Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДСТУ 1.5.2003.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
501.25 Кб
Скачать

8.3 Зміст стандартів на методи контролювання

8.3.1 Методи контролювання (випробовування, вимірювання, аналізування тощо), які встанов­люють у стандартах на продукцію і (або) у стандартах на методи контролювання, повинні забезпечу­вати об'єктивне перевірення всіх обов'язкових вимог до якості продукції, які встановлено в стандартах на неї.

Вони повинні бути об'єктивні, чітко сформульовані, точні і забезпечувати послідовні й відтворні результати.

Для кожного методу, залежно від специфіки проведення контролювання, установлюють

— засоби та допоміжні пристрої;

— правила готування до нього;

— методику та правила його проведення;

— правила опрацювання результатів;

— правила оформлювання результатів;

— допустиму похибку.

8.3.2 Стандарт на методи контролювання може встановлювати методи контролювання одного показника декількох груп однорідної продукції або методи контролювання комплексу показників груп однорідної продукції. У цьому разі має бути гарантовано відповідність результатів контролювання.

У стандарті, що встановлює вимоги до методів контролювання одного показника, дозволено передбачати декілька методів контролювання, один з яких визначають як арбітражний.

Якщо встановлені методи не взаємозамінні, для кожного з них треба навести дані, що характе­ризують їх відмінність або призначеність.

Якщо для декількох методів контролювання зміст окремих вимог збігається, відповідні вимоги наводять тільки для першого методу, а для решти дають посилку на перший метод.

8.3.3 Зазначаючи засоби контролювання та допоміжні пристрої, наводять перелік застосовува­ного обладдя (пристроїв, приладів, приладдя, інструменту тощо) або основні технічні характеристики устатковання (діапазон вимірювання, систематичну похибку тощо), необхідні для забезпечення конт­ролю з належною точністю, а також перелік матеріалів (реактивів) або дані про їхні властивості.

За потреби однозначно обумовити конкретні марки матеріалів (реактивів) потрібно подати їхню умовну познаку.

Застосовуючи універсальне устатковання, зазначають його назву і познаку, а також тип устатковання та робочий діапазон його технічних характеристик.

Застосовуючи устатковання або реактиви, що їх виготовляють спеціально для цього випробову-вання, а масово не виробляють, у тексті стандарту або в додатку наводять опис, схеми, рецептуру тощо.

8.3.4 Викладаючи правила готування до контролювання, зазначають дані, що стосуються готу­вання до контролювання продукції, а також місце та спосіб відбирання зразків (проб), форму, вид, розміри або масу, а за потреби, умови їх зберігання і (або) транспортування.

За потреби наводять структурну й функційну схеми засобу вимірювальної техніки, а також схеми сполучення приладів чи апаратів.

8.3.5 Викладаючи вимоги до методики контролювання, наводять характеристики умов контро­лювання, їхні значення та границі допустимих похибок їх відтворення, а також послідовність викону­ваних операцій, якщо ця послідовність впливає на результати контролювання та їх опис.

Підготовленість і безпека персоналу під час випробовування мають відповідати вимогам, зазна­ченим у 8.2.4.

8.3.6 Викладаючи правила обробляння результатів контролювання, наводять розрахункові формули.

8.3.7 Викладаючи вимоги до оформлення результатів контролювання, установлюють вимоги до журналів (протоколів) контролю, змісту й послідовності зазначуваних даних.

8.3.8 Викладаючи вимоги до точності методу контролювання, зазначають границі допустимих похибок методу, точність розрахунків і ступінь округлення даних, а також наводять дані про відтво­рення й дублювання результатів, що забезпечує цей метод.

8.3.9 Викладаючи вимоги до контролювання (випробовування, вимірювання, аналізування тощо), необхідно викласти вимоги до підготовленості та безпеки персоналу згідно з вимогами 8.2.4.