школи в сучасній Україні є гуманізація й гуманітаризація вищої освіти. В технічному вузі гуманізація освіти повинна втілитися у підвищенні загальнокультурного рівня студентів, поглибленні їх психологічної підготовки, що, у свою чергу, допоможе розумінню ними власної індивідуальності й розкриттю творчого потенціалу, усвідомленню смислу свого існування й місця в суспільстві, вихованню поваги до прав і свобод іншої особистості.

"Вікова практична психологія" є одним із тих навчальних курсів, засвоєння якого сприяє формуванню гуманістичної спрямованості особистості. У результаті вивчення цієї дисципліни студент має оволодіти знаннями, що торкаються наступного кола питань: загальнотеоретичні проблеми психології розвитку й вікової психології; вітчизняні та зарубіжні концепції, теорії, ідеї вікової психології;  закономірності, рушійні сили, показники розвитку індивіда та особистості на різних вікових етапах; сучасні умови розвитку дитини й дорослої людини; теоретичні й практичні завдання вікової психології. Оскільки курс пов'язаний з практичною психологією, то його засвоєння передбачає також творче обговорення проблем, які виникають у повсякденному житті кожної людини — в сім'ї, особистому житті, у процесі навчання й професійної діяльності.

Застосовуючи одержані в ході вивчення цієї дисципліни психологічні знання, студенти мають навчитися: самостійно вирішувати складні життєві ситуації, долати кризи особистості, на основі людяності й небайдужості налагоджувати міжособистісні стосунки, організовувати здоровий спосіб життя, зміцнювати власне психологічне здоров'я, формувати здатність до самопізнання й особистісного самовдосконалення, досягати самоактуалізації.

Вищеозначені основні теоретичні питання коротко викладені в даному конспекті. Користуючись ним під час підготовки до семінарів, контрольних заходів, студенти зможуть у стислий термін систематизувати знання в галузі вікової психології. Потрібно наголосити, що підготовка за цим конспектом не може замінити вивчення підручників, монографій, творів класиків психологічної науки за даною проблематикою. За своєю структурою й змістом конспект не прив'язаний до якоїсь конкретної робочої програми і, відповідно, може бути використаний у процесі засвоєння навчальних курсів "Вікова практична психологія" та "Вікова психологія" студентами різних спеціальностей і форм навчання.